Afrika Boynuzu ülkelerinden Somali’de planlanan proje kapsamında Türkçe, önce başkent sonra ülke genelinde seçmeli ders olarak okutulacak.
Son yıllarda Somali ve Türkiye arasındaki ilişkilerin ileriye taşınması, sosyal ve kültürel etkileşimin artması üzerine, halkın en fazla talep gösterdiği dil Türkçe oldu.
Başkent Mogadişu sokaklarında hemen hemen her caddede ya da dükkanda Türkçe bilen birine rastlamak mümkünken herhangi bir kursta eğitim alamayan pek çok kişi, izledikleri dizi ve filmlerin etkisiyle Türkçe kelime ve ifadeleri ezbere biliyor.
Türk eğitim kurumları yoğun talebe karşılık vermekte zorlanırken halihazırda okul işlevi gören ve yüzlerce çocuğun eğitim aldığı 3 yetimhanede Türkçe, zorunlu ders olarak okutulmaya başlandı.
Yunus Emre Enstitüsünün (YEE) Somali Milli Eğitim Bakanlığıyla başlatmayı planladığı proje kapsamında Türkçe, önce başkent sonra ülke genelinde seçmeli ders olarak okutulacak.
Talebe yetişemiyorlar
Ülkede Türkçe öğretiminin merkezi haline gelen Mogadişu YEE’nin Koordinatör Vekili Sinan Doruk, 2017’den bu yana 5 binden fazla kişiye Türkçe öğretimi verdiklerini söyledi.
Doruk, Türkçe öğretimini yüz yüze sınıfların yanı sıra Türk askeri eğitim üssü, yetimhaneler ve Sağlık Bilimleri Üniversitesinde sürdürdüklerini anlattı.
Yaklaşık 25 personelle ülkede binlerce kişinin Türkçeyle tanışmasına aracı olduklarını kaydeden Doruk, ilk olarak, lise seviyesine kadar eğitimin verildiği Bondhere Yetimhanesi’nde başlayan zorunlu Türkçe eğitiminin, toplam 3 yetimhanede verildiğini kaydetti.