kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5445
EURO
34,9707
STERLIN
40,6401
BITCOIN
$64.330
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
11°C
LONDRA
11°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Kapalı
13°C
Cumartesi Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
13°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C
Pazartesi kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C

Merkel’den uyarı ve Biden’in ziyareti

Angela Merkel’in dün ülkede yaşayan Türkleri ve Türkiye kökenli Almanya vatandaşlarını “yeni ülkelerinin değerlerine yüksek bağlılık geliştirmeleri konusunda alışılmadık şekilde sert bir tonda” uyardığını yazıyor.

Merkel’den uyarı ve Biden’in ziyareti
24.08.2016
0
A+
A-

 

cid_image001_jpg@01CFAB68

Financial Times, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in dün ülkede yaşayan Türkleri ve Türkiye kökenli Almanya vatandaşlarını “yeni ülkelerinin değerlerine yüksek bağlılık geliştirmeleri konusunda alışılmadık şekilde sert bir tonda” uyardığını yazıyor.

Gazete, Merkel’in uyarısının nedeni Almanya’daki Türk toplumunda yaşanan siyasi bölünme olduğunu ifade ediyor.

Haberde Merkel’in yerel bir gazeteye yaptığı açıklamada şöyle dediği belirtiliyor:

 

“Uzun süredir Almanya’da yaşayan Türk kökenlilerden, ülkemize karşı yüksek sadakat geliştirmiş olmalarını bekliyoruz. İfade ve gösteri yapma özgürlüğü, bu ülkede yaşayan herkes için geçerlidir. Ancak görüşlerdeki her türlü farklılık, barışçıl şekilde tartışılmalıdır.”

FT, Merkel’in tonundaki sertliğin arkasında, gelecek ay, aşırı sağın yükselişte olduğu iki bölgede yapılacak yerel seçimlerle ilgili kaygılarının da olduğuna dikkat çekiyor.

Ancak gazeteye göre Merkel’in uyarısının tek nedeni bu değil… Financial Times’a göre “Merkel’in açıklaması, Almanya hükümetinin ülkedeki Türklerin siyasi olarak radikalleşmesinden duyduğu korkuyu da gösteriyor”.

Angela Merkel

Angela Merkel

BİDEN’İN TÜRKİYE ZİYARETİ

Financial Times, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın Ankara ziyaretini “sempati toplama hamlesi” olarak niteliyor.

Ziyaretin ‘Ankara ile Washington’ın ilişkilerinin son yılların en zorlu dönemindeyken yapıldığını’ belirten FT, Biden’ın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, Fethullah Gülen’in iade talebinin en hızlı şekilde inceleneceği konusunda garanti vereceğini yazıyor.

Ancak FT’ye göre Biden, Erdoğan’a baş başa kaldıklarında, 15 Temmuz darbe girişimi ardından yapılan tutuklamalarla ilgili endişelerini de iletecek.

Türkiye’nin ise ABD’den, Suriye’nin kuzeyinde IŞİD’in kontrolündeki bölgeleri ele geçirmeleri için Kürtlere destek vermeyeceğinin garantisini almaya çalışacak.

FT görüşmenin arka planında Türkiye ile Rusya arasında son dönemde yaşanan yakınlaşmanın da gündeme geleceğini belirtiyor

Joe Biden.

Joe Biden.

İADE KARARINI MAHKEMENİN VERMESİ BEKLENİYOR

FT, Biden’ın ziyaretinin baş gündemi olacağını belirttiği “Gülen’in iadesi” konusuyla ilgili olarak son gelişmeleri şöyle özetliyor:

“ABD Adalet Bakanlığı’ndan bir ekip, iade talebini ve süreci konuşmak için bu hafta Türkiye’ye gitti. Ancak Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest Pazartesi günü yaptığı açıklamda son kararın kendileri tarafından değil, mahkemece verileceği uyarısında bulundu.

“Özel görüşmelerde Türk yetkililer, ABD yasalarının gerekliliklerini yerine getirdiklerini ve Gülen’in iadesini sağlayacak kanıtı toplandıklarına inandıklarını belirtiyor.

“…Ancak Erdoğan’ın Gülen’i şimdiden suçlu ilan ettiği göz önünde bulundurulursa, Gülen’in Türkiye’de adil yargılanıp yargılanamayacağı sorusu konuyu daha da karmaşık hale getiriyor. Gülen darbe girişimiyle hiçbir ilgisi olmadığını iddia ediyor.” (BBC Türkçe)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.