YAZ Saati Uygulaması (DST) resmi olarak 31 Ekim 2021 Pazar günü gece yarısı saat 2’de devreye girecek. Dünyanın birçok yerinde DST gözlemlenirken, Türkiye artık yapmıyor. Sonuç olarak Pazar günü Türkiye’deki saatler aynı kalacak ve İngiltere ile üç, Kıbrıs ile bir saat fark yaratacak. DST uygulaması 100 yıldan daha eskidir.
Fikir ilk olarak, 1907’de “Gün Işığının İsrafı” adlı bir broşür yayınlayan William Willet adlı bir İngiliz inşaatçı tarafından ortaya atıldı ve bu kitapçıkta, değerli kaynakları daha iyi kullanmak için yıl içindeki zamanları ayarlamanın önemli olduğunu savundu. özellikle kış aylarında gündüz saatleri. DST’nin amacı, güne daha fazla ışıkla başlamaktır; bu, İskoçya gibi şafağın sabah 10’a kadar geç gelebileceği kuzey bölgeleri için önemlidir.
DST, kışın karanlık akşamların daha erken, Aralık ayına kadar 16:00 civarında başlaması anlamına gelse de, araştırmalar sabahları daha fazla ışık almanın daha güvenli olduğunu ve örneğin daha az trafik kazası ile sonuçlandığını gösteriyor. DST için iyi bir mantık olsa da, bazı ülkeler saatlerin ilkbaharda ileri alınmasını ve sonbaharda geri alınmasını gerektiren uygulamanın kafa karıştırıcı olduğunu düşünüyor. Türkiye de dahil olmak üzere Asya, Orta Doğu ve Latin Amerika’daki birçok ülke DST’yi tamamen durdurdu. Avrupa Birliği de uygulamaya son vermeyi düşünüyor. Mart 2019’da Avrupa Parlamentosu, 2021’den itibaren DST’yi sona erdirme önerisini kabul etti. Yine de Üye Devletlerin bunu uygulayıp uygulayamayacaklarını göreceğiz.