kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,4946
EURO
34,5767
STERLIN
40,4483
BITCOIN
$62.265
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
10°C
LONDRA
10°C
Hafif yağmur
Çarşamba Hafif yağmur
13°C
Perşembe Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Cuma Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Cumartesi hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C

Cockburn: IŞİD, saldırıları misillemesiz bırakmayacağını göstermek istiyor

Patrick Cockburn, ‘Lübnan, Türkiye ve Ürdün’deki son bir haftada içinde yaşanan saldırıların, IŞİD (Irak Şam İslam Devleti) tarafından, örgütün sahada karşı karşıya olduğu baskıya bir cevap olarak gerçekleştirildiğini’ söyledi.

Cockburn: IŞİD, saldırıları misillemesiz bırakmayacağını göstermek istiyor
30.06.2016
0
A+
A-

COCKBURN-1

‘İslam Devleti’nin Yükselişi’ kitabının yazarı, Britanyalı gazeteci Patrick Cockburn, ‘Lübnan, Türkiye ve Ürdün’deki son bir haftada içinde yaşanan saldırıların, IŞİD (Irak Şam İslam Devleti) tarafından, örgütün sahada karşı karşıya olduğu baskıya bir cevap olarak gerçekleştirildiğini’ söyledi.

BBC Türkçe’ye konuşan Cockburn, Türkiye’nin IŞİD’e yönelik tavrındaki değişiklik nedeniyle İstanbul’un hedef alınmasının şaşırtıcı olmadığını da belirtti.

Saldırıyla ilgili tüm verilerin bunun IŞİD tarafından yapıldığını gösterdiğini belirten Cockburn, örgütün Türkiye’deki saldırılarını genelde üstlenmemesiyle ilgili şu yorumu yaptı:

“Bence IŞİD geçmişte bunu böyle yaptı, çünkü saldırıların IŞİD tarafından mı yoksa PKK, ya da PKK’yla bağlantılı gruplar tarafından mı yapıldığıyla ilgili belli bir muğlaklık alanı bırakmak istedi.”

Son bir hafta içinde IŞİD’in Lübnan ve Ürdün’de saldırılar düzenlendiğini hatırlattığımız Cockburn, bunların IŞİD’in saldırılarına dair genel bir eğilimin parçası olduğunu belirtti:

“IŞİD, Irak ve Suriye’de büyük baskı altında. Irak’ta Felluce’yi kaybetti. Suriye’de Menbic’de ve Halep’in kuzeyinde baskı altında. IŞİD hâlâ işini yaptığını, kendisine yönelik saldırıların misillemesiz kalmayacağını göstermek istiyor. Bu yüzden sivillere yönelik böyle katliamlara girişiyor.

“IŞİD’in sahada karşılaştığı sorunlarla sivillere yönelik saldırıları arasında her zaman bir bağlantı var oldu. Tabii bunlar sadece yabancı ülkelerde olmuyor. Son süreçte örneğin Suriye’de Tartus’ta, Irak’ta Bağdat’ta; Türkiye, Fransa ve Belçika’daki saldırılardakilerden daha fazla insanın öldüğü, yıkıcı saldırılar gerçekleştirdi.”

160629054314_ataturk_airport_attack_624x351_reuters_nocredit30

İSRAİL-TÜRKİYE ANLAŞMASIYLA İLGİSİ YOK

Türkiye’de hükümet yetkilileri ve bazı uzmanlar bu saldırının, Türkiye’nin İsrail ve Rusya arasındaki ilişkilerin düzelmesine karşı yapılmış olabileceğini söylüyor.

Cockburn bu görüşe katılmadığını belirtti ve ekledi: “Silahlı üç intihar bombacısı tarafından böyle bir saldırının hazırlanması zaman alır.”

Bununla birlikte Cockburn, saldırının Türkiye’nin IŞİD’e yönelik yaklaşımındaki farklılaşmaya da bir karşılık olabileceğine dikkat çekerek şu görüşleri dile getiriyor:

“Türkiye geçmişte IŞİD’e, Suriye sınırındaki giriş ve çıkışlarında büyük bir müsamaha gösteriyordu. Biraz da ABD’nin baskısıyla Türkiye’nin bu müsamahası azalmış durumda. Suriyeli Kürtlerin de sınırdaki kazanımlarını düşününce IŞİD için sınırı geçmek artık çok daha zor.”

Saldırının nedeninin, IŞİD’in ‘halifeliği’ ilanının ikinci yıl dönümü olduğuna dair bir veri de bulunmadığını söylüyor Cockburn.

Britanyalı gazeteci, IŞİD’in güvenlik güçlerini değil sivilleri hedef almasınınsa ‘bu tür saldırıların daha kolay, daha az tehlikeli olması ve kamuoyunun çok daha fazla ilgisini çekme kapasitesini barındırması’ olduğunu öne sürüyor.

Cockburn’ün geleceğe dair öngörüsü ise saldırı girişimlerinin süreceği yönünde:

“Açıkça görülüyor ki IŞİD Türkiye’de faaliyet gösterebiliyor. Türkiye’de hücreleri var. Türkiye, Müslüman bir ülke ve burada faaliyet göstermesi daha kolay. Ayrıca radikal İslamcıların ve örgüte militan sağlayabilecek bazı yerel İslamcı liderlerin de IŞİD’e sempatisinin olduğunu dair kanıtlar var. Bu yüzden IŞİD’in Türkiye’deki faaliyetlerini sürdürmesinin ve hatta bunu artırmasının olası olduğunu düşünüyorum.” (BBC Türkçe)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.