28 Ekim’den bir gün sonra, takvimler 29 Ekim’i gösterdiğinde, bir gün önce dediği gibi Cumhuriyet kuruldu. Atatürk, ülkenin ilk cumhurbaşkanı seçildi. Yeni yönetim şeklini kutlamak için Ankara Kalesi’nden top atışları yapıldı. Atatürk’ün “Benim en büyük eserim” dediği Cumhuriyet’in kuruluşu sokaklarda sevinçle karşılandı.
‘Cumhuriyet’ demek, Kurtuluş Savaşı sırasında Batılı ülkelerin işgal ettiği ülkede bağımsızlık anlamına geliyordu. Hasan Tahsin, Yörük Ali, Sütçü İmam ve Halide Onbaşı gibi onlarca kahramanın, Atatürk ve silah arkadaşlarının önderliğindeki mücadelesinin ardından kurulan Cumhuriyet bugün 98 yaşında…
Meclis, saat 18.00’de toplandı. Genel Kurul sıralarında 158 milletvekili vardı. İnönü, Meclis’e anayasanın birinci maddesinin değiştirilmesi teklifini sundu. İnönü, “Millet hakimiyeti fiili olarak eline almıştır. O halde bunu hukuki olarak dile getirmekten neden çekiniyoruz?” diye seslendi. Teklif oy birliğiyle kabul edildi. Bütün milletvekilleri ayağa kalktı, üç kez “Yaşasın Cumhuriyet” diye bağırdı…
Saat 20.45’te Cumhuriyet ilan edilmişti. Sıra ilk Cumhurbaşkanı’nı seçmeye gelmişti. Kapalı oylama yapıldı. Aslında aday da yoktu. Oturuma katılan 158 milletvekilinin aklında tek bir isim vardı: Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk… Oylama sonrası, Atatürk 158 oyla Cumhurbaşkanı seçildi. Alkışlar arasında kürsüye çıkan Atatürk, şu konuşmayı yaptı: “Daima milletin sevgi ve güvenine dayanarak hep birlikte ileri gideceğiz. Türkiye Cumhuriyeti mutlu, başarılı ve galip olacaktır.” Dualar okundu, oturum sona erdi…
Saat 22.00 olmuştu… Meclis’in önünde toplanan vatandaşlar Mustafa Kemal’i büyük sevgi gösterisiyle karşıladı. Yurdun dört bir yanında 101 pare top atışı yapıldı. Bağımsızlığın simgesi Cumhuriyet, milletin en büyük bayramı oldu. Salgın şartlarına rağmen 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı artan bir coşkuyla kutlanmaya devam ediyor.
CUMHURİYET 98 YAŞINDA
İŞTE O TARİHİ SÜREÇ:
GAZİ, 158 OYLA CUMHURBAŞKANI SEÇİLDİ
TOP ATIŞLARI YAPILDI