kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5882
EURO
34,7786
STERLIN
40,4270
BITCOIN
$63.704
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
11°C
LONDRA
11°C
Hafif yağmur
Cumartesi Parçalı az bulutlu
10°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Salı hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C

Sanat Forumu’nun ilk etkinliğini Uzay Şairine adadı

Sanat Forumu’nun ilk etkinliğini Uzay Şairine adadı

Sanat Forumu’nun ilk etkinliğini Uzay Şairine adadı

Londra Sanat Forumu ilk etkinliğini uzay şairi Osman Türkay’ı anarak gerçekleştirdi.

Geçtiğimiz haftalarda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Londra Temsilcisi Zehra Başaran’ın desteği ile kurulan Londra Sanat Forumu faaliyetlerine başladı.

Kıbrıslı ün şair ve düşünür Osman Türkay 91. doğum gününde Londra Sanat Forumu tarafından düzen enlenen etkinlikle anıldı. KKTC Londra Temsilciliğinin ev sahipliği yaptığı program 22 Şubat Perşembe akşamı gerçekleşti.

Yaklaşık 60 kişinin katıldığı programın açılış konuşmasını KKTC Temsilcisi Zehra Başaran yaptı. Bir dönem Londra’da yaşayan Türkay’ın zamanın ötesinde yaşadığını ve sanatçı kişiliği ile duyguları farklı boyutlara taşıdığını ifade eden Başaran’ın ardından sosyolog Semra Eren-Nijhar’ın seslendirdiği “Evrenin şairi Osman Türkay” adlı belgeselin gösterimi yapıldı.

Yazar Sonay Yakup Yakupsoy’un yönettiği belgeselde şair Türkay’ın hayat öyküsü anlatıldı. Belgesel gösterimi sonrası yazar Yakupsoy ile sosyolog Eren-Nijhar, şairin hayatı, yaşamı ve çalışmaları üzerine kısa bir söyleşi yaptı. Söyleşinin ardından Kıbrıs’ın ünlü şarkılarından Mağusa Limanı adlı eseri seslendiren Ethem Demir büyük beğeni topladı.

Demir’in performansının ardından KKTC Londra Eğitim ve Kültür Ataşesi Gülgün Özçelik, Erkan Pastırmacıoğlu ve Ethem Demir geçmişte yapılan söyleşiler ve kaleme alınan yazılar ışığında Anılarla Osman Türkay adlı bir çalışma sundu. Sunumdan sonra geceye katılmak için Belçika’dan gelen Ünal Aydın, sosyolog Eren-Nijhar ve yazar Sonay Yakup Yakupsoy müzik eşliğinde şair Osman Türkay’dan seçme şiirler seslendirdi. Müzisyenler Naci Göçen, Erkan Pastırmacıoğlu ve Abdullah Bey yorumları ile dinleyenlerin gönüllerine dokundu. Ardından söz alan KKTC Londra Eğitim ve Kültür Ataşesi Gülgün Özçelik, Mehmet Salih Öksüzoğlu, Tevfik Zekai ve Mustafa Köker anılarındaki Osman Türkay’ı anlattı.

UZAY ŞAİRİ

Özel bir İngiliz okulunda okuyan Osman Türkay, Londra’ya giderek gazetecilik ve felsefe öğrenimi gördü (1955). Şiir yazmaya ortaokul sıralarında başlayan Türkay, şiirlerini Varlık ve Beşparmak dergilerinde yayınladı. Daha sonra Londra’ya yerleşti ve İngilizce şiirler de yazmaya başlar; aynı zamanda çeviriler yaptı. Londra’da bulunduğu 1951-56 yılları arasında şiir yazmaya ara veren şair, ilgisini başta İngiliz şiiri olmak üzere dünya şiiri üzerinde yoğunlaştırır. Şiirleri, Yunanca, İspanyolca, Çekçe gibi dillere de çevrildi. 24 Ocak 2001 tarihinde yaşlılığa bağlı sağlık sorunları nedeniyle tedavi gördüğü Girne Akçiçek Hastanesi’nde öldü.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.