kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5490
EURO
34,7341
STERLIN
40,5705
BITCOIN
$63.256
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
10°C
LONDRA
10°C
Hafif yağmur
Cumartesi Parçalı az bulutlu
9°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
13°C
Salı hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
8°C

Dünya çaresiz: Antibiyotikler işe yaramıyor

Dünya çaresiz: Antibiyotikler işe yaramıyor
19.11.2015
0
A+
A-

antibiotic

Çin’de tespit edilen yeni bakteri türü, üretilen en güçlü antibiyotik Colistin’e bile dirençli çıktı. Yaşanan bu gelişmenin ardından bilim adamları dünyanın antibiyotiksiz bir hayatla karşı karşıya kaldığını savundu.

Domuz ve insanlarda görülen yeni bakterinin dünyaya yayılabileceğini belirten uzmanlar, tedavisi mümkün olmayan enfeksiyonlar korkusunun tekrar uyandığını söylüyor.

Tıp bilimi karanlık çağa gidiyor

Ortaya çıkan bu bakterilerin antibiyotikler tarafından tedavi edilememesi halinde tıp biliminin karanlık çağa gireceği düşünülüyor.

Bulaştığı metabolizmayı öldürüc etkiye sahip olan MCR-1 adlı yeni enfeksiyon, yeni bir gen mutasyonu olarak tanımlandı ve dünyanın en etkili antibiyotiği olan Colistin’e direnç gösterdi. Yeni bakteri bulaştığı vücudu öldürürken, antibiyotiklere bağımlı ameliyatlar ve kanser tedavilerini de tehdit altına girme noktasına getirdi. Çin’in yanı sıra Laos ve Malezya’da da görüldüğü açıklanan bakteri tüm dünyayı tehdit ediyor.

pill

Antibiyotik kıyamet

Cardiff Üniversitesi uzmanlarından Prof. Timothy Walsh çalışmaya katılan isimler arasında. BBC’ye açıklamada bulunan Prof. Walsh, “Antibiyotik sonrası dünyanın gerçeğe dönüşmesi için tüm önemli unsurlar ortada. MRC-1 küresel düzeyde yayılırsa ki bu artık olup olmama değil, ne zaman olacağı meselesi ve gen kendisini kaçınılmaz bir şekilde diğer antibiyotiklere karşı dirençli genlerle birleştirirse büyük ihtimalle antibiyotik sonrası döneme geçeceğiz. Bu noktada örneğin bir kişi E.coli nedeniyle ciddi şekilde hastalanmışsa hiçbir şey yapamayacağız” dedi.

Söz konusu mutasyonun bakteriler arasında kolayca paylaşılabilecek şekilde ortaya çıkması bilim insanlarını en çok kokutan gerçek.

Konu hakkında açıklama yapan Leeds Eğitim Hastanesi profesörlerinden Mark Wilcox “Transfer oranı çok yüksek. Bu hiç iyi gözükmüyor. Tedavi yapamayacak duruma gelmemizden korkuyor muyum? Nihayetinde evet ama bu yıl mı, gelecek yıl mı, sonraki yıl mı görülür söylemek çok zor” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.