kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5882
EURO
34,7786
STERLIN
40,4270
BITCOIN
$63.704
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
11°C
LONDRA
11°C
Hafif yağmur
Cumartesi Parçalı az bulutlu
10°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Salı hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C

Guardian: Cinayet Ankara ve Moskova’yı daha da yakınlaştırır

Julian Borger tarafından kaleme alınan analizdeyse, tam tersi bir görüş savunuluyor ve cinayetin Türkiye ve Rusya’yı daha da yakınlaştırabileceği görüşü savunuluyor.

Guardian: Cinayet Ankara ve Moskova’yı daha da yakınlaştırır
20.12.2016
0
A+
A-

Guardian’ın internet sitesinde yer alan, gazetenin Dünya Haberleri Editörü Julian Borger tarafından kaleme alınan analizdeyse, ters bir görüş savunuluyor ve cinayetin Türkiye ve Rusya’yı daha da yakınlaştırabileceği görüşü savunuluyor.

Karlov cinayeti ve 1.Dünya Savaşını tetikleyen Avusturya-Macaristan İmparatorluğu’nun veliahttı Arşidük Franz Ferdinand’ın öldürülmesiyle paralellikler kurulduğunu söyleyen Borger, buna karşın Türk ve Rus liderlerin ilişkilere gelebilecek zararı önlemek için hızla harekete geçtiğini belirtiyor.

Borger uzmanların da liderlerin stratejik düşmanlarını suçlama konusunda ortak bir zemin bulduklarını söylediklerini aktarıyor. Yazıda görüşlerine yer verilen Mustafa Akyol, “Her iki taraf da kendilerini birbirlerine düşman etmek için girişilen bir Batı komplosu olduğuna inanıyor” diyor.

Atlantik Konseyi adlı düşünce kuruluşundan Aaron Stein da, “Rusya ve Türkiye’nin bu krizi yönetmek için her türlü motivasyonu var. Halep’in zorla tahliyesi Rusya’nın savaştaki çabalarına yardımcı oluyor, Türkiye ise Kürt yayılmacılığını törpülemek amacıyla El Bab’da giriştiği hamleye Rusya’nın sessiz kalmasını sağladı.” diyor.

Stein ayrıca, suikastın Rusya-Türkiye ilişkilerini daha asimetrik hale getireceğini söylüyor ve “Rusya’nın hep üstünlüğü vardı. Şimdi bu daha da arttı” şeklinde konuşuyor.

İKİ TARAFTA DA KRİZİ TIRMANDIRMA NİYETİ YOK

Eski Türk diplomat Sinan Ülgen, suikastın Türkiye’nin Rus uçağını düşürmesindeki gibi bir krize yol açmayacağı ifade ederken, “Bu kez her iki tarafta da krizi tırmandırma niyeti yok. Tam tersine, ilk resmi açıklamalarda cinayetin Ankara ve Moskova arasındaki yakınlaşmayı hedef aldığı dile getirildi” diyor. Guardian’a konuşan Rusya Uluslararası İlişkiler Konseyi’nden Maksim Suçkov da Ülgen ile aynı görüşt

Suçkov Franz Ferdinand suikastıyla paralellik kurulmasını yersiz buluyor ve “Erdoğan Putin ile zamanında ve etkili bir kriz diplomasisi yürütebilirse, ikili ilişkiler için ciddi bir sonuç ortaya çıkmayabilir. Şu anda Moskova ve Ankara’nın kaybedecek çok şeyi var” diyor. (bbctürkçe)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.