kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
35,1981
EURO
36,7471
STERLIN
44,2960
BITCOIN
$97.373
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
7°C
LONDRA
7°C
Hafif yağmur
Pazar Rain and snow
6°C
Pazartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Salı Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Çarşamba az bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C

Türkiye “öncelikli ülke” ilan edilsin

Türkiye “öncelikli ülke” ilan edilsin
09.09.2019
0
A+
A-

İngiltere‘de parlamento, Dışişleri Bakanlığını Türkiye’deki basın özgürlüğü ihlallerini kamuoyu önünde eleştirmeye ve Türkiye’yi “insan hakları konusunda öncelikli görülmesi gereken ülke” ilan etmeye çağırdı.

İngiltere Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi, küresel basın özgürlüğü konulu raporunda Türkiye’deki ihlallere de değindi.

DW’nin aktardığı habere göre raporda, İngiltere Dışişleri Bakanlığının, basın özgürlüğünü ihlal eden hükümetlerin “kamuoyu önünde utandırılması için daha fazlasını yapması” gerektiği belirtildi.

Bakanlığın, özellikle de İngiltere’nin çıkarları söz konusu olduğunda, sadece kapalı kapılar ardında uyarılarda bulunduğu yönünde bir endişe olduğunu aktaran komite, bu kapsamda verdiği örnekler arasında Türkiye’deki basın özgürlüğü ihlallerini de saydı.

“Türkiye’de medya özgürlüğü bakımından ciddi azalma oldu. Bize (bu rapor için) oradan yazan gazeteciler, isimlerinin ya da görüşlerinin yayımlanması hâlinde misilleme yapılmasından oldukça korkuyordu” ifadesini kullanan komite,İngiltere Dışişleri Bakanlığını, Türkiye’yi “insan hakları konusunda öncelikli görülmesi gereken ülke” ilan etmeye çağırdı. Raporda ayrıca, Dışişleri Bakanlığının Türkiye’deki ihlalleri “kamuoyu önünde ciddi şekilde eleştirmesi gerektiği” ifade edildi.

Hapisteki gazetecilerin sayısına vurgu

Hapis cezasının gazetecilere yönelik en önemli tehditlerden biri olduğunu belirten komite, Avusturya merkezli Uluslararası Basın Enstitüsü’nün (IPI) verilerine göre Türkiye’de şu an 136 gazetecinin hapiste olmasının İngiltere Dışişleri Bakanlığı tarafından göz önünde bulundurulması gerektiğini vurguladı.

Sınır Tanımayan Gazeteciler’in verdiği bilgiye göre Ağustos 2019 itibarıyla dünya genelinde ise “toplam 399 gazeteci, vatandaş gazeteci ve medya çalışanının” hapiste olduğunu aktaran komite, cezaevindeki bu kişilerin yaklaşık yarısının Türkiye, Çin, Mısır, İran ve Suudi Arabistan’da olduğunu ifade etti.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı Ekim 2018’de, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürüldüğü olayın da etkisiyle bir basın özgürlüğü kampanyası başlatmıştı. İngiltere Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi’nin bugün yayımladığı rapor da bakanlığın bu kampanya doğrultusunda şu ana kadar attığı adımların değerlendirilmesi amacıyla hazırlandı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.