kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
35,1981
EURO
36,7471
STERLIN
44,2960
BITCOIN
$96.978
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
7°C
LONDRA
7°C
Hafif yağmur
Pazartesi Açık
11°C
Salı Parçalı bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Çarşamba Açık
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Perşembe kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C

Times: Ankara’nın işini yapan gazetecileri hapsetme hakkı yok

İngiliz gazetesi, Wall Street Journal muhabiri Ayla Albayrak’ın hapis cezasına çarptırılması ile gazeteci ve çevirmen Meşale Tolu’nun yargılanmasına sayfalarında yer verdi.

Times: Ankara’nın işini yapan gazetecileri hapsetme hakkı yok
12.10.2017
0
A+
A-

İngiliz gazetesi, Wall Street Journal muhabiri Ayla Albayrak’ın hapis cezasına çarptırılması ile gazeteci ve çevirmen Meşale Tolu’nun yargılanmasına sayfalarında yer verdi. Times “Türkiye’de kör kalmak” başlıklı başyazısında ise Ankara’yı eleştirdi.

Times’ın İstanbul muhabiri Hannah Lucinda Smith’in imzasını taşıyan haberde, iki çifte vatandaş gazetecinin terör suçlamalarıyla itham edilmesinin ardından, “Türkiye’nin gazetecilere yönelik baskıyı arttırmakla suçlandığı” belirtiliyor.

Türk ve Alman vatandaşı Meşale Tolu’nun MLKP örgütü üyesi olma suçlamasıyla 15 yıla kadar hapis cezasıyla yargılandığı kaydedilirken, geçen Nisan ayında tutuklanan Tolu’nun üç yaşındaki oğluyla birlikte hapiste yattığı kaydediliyor.

Finlandiya ve Türkiye vatandaşı Wall Street Journal Muhabiri Ayla Albayrak’ın da Güneydoğu’daki çatışmalarla ilgili yaptığı bir haber nedeniyle gıyabında 25 ay hapse çarptırıldığı aktarılıyor. ABD’de bulunan Albayrak’ın mahkûmiyetini “dehşet verici bir karar” diye tanımladığı ve “Bu karar yetkili makamların Türkiye’nin güneydoğusundaki operasyonların haber yapılmamasını ne kadar çok istemediğini gösterir” diye yorumladığı bildiriliyor.

TÜRKİYE’DE KÖR KALMAK

Gazete “Türkiye’de kör kalmak” başlığını attığı başyazılarından birinde de “Ankara’nın işlerini yaptığı için gazetecileri hapse atma hakkı yok” diyor.

“Türkiye, Güneydoğu köşesindeki Kürt ayrılıkçılarla savaşta ve dünyanın geri kalanının bu konuda hiçbir şey bilmemesini tercih ediyor” diyen gazete, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu amaçla işlerinden başka hiçbir şey yapmayan gazetecilere karşı bir yıldırma kampanyasına onay verdiğini” söylüyor.

Yazı şöyle devam ediyor;

“Albayrak’ın ‘suçu’ yeniden başladığı 2015’ten bu yana en az üç bin kişinin ölümüne yol açan çatışmaları haber yapmaktı. Bir anlamda şanslıydı. Gıyabında mahkûm edildi ve mahkumiyetini temyize götürülürken Amerika’da yaşıyor. Ancak kendisine karşı yapılan uydurma suçlama ve Türk mahkemelerinin giderek otoriterleşen devlete karşı küçük düşürücü teslimi bir adalet komedisi.

“Özgür dünyadaki en değerli karşılıklı güvenlik garantisinden yararlanan bir NATO üyesi ülkenin vatandaşlarına verebileceği en temel avantajlardan biri olan ifade özgürlüğü böyle açık bir şekilde çiğnemesi mantıksız. Erdoğan’ın hükümeti dünyanın bütün ülkelerinden daha çok gazeteci hapsetti. Geçen yıl ilan edilen olağanüstü hal kapsamında 150’den fazla medya kuruluşunu kapattı.”

ADALET SİSTEMİ BASKI ARACI

Hükümetin mahkemelerin geçen yılki başarısız darbe girişiminden sonraki özel koşullar altında bağımsız hareket ettiğini savunduğunu aktaran Times, “Gerçekte New York merkezli Gazetecileri Koruma Komitesine göre ‘Türkiye’deki adalet sistemi baskının bir aracı oldu’ diyor.

Yazı şu satırlarla sona eriyor;

“Erdoğan sadece mahkemelerini değil, müttefiklerinin güvenini de kötüye kullanıyor. Ülkesi, yakın zamana dek Batı’nın güvenliğinin bir siperi, AB’ye girmeye aday ve laik bir hükümetin İslam’la birlikte var olabileceğinin bir emsaliydi. Şimdiyse bunların hiçbiri değil. Öyle olsa bile, Albayrak’a verilen saçma cezayı hükümsüz kılmak, acil görevi.” (BBCTÜRKÇE)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.