kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3212
EURO
35,0797
STERLIN
40,9740
BITCOIN
$71.290
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
13°C
LONDRA
13°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Hafif yağmur
14°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
8°C

Yağmur ormanlarında ‘harem’ kuran kurbağa

Yağmur ormanlarında ‘harem’ kuran kurbağa
18.08.2020
0
A+
A-

Kurbağa

Brezilya’daki  Estadual de Campinas Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada, ülkedeki yağmur ormanlarına özgü bir kurbağa türünde ilk kez çok eşliliğe rastlandığı açıklandı. Böylelikle, erkek çok eşliliğine ilk kez bir amfibide de rastlanmasıyla dört üyeliler (tetrapod) sınıfının tüm üyelerinde erkek çok eşliliğinin varolduğu keşfedildi.

Araştırmayı gerçekleştiren zoolog Fabio de Sa, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, söz konusu olaya doğadaki zorlu rekabet koşullarının neden olduğunu söylerek şu açıklamayı yaptı:

“Thoropa taophora türü sadakatleri ve tek eşlilikleriyle ünlü. Ancak, yiyecek ve su yetsizliğinden dolayı  erkeklerin birbirleriyle rekabet etmek zorunda kaldığı ortamlarda bu türün erkeğinin sadece kendisine sadık iki dişiyle çiftleştiği gördük.”

Bununla birlikte de Sa, hayvanlarda en yaygın çiftleşme sisteminin erkeklerde çok eşlilik olduğunu, buna daha önce kemikli balıklar, sürüngenler, memeliler, kuşlar ve bazı omurgasızlarda rastlandığını aktardı.

DİŞİLER ARASINDA HİYERARŞİ VAR

Bununla birlikte araştırmacılar, haremdeki dişiler arasında hiyerarşik ilişkiler olduğunu buldu. Söz konusu iki dişi kurbağadan birinin dominant, diğerinin ise ikinci konumda olduğu açıklandı. Buna görei dominant dişi, yumurtalarını yemeğe başladığında erkek dominant genlerin aktarılması için onunla yeniden çiftleşiyor, ancak ikinci dişide böyle bir durum gerçekleşmiyor. İkincil dişi yumurtarını yediğinde erkek onunla nadiren çiftleşiyor. De Sa, “Bu ilişkide dişinin avantajı, dışarıda kalmak ve başka bir erkek bulamamak yerine kaliteli bir üreme alanı içinde varolabilmesi” ifadelerini kullandı.

Bilim insanları Thororopa taophara nüfusundaki dişilerin oranının yeni farklı cinste yüzde 56 ile yüzde 97 arasında olduğunu açıkladı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.