Site icon Londra Gazete

Çanakkale Savaşı için Lordlar Kamarasında dostluk çayı

 

Çanakkale Savaşının bitişinin 100’üncü yıldönümü nedeniyle, Britanya Lordlar Kamarasında “dostluk çayı” düzenlendi

Ev sahipliğini Barones Meral Hüssein-Ece’nin yaptığı, Çanakkale Anma Platformu ve uluslarası Gallipoli and Dardanelles International kuruluşlarının düzenlediği çayda, Londra Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç, Başkonsolosu Emirhan Yorulmazlar, İngiltere Savunma Bakan Müsteşarı ve Lordlar Kamarası Başkan Yardımcısı Earl Howe, Yeni Zelanda Yüksek Komiseri Sir Lockwood Smith, Çanakkale Savaşı’nda İngiltere’nin Donanma Bakanı, 2. Dünya Savaşında Başbakan Sir Winston Churchill’in torununun çocuğu Randolph Churchill, Avustralya, Kanada resmi temsilcileri, çok sayıda Lord, milletvekili ve sivil toplum temsilcisi katıldı.

SAVAŞLARDAN DERS ALINMAMIŞ

Davetin ilk konuşmasını yapan Barones Meral Hüssein-Ece, önemli bir olayı hatırladıklarını, yüz yılın uzun gibi görünse de aslında kısa olduğunu belirterek, “Burada aramızda olan birçok kişinin Çanakkale Savaşı’yla doğrudan ilişkisi var. Bu kadar acı tecrübelerden sonra insanlığın savaşlardan ders alması beklenirdi ama bugün Orta Doğu’da olanlara bakılınca böyle olmadığını üzülerek görüyoruz” dedi.

ÇAP Başkanı Servet Hassan, “Çanakkale geçilmez’ sadece zaferi vurgulayan veya vatansever bir slogan olmadığını aynı zamanda o kara parçasında Türklerin hayatta kalışının da anlamı olduğunu vurguladı.

ÇANAKKALE YENİ BİR BAŞLANGIÇTIR

Londra  Büyükelçisi  Abdurrahman Bilgiç Çanakkale’de çarpışan tüm taraflardan, toplamda yarım milyondan fazla kişinin hayatını kaybettiğinin altını çizdi. Bilgiç, “Çünkü, kuvvetlerin geri çekilmesi bir savaşın son bulmasından öte yeni bir başlangıçtı” dedi.

ATATÜRK’ÜN ASKERİ DEHASI

İngiltere Savunma Bakanı Yardımcısı ve Lordlar Kamarası Başkan Yardımcısı Earl Howe da Çanakkale’nin Atatürk’ün kariyerine çok büyük bir katkısı olduğunu belirterek, “Bu savaşın en büyük mirası, Atatürk’ün askeri dehası ile modern Türkiye’nin ortaya çıkmasıdır. Bu savaş Churchill’in mesleki kariyerini büyük ölçüde etkilemiştir” şeklinde konuştu.

Yeni Zelanda İngiltere Yüksek Komiseri Sir Lockwood Smith ise Çanakkale Savaşı’nın kendi dünyaya gelişinin nedeni olduğunu, büyükannesinin nişanlısı bu savaşta ölünce, büyükbabası ile evlendiğine dikkati çekti, “Gelibolu savaşı olmasa, ben de olmayacaktım. Büyükannemin ilk aşkı Yeni Zelandalı askerler arasında Çanakkale’de yatıyor” diyerek, duygularını dile getirdi.

DEDEM BAŞARILI OLAMADI

Sir Winston Churchill’in torununun çocuğu Randolph Churchill ise büyük dedesinin, Çanakkale’ye çıkarma yapmaktaki amacının Birinci Dünya Savaşı’nın çok kısa sürede bitmesini sağlamak olduğunu ancak başarılı olamadığını belirtti. Churchill “Ne yazık ki 2. Dünya Savaşı oldu. Benim neslim savaşın korkunç yüzünü görmeden büyüdü. Bugünkü özgürlüğümüzü, kaç kişinin hayatına mal olarak yaşadığımızı daima hatırlayalım.” dedi.

Exit mobile version