kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
STERLIN
40,1714
BITCOIN
$63.839
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Parçalı az bulutlu
11°C
LONDRA
11°C
Parçalı az bulutlu
Pazar Parçalı bulutlu
10°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Salı Parçalı az bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Çarşamba hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C

Doğu Avrupa gıda ürünleri

Doğu Avrupa gıda ürünleri
30.04.2018
0
A+
A-

Doğu Avrupa gıda ürünleri birçok farklı kültürü, etnik kökenleri, dilleri ve doğu Avrupa tarihlerinden belirgin izler taşıyor. Doğu Avrupa gıda ürünleri, iklimden büyük ölçüde etkilenmektedir ve bir ülkeden diğer ülkeye değişmektedir. Tüm önemli Doğu Avrupa mutfakları, uzun süren tarihi karmaşanın ardından bölgedeki politik, sosyal ve ekonomik canlanma ile yakından bağlar taşıyor.

Özellikle İngiltere’de yaşayan Doğu Avrupalı insanlar, alışmış oldukları lezzetleri sunan Doğu Avrupa gıda ürünlerine yoğun ilgi göstermektedir. Öte yandan Doğu Avrupa gıdasına ait çoğu ürünler, İngiltere’deki Türkçe konuşan toplum tarafından da beğenilerek tüketilmektedir. Lakin İngiltere’nin Avrupa Birliğinden ayrılacak olması, Doğu Avrupa’dan gelen gıda ürünlerinin tedariği konusunda bir endişe havası yaratsa da tedarikçiler tüketicilere bu endişelere kapılmamaları gerektiği yönde açıklamalar yapıyor. Çünkü Camembert veya Parmesanınızın herhangi bir yere gitmesi olası değildir; bu peynirler uzun zamandır İngiliz veya Türk süpermarketleri için vazgeçilmez bir ürün olma özelliğe sahip.

COĞRAFYANIN ETKİSİ

Doğu Avrupa mutfağı ve gıda ürünleri bölgenin doğal kaynaklarıyla birçok tarif haline dönüşmüştür.

Baltık’tan Karadeniz’e kadar balık ve deniz ürünleri bol miktarda bulunur. Ardıç ağacının benzersiz lezzeti, sigaralı tavuk ve sosisleri ödüllendiriyor. Ekşi krema ve krem ​​peynirinin bolluğu ise gelişen bir süt endüstrisinin doğal yan ürünleri olarak kabul ediliyor.

Bereketli tarım arazileri, ekmek, erişte ve köfte çeşitleri, votka üretimi ve pek çok tarifle sonuçlanan domuzlar, ördekler ve kuzular için yem olarak kullanılmak üzere tahıllar üretiliyor.

Görünen olağanüstü ev bahçeleri, patates, salatalık, kohlrabi, tatlı ve acı biber ve dereotu hasattı veriyor.

ÇEŞİTLİ KÜLTÜRLERİN ETKİSİ

Bölgesel etkiler arasında böyle bir çapraz geçiş var, bazen hangi çayın hangi ülkeden geldiğini söylemek bile zorlaşıyor. Lahana dolması ve kołaczki kurabiyeleri durumunda olduğu gibi, kolache, kolacky ve başka yollarla da yazıldığından kuşkusuz bir temada birçok varyasyonu görmek mümkün.

Konuyu daha ilginç hale getirmek için yüzyıllar önce soyluların evlilikleri, İtalyan, Fransız, Türk, Rus, Yahudi ve Alman yemeklerinin lezzetlerini Doğu Avrupa’nınkilerle karışmıştı.

DOĞRU AVRUPA’YA AİT VAZGEÇİLMEZ LEZZETLERİ

Turşu Mantarı
Turşu mantarı otlar ve sarımsak ile oluşan bir turşu çeşididir. Özellikle de ekşi kreması veya ince dilimlenmiş kırmızı soğan eşliğinde servis edilen bu lezzeti İngiltere’deki çoğu markette kavanozlar içinde bulmak mümkün.

Grenli Süzme Peyniri

Ekşi krema ve diğer bazı post-Sovyet lezzetlerinden farklı olarak, Yeni Doğu olarak da bilinen Doğu Avrupa ülkelerinde yaygın olan geleneksel süzme peyniri, İngiliz süpermarketlerinden temin edebilirsiniz. Ağırlıklı olarak Polonya’dan getirilen bu lezzete Doğu Avrupa gıda ürünlerini satan marketlerde görebilirsiniz. Geleneksel krem peynire göre biraz daha kuru olan bu peynir çeşidi, kendi başına yenmesinin yanı sıra taze sebze otları ve deniz tuzu ile kızartılmış ekmeğin üstüne sürülüp de tüketilebilir.

Kvass

Kvass fermente bir ekmek içeceğidir. Ekmek içeceği kulağa garip gelse de Doğu Avrupalıların vazgeçilmez bir lezzeti olarak kabul edilir. Fermente ekmekten yapılan kvass, çeşitli bitkilerle ve meyvelerle tatlandırılmış olarak da satılıyor. Farklı bir içecek seçeneği olan kvass İngiltere’deki farklı toplumların da beğenisi kazanan bir üründür.

Polonya Mayonezi

Polonya mayonezi, tarihtin en köklü Doğu Avrupa gıda ürünlerinden biri olarak tanımlanıyor. Kimse tam olarak nedenini bilmiyor ama Polonya mayonez çeşitleri diğer mayonez türlerinden daha farklı. Polonya mayonezi tür olarak genellikle daha hafif ve daha az yağlı, dokusu daha az kremalı ve biraz daha puding gibi.

Pierniki

Polonya pierniki, Avrupa’daki zencefil keklerine benziyor, ancak piernikilerin içinde genellikle reçel de oluyor. Bu lezzetli kekin tarifinin hem Polonya hem de Rusya’da kökleri var. Doğu Avrupa gıda ürünleri satan tüm marketlerde bu kekin iki farklı çeşidini de bulabilirsiniz. Lezzetli tadıyla pierniki çok beğenilen bir ürün olarak karşımıza çıkıyor.

Salam, Sosis, Sucuk ve Pastırma

Doğu Avrupa gıda ürünleri içerisinde en çok aranan lezzetlerden olan salam, sosis, sucuk ve pastırmalar da İngiltere’de popülerliğini koruyor. Farklı et ve baharat çeşitleri ile hazırlanan ve sofraları süsleyen bu lezzetler Doğu Avrupalıların olmazsa olmazlarından. Kahvaltı başta olmak üzere hemen her öğünde soflardaki yerini alan salam, sosis, sucuk ve pastırmalar en çok tüketilen gıda ürünleri arasında.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.