Bilim insanları ve filozoflar yüzyıllardır Güneş Sistemi’nin ne zaman”öleceğiyle” meşgul oldu. Ve çabalar sonucunda gökbilimciler, Güneş’in bin trilyon yıl içinde ölü bir kaya parçasına dönüşeceğini öğrenmeyi başardı.
Yeni simülasyonlara göre, sadece 100 milyar yıl sonra sistemdeki gezegenler galakside süzülmeye başlayacak ve ölmekte olan Güneş’i geride bırakacak.
California Üniversitesi’nden Jon Zink, California Teknoloji Enstitüsü’nden Konstantin Batygin ve Michigan Üniversitesi’nden Fred Adams, Güneş Sistemi ölümle yüzleştiğinde tam olarak neler yaşanacağını tahmin etmek için güçlerini birleştirdi.
Üç bilim insanına göre “Güneş Sistemi’nin uzun vadeli hareket dengesini anlamak, astrofiziğin en eski arayışlarından biri ve gezegenlerin karşılıklı etkileşimlerinin, sistemi sonunda istikrarsız hale getireceğini öngören Newton’a kadar uzanıyor”.
1999’da gökbilimciler, Güneş Sistemi’nin yaklaşık bir kentilyon yıl içinde dağılacağını tahmin etmişti. Jüpiter ve Satürn’ün yörüngesel rezonansının Uranüs’ün sistemden kopmasına izin vermesi için bu kadar zaman gerektiğini hesaplamıştı.
Ancak son çalışma, bu hesaplamanın Güneş Sistemi’ni çok daha erken dağıtabilecek bazı önemli etkileri görmezden geldiğini öne sürüyor.
Bulgulara göre Güneş 5 milyar yıl sonra ölmeye başladığında (yani kırmızı bir deve dönüşerek Merkür, Venüs ve Dünya’yı yuttuğunda) oluşan kütle kaybı, yıldızın Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün üzerindeki çekim gücünü gevşetecek.
Zira Güneş öldüğünde ve beyaz cüceye dönüştüğünde kütlesinin neredeyse yarısını uzaya savuracak. Kalan beyaz cücenin kütlesi, mevcut Güneş kütlesinin sadece yüzde 54’üne denk gelecek.
İkinci olarak, Güneş Sistemi galaktik merkezin yörüngesinde dönerken, diğer yıldızlar, sisteme her 23 milyon yılda bir, gezegenlerin yörüngelerini bozacak kadar yaklaşacak.
Güneş’in kütle kaybedeceği ve yıldıza daha uzak gezegenlerin yörüngelerinin genişleyeceği de hesaba katılınca bu yakınlaşmaların daha şiddetli hale geleceği tahmin edilebilir.
Araştırmacılara göre,”yeterince zaman geçtiğinde bu karşılaşmaların bazıları, sistemde kalan gezegenlerin ilişkisini kesecek veya istikrarsızlaştıracak”.
Buradan hareketle araştırmacılar, Güneş’in beyaz cüceye dönüşmesinden 100 milyar yıl sonra sistemin de dağılacağı sonucuna varıyor. Ve bu öngörü, 1999’da önerilenden çok daha kısa bir zaman dilimine işaret ediyor.
Araştırmacılara göre Güneş Sistemi’ne ne olacağını öğrenmek, yalnızca küçük gezegenimizin sonunu öngörmemizi değil, 13,8 milyar yıllık yaşını çoktan aşacak evrenin evrimine dair daha fazla bilgi edinmemizi de sağlayabilir.