kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5459
EURO
35,0080
STERLIN
40,7523
BITCOIN
$64.220
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
13°C
LONDRA
13°C
Hafif yağmur
Cuma Parçalı bulutlu
11°C
Cumartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C
Pazartesi kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
14°C

ABD Orta Doğu’dan uzaklaştı, Ankara ve Riyad yakınlaştı

İngiltere’de yayımlanan Sunday Times gazetesi, geçmişte sık sık araları açılan Türkiye ve Suudi Arabistan’ı yakınlaştırdığını yazdı.

ABD Orta Doğu’dan uzaklaştı, Ankara ve Riyad yakınlaştı
17.04.2016
0
A+
A-
Tayyip Erdoğan ve Kral Selman.

Tayyip Erdoğan ve Kral Selman.

Sunday Times gazetesi, uluslararası yaptırımların kalkmasından sonra giderek güçlenen bir İran, Suriye’deki savaş ve Amerika’nın Orta Doğu’ya ilgisini kaybetmesinden kaynaklanan kaygıların, geçmişte sık sık araları açılan Türkiye ve Suudi Arabistan’ı yakınlaştırdığını yazdı.

Gazetede, Louise Callaghan imzasıyla yayımlanan analizde, Suudi Arabistan Kralı Selman’ın Türkiye ziyareti özetle şöyle değerlendiriliyor:

“Beş yıldızlı Marriott otelinin kral dairesinin duvarları bombaya dayanıklı çimentoyla kaplandı. Pencerelere kurşungeçirmez camlar takıldı. Çoğu siyah camlı Mercedes-Benz 500 lüks araçtan oluşan konvoy, Suudi misafirleri kapıya kadar getirdi.”

“Erdoğan için, Suudi Kralı Selman’ın ziyareti, bir zamanlar ateşli bir şekilde laik olan Türkiye’yle kendisini İslam’ın merkezi olarak kabul eden Suudi Arabistan arasındaki ilişkilerin derinleşmesini yansıtan, çok önemli bir gösteriydi.”

SİYASETTE DİNİN ETKİSİNİ SINIRLAMAK İÇİN KURULAN DİYANET GÜÇLENDİ

“İran’ın giderek güçlenmesi, Suriye’deki savaşla başlayan bölgesel istikrarsızlık ve Amerika’nın Orta Doğu’dan uzaklaşması geçmişte sık sık anlaşmazlık yaşayan iki ülkeyi yakınlaştırdı. Washington Enstitüsü Türkiye Programı Direktörü Soner Çağaptay, ‘diğer bölgesel ve uluslararası müttefiklerinkiyle kıyaslanınca, Ankara ve Riyad arasındaki yakınlaşmanın emsalsiz’ olduğunu söylüyor. Çağaptay, ‘Bu Türkiye’nin kurduğu en önemli ilişki’ diyor.”

“ABD’nin, NATO üyesi ve geleneksel en yakın müttefiklerinden biri olan Türkiye’yle ilişkileri son zamanlarda zayıfladı. Obama’nın Kürtlerle savaş ve basın özgürlüğü konusundaki eleştirileri Erdoğan’ı kızdırdı. Hem Suudi Arabistan, hem de Türkiye, ABD’nin Suriye’deki iç savaştaki hareketsizliğinden rahatsız. İngiltere’nin eski Ankara büyükelçilerinden David Logan, ‘Türkler ve Suudiler, ABD nezdindeki etkilerini kaybetmelerinin kendilerini aynı noktada buluşturduklarını düşünüyor’ diyor.”

“Suudi Arabistan’dan esinlenen Türkiye, Fiji’den Küba’ya bir düzineden fazla ülkede iddialı bir cami yaptırma programına girişti. Programı Diyanet yürütüyor. Diyanet, Kemal Atatürk’ün laik idaresinde, 1924’te dinin siyasetteki etkisini sınırlamak için kurulmuştu. Ancak Erdoğan’ın döneminde 1.6 milyar sterlinlik (2.27 milyar dolar) bütçesiyle, Türk nüfuzu için güçlü bir araca dönüştü.” (BBC Türkçe)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.