kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3266
EURO
35,0730
STERLIN
41,0301
BITCOIN
$70.581
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
11°C
LONDRA
11°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Orta şiddetli yağmur
14°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
14°C

Türkiye – AB anlaşması sonrası göç azaldı

Financial Times gazetesinde yer alan bir habere göre, AB ile Türkiye arasında anlaşmaya varılmasından sonra bir hafta içinde Yunanistan’a giden göçmen sayısında keskin bir düşüş oldu.

Türkiye – AB anlaşması sonrası göç azaldı
28.03.2016
0
A+
A-

 

MULTECI

Financial Times gazetesinde yer alan bir habere göre, AB ile Türkiye arasında anlaşmaya varılmasından sonra bir hafta içinde Yunanistan’a giden göçmen sayısında keskin bir düşüş oldu.

Yunan yetkililer ve uluslararası yardım kuruluşları ise bu düşüşü ve insan kaçakçılarının faaliyetlerini azalmasını AB-Türkiye anlaşmasııyla ilişkilendirmek için henüz çok erken olduğu görüşünde.

Financial Times, 20 Mart’ta varılan anlaşmadan bir hafta sonra, 26 Mart’ta Yunan adalarına ulaşan göçmen sayısının günde 930’dan 78’e düştüğünü yazıyor.

Yunan hükümetinin verilerine göre dün Yunanistan’a varan göçmen sayısı ise 73 olarak kaydedildi.

Yunan hükümetinin göç politikasından sorumlu birimin sözcüsü ise gazeteye açıklamasında “Sayılarda çok büyük bir düşüş oldu, bu iş bir şey ama sonuca varmak için çok erken” dedi.

Sözcü, daha önce de düşüş yaşandığını ve bu son verilerin kötü hava şartlarıyla ilgili olabileceğini ifade etti. Mart ayının ilk üç haftasında, insan kaçakçıları tarafından adalara ulaştırılan göçmen sayısının günde 230 ila 3300 arasında olduğunu söyledi.

Geçen hafta en çok göçmen alan adalardan Midilli’deki yetkililer de düşüşün devam edeceğine şüpheyle yaklaşıyor.

ABD Uluslararası Kurtarma Komitesi’nin Yunanistan’dan sorumlu müdürü Panos Navrozidis, “Çok erken, bir hafta eğilimi açığa çıkarmak için yeterli değil” diyor.

AB ile Türkiye’nin vardığı anlaşma kapsamında, kaçak yollardan Yunanistan’a geçen göçmenlerin, iltica başvurusu yapmıyorlarsa ya da başvuruları reddedilmişse Türkiye’ye geri gönderilmeleri öngörülüyor.

160322235105_greece_migrant_centre_640x360_afp_nocredit

HAVA ŞARTLARI ETKİLİ

Financial Times, Yunanistan’ın anlaşmanın uygulanabilmesi için AB’den 4 bin hakim, sığınma uzmanı ve güvenlik yetkilisi göndermesini istediğini yazıyor ve anlaşmayla ilgili şunları aktarıyor:

“Yunanistan’dan ilk dönüşlerin bugün gerçekleşmesi planlanıyordu fakat Yunan yetkililer, sığınma taleplerinin değerlendirilmesi sürecinde yaşanan idari sorunlar nedeniyle en az 4 Nisan’a kadar gecikebileceğini söylüyor.”

“Hükümet, sığınmacıların taleplerinin bireysel olarak uluslararası uygulamalar çerçevesinde değerlendirileceği sözünü verdi.”

Gazete, İzmir’de daha önce insan kaçakçısı olarak çalışan Ahmed adlı bir Suriyeli mültecinin de “Hala gitmek isteyenler var ama öncesine göre çok daha az” sözlerine yer verdi.

Financial Times, olumsuz hava koşullarının da etkili olduğunu belirtiyor ve şöyle devam ediyor: “Ahmed, son bir haftada da iki defa Yunanistan’a geçmek isteyen bir aileyi tanıdığını söylüyor. Her defasında tekneleri büyük dalgalar nedeniyle geri dönmek zorunda kalmış. Tekrar deneyeceklermiş.”

Suriyeli avukat Ziyad Othman da, İzmir’e ulaşan göçmen sayısının Ocak ayına göre düştüğünü ifade etti. Othman, bu düşüşün de Türkiye’nin çoğunlukla Ürdün ve Lübnan’dan hava veya deniz yoluyla gelen Suriye vatandaşlarına vize uygulamaya kararı almasının ardından yaşandığını söyledi.

Gazeteye konuşan Othman, İzmir’deki otellerin de daha önce dolu olduğunu şimdi ise boşalmaya başladığını belirtip “Önceden kişi başına 40 lira alıyorlardı, şimdi ise 20-25 lira alıyorlar” dedi. (BBC Türkçe)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.