KKTC Londra Temsilcisi Oya Tuncalı geçen hafta yayınladığımız Kıbrıslı Rumların İngiltere’deki Yüksek Komiseri Euripides Evriviades röportajına “Hem barış diyeceksiniz hem müzakere masasını terkedeceksiniz” sözleri ile tepki gösterdi.
KKTC Londra Temsilcisi Oya Tuncalı geçen hafta gazetemizde yayınlanan Kıbrıslı Rumların İngiltere’deki Yüksek Komiseri Euripides Evriviades röportajına bir mektupla yanıt verdi. Evriviades’in, Rum tarafının sürekli tekrarladığı retoriği bir kez daha sergilediğini savunan Tuncalı, barış söylemlerine karşın, müzakereleri terkeden tarafın yine Rumlar olduğunu vurguladı. Türk tarafını yok sayan bir tavrın yeni bir sayfa açılmasını engelleyeceği uyarısında bulunan KKTC Temsilcisi, Rum tarafının müzakerleri bitirmesine gösterdiği gerekçelerin de ikna edici olmaktan uzak olduğunu kaydetti.
‘BİR TARAFTAN BARIŞ DİYORLAR,DİĞER TARAFTAN ÇÖZÜM MÜZAKERELERİNİ ASKIYA ALIYORLAR’
Röportajın, Kıbrıs’ta yaşanan tarihi gelişmelerin iki tarafta farklı değerlendirildiğini ortaya koyduğunu belirten Tuncalı, Evriviades’in Kıbrıs’taki çözümsüzlüğün nedeninin ‘Türk askerinin adadaki işgali’ olduğu yönündeki ifadelerinin hiçbir Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararında yer almadığına dikkat çekti.
Türk askerlerinin 1963 ve 1974 yılları arasında, Kıbrıslı Rumlarca Kıbrıslı Türklere yönelik yapılan saldırılarının tekrarlanmasını önleme amaçlı olarak adada bulunduğunu hatırlatan Tuncalı, “Ayrıca hatırlatmak gerekir ki, Türk askerinin adadaki varlığı, eğer Kıbrıslı Rumlar 24 Nisan 2004 tarihinde referanduma sunulan Annan Planı’ı kabul etmiş olsalardı bugün son bulmuş olurdu” dedi.
Rum Yüksek Komiseri’nin röportajdaki söylemlerinin çelişkili olduğunu da savunan Tuncalı mektubunda şu görüşlere yer verdi:
“Evriviades bir taraftan barış sürecinin Kıbrıslılara bırakılması halinde adada çözüme uzun bir zaman önce ulaşılmış olacağını iddia ederken, diğer taraftan da ‘Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan isterse bu sorunu çözer’ diyor. Evriviades’e hatırlatmak isterim: BM parametreleri, Kıbrıslı Türklerin Kıbrıslı Rumlar kadar adadaki problemde muhatap olduğu ve müzakere masasının diğer tarafında oturduğunu göstermektedir. Ayrıca Annan planı dahil, bugüne kadar BM tarafından yapılan tüm çözüm önerileri Kıbrıslı Rumlar tarafından reddedilmiştir. Hal böyle iken, çözümsüzlüğün faturasını üçüncü bir tarafa çıkarmak mantıksızdır.”
“Kıbrıs Rum tarafı, Şubat ayında yeniden başlayan kapsamlı müzakereleri, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik sahasının ihlal edildiğini gerekçe göstererek, 7 Ekim’de tek taraflı olarak durdurmuş ve masadan kalkmıştır. Bu inandırıcı bir gerekçe değildir, çünkü egemenlik konusu üzerindeki anlaşmazlık, Kıbrıs sorununun özünü teşkil etmektedir. Tüm anlaşmazlıkların müzakere masasında çözülebileceği ortadadır. Kaldı ki, Kıbrıs’taki iki liderin, 11 Şubat tarihli ortak açıklamasında, egemenliğin eşit şekilde Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlara ait olduğu teyit edilmiştir. Röportajında, adadaki enerji kaynaklarının devlete ait olduğunu söyleyen Euripides Evriviades’in atıfta bulunduğu devlet, 1960’ta kuruluşu ilan edilen Kıbrıs Cumhuriyeti’dir. Türkler ve Rumların siyasi eşit olarak yer aldıkları bu oluşum, 1963 yılının Aralık ayında, Kıbrıslı Rumlar tarafından ortadan kaldırılmıştır. O tarihten bu yana da adada iki halkı da temsil edecek bir ortak yönetim kurulmamıştır.”
‘KIBRISLI TÜRKLERİ YOK SAYARAK YENİ BİR SAYFA AÇAMAZSINIZ”
KKTC Londra Temsilcisi Oya Tuncalı, geçen hafta Londra Gazete’ye konuşan Kıbrıslı Rumların İngiltere’deki Yüksek Komiseri Euripides Evriviades’e yanıt niteliği taşıyan mektubunda, sert eleştirilerde de bulundu. 1960’taki Kıbrıs Cumhuriyeti’nin iki tarafın eşit egemenlik haklarına dayalı olduğunu hatırlatan Tuncalı, enerji kaynakları ile ilgili bütün adımların, sadece Rum tarafının insiyatifi ile atılamayacağını, Kıbrıslı Türklerin de Kıbrıslı Rumlar kadar hak ve söz sahibi olduğunu vurguladı. Tuncalı mektubuna şöyle devam etti:
“Gaz arama çalışmaları, Kıbrıs Türk tarafının 2011 ve 2012 yılında yaptığı ve halen geçerli olan öneriler doğrultusunda yapılmalıdır. BM parametrelerine de uygun olmayan biçimde Türk tarafını sürekli dışlayan bir yaklaşım kabul edilemez. Bu tavırla yeni bir sayfa açılması mümkün olmayacaktır”
“Kıbrıslı Türklerin demokratik ve yasal olarak seçilmiş temsilcilerinin, yabancı diplomatlarla görüşmeleri gibi doğal diyaloglara itiraz etmeleri, gerçekleşmemesi yönünde girişimlerde bulunmaları da, Rum tarafının tek taraflı yaklaşımlarının çarpıcı bir göstergesidir. Eğer Kıbrıslı Rumlar, iddia ettikleri gibi 50 yıllık soruna bir çözüm bulmak istiyorlarsa, daha yapıcı bir tavır sergilemeli, ön koşulsuz olarak müzakere masasına geri dönmelidir. Kıbrıslı Türkler, 11 Şubat tarihli mutabakat metnine bağlı kalarak, kalıcı bir çözüme ulaşılması için taahhüt ettikleri noktada durmayı sürdüreceklerdir.”