kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
34,5297
EURO
36,1306
STERLIN
43,5294
BITCOIN
$97.314
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
9°C
LONDRA
9°C
Orta şiddetli yağmur
Salı Açık
7°C
Çarşamba Parçalı bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
6°C
Perşembe Açık
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
7°C
Cuma parçalı bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
7°C

Ot Temizleyen Çift, Bahçede Tudor Dönemi Paraları Buldu

Ot Temizleyen Çift, Bahçede Tudor Dönemi Paraları Buldu
17.12.2020
0
A+
A-

Güney İngiltere’de bahçesindeki yabani otları temizleyen bir aile; VIII. Henry’nin ilk üç eşinin baş harflerini taşıyan madeni paralar buldu.

1526 yılında VIII. Henry ve baş danışmanı Kardinal Thomas Wolsey, krallığın ekonomisini düzenleyebilme umuduyla İngiltere’nin para sisteminde reform yaptı. Tudor kralı, bu tasarının bir parçası olarak, yeni para birimleri tanıttı. Bu “altın kronlar” beklenmedik bir özelliğe sahipti: Kralın eşi olan Aragonlu Catherine’in isminin baş harfi.

Yedi yıl sonra Henry, Anne Boleyn ile evlenmek için Catherine’den boşandığında, darphane, üzerinde “A” harfi bulunan yeni bir kron setini piyasaya sürdü. Bundan üç yıl sonra ise Henry; zina ve büyücülük yaptığı, ensest ilişkide bulunduğu ve kendisini öldürmek üzere komplo kurduğu gibi uydurma suçlamalarla Anne’in boynunu vurdurdu ve bu kez darphane, kralın son kraliçesi Jane Seymour’a ithaf edilen başka bir altın para üretti.

Henry üç kez daha evlenmiş olsa da daha sonraki eşleri (Clevesli Anne, Catherine Howard ve Catherine Parr), kraliyetin para birimleri üzerinde yer almadı; bu, sürekli değişen kraliçe kadrosuna ayak uydurmanın zorluğu göz önüne alındığında, belki de akıllıca bir karardı.

Bu ilkbaharda, Güney İngiltere’deki New Forest adlı alanda, bahçesindeki yabani otları temizleyen İngiliz bir aile; oldukça nadir bulunan dört adet Tudor sembolü ile Orta Çağ’a ait 64 madeni paradan oluşan bir hazineyi açığa çıkardı. British Museum’un İngiliz ve Galler halkına ait arkeolojik bulguların izini sürmekten sorumlu Taşınır Eski Eserler Kuruluşu tarafından yapılan bir açıklamaya göre, koleksiyon, 15. yüzyıl sonları ile 16. yüzyıl başlarına tarihlenen 63 altın ve 1 gümüş parayı içeriyor.

 

 

Müzenin hazine kayıt memuru Ian Richardson, “Dışarıda toprakla uğraşıyorlarmış ve birden bu madeni paralar açığa çıkıvermiş; mucize gibi bir şey.” diyor. “Bu, onlar için oldukça şok edici bir keşif; bizim için ise oldukça enteresan.”

Hazine, toplamda beş İngiliz kralının hükümdarlığını kapsıyor: IV. Edward, V. Edward, III. Richard, VII. Henry ve VIII. Henry. 1540 yılı civarında gömüldüklerinde paralar, o zamanın şartlarına göre 24 sterlin ediyordu; günümüzde ise 14.000 sterlin (yaklaşık 18.500 ABD doları) ediyor. Müzedeki Orta Çağ ve Erken Modern Çağ’a Ait Madeni Paralar bölümünün küratörü Barrie Cook, “Bu, oldukça büyük bir miktar; şüphesiz ki sıradan bir insanın yıllık kazancından çok daha fazla.” diyor.

Madeni paraların büyük bir çoğunluğunda Aziz Michael’ın bir ejderhayı öldürmesi tasvir ediliyor. Üzerinde kraliyet isimleri bulunan altın kronlarda ise Tudor gülü ile üzerinde arma yer alan kalkan bulunuyor.

Araştırmacılar, madeni paraların sahibinin onları tek bir seferde mi yoksa düzenli olarak belli bir sürede mi gömdüğü konusunda emin değiller. Oxford Üniversitesi Ashmolean Müzesi’nde madeni para uzmanı olan John Naylor; zengin bir tacir ya da papazın, Henry’nin manastırları feshetmesine tepki olarak bu paraları istiflediğini düşünüyor.

“Bazı kiliseler, servetlerini, uzun vadede elde tutabilecekleri umuduyla saklamaya çalıştı.” diyor Naylor.

III. Richard’ın kişisel amblemi. C: British Museum

British Museum’a göre Tudor madeni paraları, bu yıl İngiltere ve Gallerde keşfedilen 47.000’den fazla arkeolojik bulgunun arasında yer alıyor. Diğer önemli keşiflerden bazıları ise şunlar: Apartheid (Irkçılık) Dönemi’ne tarihlenen, Güney Afrika’ya ait 50 altın paradan oluşan bir koleksiyon; III. Richard’ın, bir Orta Çağ bineği üzerinde beyaz yaban domuzu görülen kişisel amblemi; Roma mobilyasına ait bakır bir parça. Yetkililer; Covid-19’a bağlı kısıtlamalar ile birlikte pademi yorgunu İngilizlerin bahçelerinde soluklanmaları sayesinde bulgularda artış yaşandığını bildiriyor

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.