kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
35,4544
EURO
36,6084
STERLIN
43,3051
BITCOIN
$99.284
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Parçalı bulutlu
8°C
LONDRA
8°C
Parçalı bulutlu
Cuma Açık
7°C
Cumartesi Açık
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
6°C
Pazar Parçalı az bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Pazartesi hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
8°C

Başkanlık sistemi Türkiye’nin aleyhine

Profesör Fuat Keyman, önümüzdeki seçimlerde de AKP’nin iktidar olarak kalmasının beklendiğini öngördü.

Başkanlık sistemi Türkiye’nin aleyhine
12.06.2014
0
A+
A-
Profesör Fuat Keyman İngiliz Parlamentosu'nda düzenlenen toplantıda konuştu.

Profesör Fuat Keyman İngiliz Parlamentosu’nda düzenlenen toplantıda konuştu.

Londra merkezli Türkiye Araştırmaları Merkezi (Centre for Turkey Studies-CEFTUS) İngiliz Parlamentosu’nda gerçekleştirdiği Türkiye konulu toplantılarına Profesör Fuat Keyman ile devam etti. Geçen hafta düzenlenen ‘Türkiye’de Demokrasi, Kimlik ve Dış Politika ile Cumhurbaşkanlığı Seçimleri’ konulu toplantıda Keyman’ın yanısıra eski BBC çalışanı olan ve halen De Montfront Üniversitesi’nde çalışan Dr Natalie Martin de konuşmacı olarak katıldı.
Konuşmasında Cumhurbaşkanı’nın Ağustos ayında, tarihte ilk defa olmak üzere, halk tarafindan seçileceğine dikkat çeken Keyman, seçimlerin ve çıkan sonucun, siyasette istikrar getirip getirmeyeceğinin kuşkulu olduğunu ifade etti. Bir hükümetin gücünün girdiği seçimleri kazanması, aldığı oy oranlarını koruması ve yükseltmesi ile muhalefet partilerinin seçimleri kazanabilecek bir alternatif oluşturamamaları ile ölçülebileceğini kaydeden Keyman, AKP’nin bu özelliklerin tamamını sağlayarak giderek güçlenen bir yapı haline geldiğini kaydetti.
İktidarın desteklediği Başkanlık sistemine ilişkin görüşlerini de aktaran Fuat Keyman, buna karşı olduğunu uzun süredir savunduğunu hatırlattı. “Cumhurbaşkanının AK Parti’den çıkacağını, Erdoğan’ın aday olursa seçileceği en güçlü ihtimal. Ancak bu seçimden hemen sonra, Türkiye’nin içinde bulunduğu kutuplaşmış toplum yapısını rahatlatmadan, demokrasisini geliştirecek adımlar atmadan Başkanlık sistemine geçmek ülkeye ve siyaset kurumuna zarar verir” diyen Keyman, sistemin Türk dış politikası için de tehlikeli olduğunu öne sürdü.  Özellikle Arap ülkelerinde Başkanlık sistemine geçiş yapan Erdoğan’ın Müslüman dünyanın liderliğine oynamak isteyeceği kaygısının olduğunu aktaran Keyman, batılı ülkelerde de bu durumun sık sık dile getirildiğini kaydetti.
Türkiye’de siyasal sistemin ve demokrasinin en önemli probleminin güçlü bir kontrol bir sisteminin (check balance) olmaması olduğunu savunan Keyman, devletin, sendikalar gibi organizasyonlarla sivil toplum kuruluşlarından daha güçlü olmasının demokrasinin işlemesi açısından sıkıntı yarattığını belirtti.

De Montfront Üniversitesi’nden Dr Natalie Martin(solda) ve  Profesör Fuat Keyman’ın (sağda) konuşmacı olarak katıldığı toplantıyı Greenwich Üniversitesi’nden Alev Adil(ortada) yönetti.

De Montfront Üniversitesi’nden Dr Natalie Martin(solda) ve Profesör Fuat Keyman’ın (sağda) konuşmacı olarak katıldığı toplantıyı Greenwich Üniversitesi’nden Alev Adil(ortada) yönetti.

AKP ÖNÜMÜZDEKİ SEÇİMLERDE DE İKTİDAR
Fuat Keyman bir soru üzerine de AKP’nin önümüzdeki yıl yapılacak genel seçimleri almasının kuvvetle muhtemel olduğunu ve 2019 veya 2023 yılına kadar hakim parti olarak gücünü koruyacağını düğündüğünü ifade etti.
Radikal Gazetesi’nde köşe yazıları da yazan Sabancı Üniversitesi öğretim üyesi Profesör Fuat Keyman konuşmasında Türkiye’deki sosyolojik duruma ilişkin de çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Toplumun üç kısma bölündüğüne işaret eden Keyman, muhafazakarlar, orta sınıf  olan laik kesim ve Kürtler olarak ayrışan kesimlerin birbirlerine güvenmemelerinin de önemli bir problem olduğunu vurguladı.
Toplantının diğer konuşmacısı Dr Natalie Martin ise Türkiye’nin geçen yıla kadar Ortadoğu ve Müslüman ülkeler için örnek bir ülke modeli oluşturduğunu hatırlattı. Özellikle Arap baharı sürecinde bu rolün pekiştiğini belirten Martin,  Gezi olaylarının bu durumu olumsuz etkilediğini vurguladı. AB’de Gezi sürecinin ardından AKP’ye yönelik ciddi kaygılar oluştuğunu savunan Martin, Türkiye’nin 2007 ve 2008 yıllarında AB’ye katılım sürecinde önemli fırsatları teptiğini ileri sürdü.

Kıbrıs Rum Cumhuriyeti’nin İngiltere’deki Büyükelçisi Euripides Evriviades de Fuat Keyman’ın konuşmasını dinleyenler arasındaydı.

Kıbrıs Rum Cumhuriyeti’nin İngiltere’deki Büyükelçisi Euripides Evriviades de Fuat Keyman’ın konuşmasını dinleyenler arasındaydı.

 

keyman web 3

Toplantıya özellikle öğrenciler ilgi gösterdi.

Toplantıya özellikle öğrenciler ilgi gösterdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.