kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
STERLIN
40,1714
BITCOIN
$63.508
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
10°C
LONDRA
10°C
Hafif yağmur
Cumartesi Parçalı bulutlu
10°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Pazartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Salı parçalı az bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
13°C

Dedeleri erken yaşta sigaraya başlayan kadın vücudu yağlanmaya daha meyilli

Dedeleri erken yaşta sigaraya başlayan kadın vücudu yağlanmaya daha meyilli
21.01.2022
0
A+
A-

İngiltere’de yapılan bir araştırma dedeleri erken yaşta sigara içmeye başlayan kadınların vücutlarının yağlanmaya daha eğilimli olduğunu ortaya koydu.

Bristol Üniversitesi tarafından yürütülen çalışma, sigaraya maruz kalmanın kuşaklar arası aktarılabilen değişikliklerin ortaya çıkabileceği sonucuna vardı. Araştırmanın başındaki Prof. Dr. Jean Golding, araştırmanın iki önemli sonucu olduğunu belirtti.

Prof. Golding, “Birincisi, bir çocuğun erken yaşta bir maddeyle tanışmasının onu takip eden nesilleri etkileyebileceğini anladık. İkincisi, çocukların daha kilolu olmasının uyguladıkları diyet ve egzersizden çok atalarından ve yıllar içerisindeki bağlantılı faktörlerden kaynaklanabileceğini gördük” diye anlattı.

Bu durumun daha önce hayvanlarda görüldüğüne dikkat çeken Prof. Golding, insanlarda da bu fenomenin olduğuna dair şüpheleri olduğunu kaydetti ve elde ettikleri verilerin başka bir çalışmada teyit edilmesi halinde insanlarda da kuşaklararası bağlantıların incelenebileceğini ve potansiyel çapraz ilişkilerin kökeninin açığa kavuşabileceğini vurguladı.

Journal Scientific Reports da yayımlanan çalışmada araştırmacılar dedelerin ve büyükdedelerin sigara içme deneyimlerine dair veriler incelendi. Çok erken yaşta sigara içmekten dolayı erkeklerin gurur duyduğuna dikkat çeken araştırmacılar, bu nedenle sigara başlama yaşıyla ilgili ifadelerin doğru olduğu dikkate aldı. Ayrıca o dönemdeki büyük annelerin çok azının sigara içmesi sebebiyle onlar araştırmaya dahil edilmedi.

Daha önceki araştırmalarda ergenlik öncesi sigara içmeye başlayan erkeklerin oğullarında beklenenden daha fazla vücut yağlanması görüldüğü kanaatine varılmıştı. Ancak son araştırma ile bu durumun dedeleri ve büyük dedeleri sigaraya erken başlayan kadınlar için geçerli olduğu ve erkekleri etkilemediği anlaşıldı.

90’lı Yılların Çocukları çalışması

Araştırma, Bristol Üniversitesi’nde 1991 yılında başlatılan “90’lı Yılların Çocukları” adlı çalışma kapsamında yapıldı. Bu çalışma kuşaklararası veriler ayrıntılı ve derinlemesine inceleyerek muhtemel bağlantıları tespit etmeyi amaçlıyor.

90’lı yılların Çocukları çalışmasını başlatan ve sigara ile vücut yağlanması arasındaki bağlantıyı ortaya çıkaran son raporun başyazarı Prof. Golding, 30 yıl önce 14 bin gebe ile çalışmaya başladıklarını ve şimdi onların çocukları ve torunları ile çalışmanın devam ettiğine dikkat çekti.

90’lı Yılların Çocukları çalışması süresince birçok önemli veri toplandı ve önemli değerlendirmelere ulaşıldı.

Bu bulgulardan biri hamilelik döneminde haftada bir ya da iki defa yağlı balık yemenin çocukların görme yeteneğini daha güçlü yaptığı. 20 yıl önce elde edilen bu bulgunun hamilelikte beslenme ve çocukların görme yeteneği arasında ilk bağlantıyı kuran bilgi olduğu sanılıyor.

2013’te yayımlanan bir başka araştırmada ise hamilelikte iyot eksikliğinin çocukların zihinsel gelişimine olumsuz etki yaptığı sonucuna varıldı. Bu bulguya çalışmaya katılan hamilelerden alınan idrar örneklerinin incelenmesi sonucu anne adaylarının beslenmelerine dair tutulan detaylı kayıtlar sayesinde ulaşıldı.

Çalışma kapsamındaki bir başka araştırmada ise Tip 2 diyabete genetik yatkınlığın sekiz yaşındayken bile ilk işaretlerini verebileceği ve yer fıstığı ya da yer fıstığı yağından üretilen kremlere alerji ile de bağlantılı olduğu keşfedildi.

 

Kaynak: Euronews

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.