kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,4130
EURO
34,4874
STERLIN
40,3677
BITCOIN
$63.478
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
13°C
LONDRA
13°C
Orta şiddetli yağmur
Salı Hafif yağmur
11°C
Çarşamba Açık
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
14°C
Perşembe Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
14°C
Cuma hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
14°C

Binlerce yıllık geleneğin eşsiz ürünü olan lezzet

Binlerce yıllık geleneğin eşsiz ürünü olan lezzet
07.05.2018
0
A+
A-

Kuruyemiş çeşitleri, dünyada geniş yankı uyandıran besin gruplarından biridir. Tarih boyunca halk sofralarından hükümdarların şölenlerine kadar pek çok masayı süslemiştir.

Bereketin ve servetin özgün simgesi haline gelen kuruyemişi doğru şekilde muhafaza etmek ise oldukça önemlidir. Çünkü düzgün şekilde saklanan kuruyemişler ilk günkü tazeliğini koruyarak dilediğiniz zaman kullanmanıza olanak sağlayacaktır.

Toplum olarak kuruyemiş çeşitlerini tüketmeyi oldukça fazla seviyor ve çeşitlerine de bir o kadar ilgi duyuyoruz. Severek tükettiğimiz kuruyemiş çeşitleri bizler için bir öğün kadar önemli olmasa da günümüze eşlik eden en eğlenceli yiyeceklerdir.

Örneğin akşam heyecanlı bir dizi izlerken ya da bir yakın arkadaşımız bize hayatındaki önemlin gelişmeleri anlatırken aradığımız ilk şeylerden birisi en çok tükettiğimiz kuruyemiş çeşitlerinden çekirdektir. Ya da midemizde bir yanma hissettiğimizde tüketmenin iyi geleceğini düşündüğümüz leblebi bizler için vazgeçilmezdir. Tabi bunlar dışında aslında daha çok sevdiğimiz ve yaygın olarak tükettiğimiz badem, fındık, ceviz gibi kuruyemiş çeşitleri en bilinen çeşitler arasında yer alır.

 

KURUYEMİŞLERİN FAYDALARI NELERDİR

Kuruyemişler stresi bastırmakta yardımcı olduğu gibi sigarayı bırakan insanlar için de oyalayıcı rol üstleniyor. Ancak sigara yerine kuruyemişi tercih edenlerin, kilo sorununa herkesten çok daha fazla dikkat etmesi gerekiyor. Başta Avrupa ülkeleri olmak üzere birçok Arap ülkesine önemli oranda kuruyemiş ihraç edilirken en kaliteli fıstığın, Silifke, Anamur ve Osmaniye’de; bademin, Siirt ve Datça’da; sarı leblebinin, Manisa-Kula, Çorum, Kütahya-Tavşanlı; beyaz leblebinin Denizli-Tavas’ta; fındığın, Giresun-Bulancak ve Ordu’da; kabak çekirdeğinin, Edirne’de; ay çekirdeğinin, Kayseri ve Erzurum’da; Antepfıstığının ise Gaziantep ve Siirt’te üretildiği belirtiliyor.

KURU YEMİŞ KİLO ALDIRIR MI?

Bilindiği üzere her şeyin fazlası zarardır. Kuruyemiş tüketirken de miktarını iyi ayarlamak gerekmektedir. Yağsız ve kolesterol oranı 0 olan çiğ kuruyemişler kilo kaygısı olanlar için idealdir. Son zamanlarda diyet listelerinde sıkça yer alan kuruyemişler için kilo aldırır diyemeyiz. Ancak altın kural; aşırıya kaçma!

EN ÇOK TÜKETİLEN KURUYEMİŞ ÇEŞİTLERİ

Toplum olarak en çok tükettiğimiz kuruyemiş çeşitlerine gelin birlikte göz atalım.

Çekirdek

Evet, yukarıda da belirttiğimiz gibi sinema keyfi, dizi keyfi, maç keyfi, arkadaş ve dost sohbetleri, yazın sokakta, parkta, sahilde her yerde sıkça tükettiğimiz çekirdek. En sevilen kuruyemiş çeşitleri arasında baş sıradadır. Uygun fiyatı ve bağımlılık yapan lezzeti ile vazgeçilmezlerdendir.

Fındık

Çekirdekten sonra en sevilen kuruyemiş çeşitleri arasında fındığı gösterebiliriz. Ülkemizde yaygın olarak yetişir. Enerji verici özelliği vardır. Kalp ve damar sağlığına faydalı olduğu söylenmektedir. En taze ve kaliteli fındık çeşitleri Antik Kuruyemişte bir tıkla kapına geliyor.

Badem

Lezzeti büyüleyici olan bu kuruyemiş çeşidi Türk insanının en sevdiği kuruyemiş çeşitlerindendir. Doğal badem çeşitleri Antik kuruyemişten alınır.

Kaju

Fiyatı diğer kuruyemiş çeşitlerine göre daha pahalı olmasına rağmen, oldukça fazla tüketilen çerezlerdendir. Brezilya kökenli bir kuruyemiştir. Ancak en çok üretim yapılan yer Hindistan’dır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.