Türkiye ve Yunanistan arasında Türkiye’nin Oruç Reis gemisini yeni bir sismik araştırma faaliyeti için Doğu Akdeniz’e göndermesi nedeniyle kıta sahanlığı gerilimi yaşanıyor.
Türkiye salı günü yayımladığı bir NAVTEX (Denizcilere Duyuru) ile Oruç Reis araştırma gemisinin 21 Temmuz tarihinden itibaren Rodos ile Meis adaları arasında yeni bir sismik araştırma faaliyetinde bulunacağını duyurdu.
Bunun üzerine Yunanistan Türkiye’yi kıta sahanlığına girmek ve egemenlik haklarını ihlal etmekle suçladı.
Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Türkiye’nin Akdeniz’de doğalgaz arama çalışmalarından vazgeçmemesi durumunda Avrupa Birliği’nin Türkiye’ye yaptırım uygulamak dışında başka bir seçeneğinin olmadığını söyledi.
Bu gerilimin üzerine bugün Türkiye Dışişleri Bakanlığı bir açıklama yayımlayarak, “Oruç Reis gemimizin araştırma yapacağı deniz alanı, ülkemizin Birleşmiş Milletler’e bildirdiği kıta sahanlığı sınırları ve 2012 yılında hükümetimizce Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’na (TPAO) verilen ruhsat sahaları içindedir. Sözkonusu sahanın bir bölümünde Barbaros Hayrettin Paşa sismik araştırma gemimiz esasen geçmiş yıllarda faaliyette bulunmuştu.” dedi.
Dışişleri Bakanlığı Yunanistan’ın bu faaliyete itiraz etmesini ise, “Yunanistan iddiasını başta Meis olmak üzere, kendi ana karasından uzaktaki adalarının varlığına dayandırmaktadır. Yunanistan’ın bu maksimalist kıta sahanlığı iddiası uluslararası hukuka, içtihata ve mahkeme kararlarına aykırıdır” ifadeleriyle açıkladı.
İki ülke arasında Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki doğalgaz faaliyetleri nedeniyle uzun süredir bir gerilim var.