kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3740
EURO
34,9623
STERLIN
40,9725
BITCOIN
$69.868
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
13°C
LONDRA
13°C
Hafif yağmur
Cumartesi Kapalı
12°C
Pazar Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Salı orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
14°C

İngiliz medyasının 1 Kasım yorumları

Dış basın, 1 Kasım seçimlerine yoğun ilgi gösterirken, internet sitelerinden ya da televizyon yayınlarından sonuçları anbean dünyaya duyurdu.

İngiliz medyasının 1 Kasım yorumları
02.11.2015
0
A+
A-

 

AKP SECIM

Dış basın, 1 Kasım seçimlerine yoğun ilgi gösterirken, internet sitelerinden ya da televizyon yayınlarından sonuçları anbean dünyaya duyurdu. 2 Kasım’da ise birçok saygın gazete, AK Parti’nin açık ara kazandığı seçimlere ilişkin kapsamlı haber ve analizler yayınladı.

İşte İngiliz medyasında çıkan haberlerden bazıları:

GUARDIAN
İngiliz Guardian, 1 Kasım seçimlerini başyazısında değerlendirdi. “Bedeli olan bir zafer” başlığını kullanan gazete, AK Parti’nin galibiyetini, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın stratejisi tuttu, fakat siyasi sorunlar sona ermedi” yorumuyla verdi.

“Yenilen pehlivan güreşe doymaz” atasözüne atıf yapan Guardian, AK Parti’nin 13 yıl görevde kalmasını Erdoğan’ın etkili ve kurnaz bir politikacı olmasına bağladı: “Erdoğan, şüphesiz, etkili ve kurnaz bir politikacı. Başta toplumun hem geleneksel hem daha modern kesimlerine, hem dindar hem daha seküler sınıflara, hem Türklere hem azınlıklara, bilhassa Kürtlere cazip gelen program ve politikalar sundu. Adalet ve Kalkınma Partisi de sonuç olarak 13 yıl görevde kaldı.” Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çoğunluğu geri kazandığının belirtildiği başyazıda, “Fakat Türkiye süreç içerisinde zarar gördü. Bağımsız kurumlarının altı oyuldu, anayasal kuralları hiçe sayıldı, Türk ve Kürtlerin ilişkisi kötüye gitti ve bitti sanılan savaşa geri dönüldü… Erdoğan istediği değişikliklerin peşinde koşmaya devam edecek… Ne yazık ki bu seçim, Türkiye için sakin sulara geçmenin pek mümkün olmadığına işaret ediyor.”
563715f118c77345843f7804

FINANCIAL TIMES
Financial Times gazetesi seçim sonucunun Erdoğan’ın zaferi olduğunu belirterek, “Sonuç, Erdoğan’ın erken seçim alma kararının haklılığını gösterdi” dedi.

Yazıda özetle şöyle deniyor:

“Bir ekonomik ve siyasi belirsizlik döneminin ardından AKP şimdi çoğunluğu elde etti. Carniege Europe’tan Sinan Ülgen, ‘Erdoğan’ın seçimlerin yenilenmesi kararı sonuç verdi. Bu öncelikle Erdoğan’ın sonra AKP’nin zaferidir. Çünkü insanlara göre direksiyon Erdoğan’da’ diyor.”

“Erdoğan’ın müttefikleri ve yatırımcılar – Erdoğan’ın otoriterlik eğilimlerinden kaygı duymakla birlikte – başarısının ekonomik ve siyasi istikrarı yeniden tesis edilmesini umacak.”

“Ancak AKP süper çoğunluğu elde edemedi. Süper çoğunluk, Erdoğan’a ABDve Fransa’daki gibi bir başkanlık sistemi konusunda yapılacak anayasa değişikliğini referanduma götürme yetkisi verecekti. Neredeyse tüm anketler, mecliste hiçbir partinin tek başına hükümet kuracak çoğunluğu elde edemeyeceğine işaret ediyordu. Ama anayasaya göre tarafsız olması gereken Erdoğan açıkça bu süper çoğunluk için kampanya yürüttü.”

“Fakat basit çoğunlukla bile, AKP üzerindeki nüfuzu, Erdoğan’a Türkiye tarihinde hiçbir başkanın sahip olmadığı fiili yetkileri veriyor.”

INDEPENDENT

İngiliz Independent gazetesinden Patrick Cocburn’ün kaleme aldığı analizde, “AKP’nin kamuoyu yoklamalarının öngördüğünden çok daha iyi bir performans sergilediği” belirtildi.Cockburn’ün analizinde şu ifade dikkat çekiyor:

“Kürt ve seküler partiler destek kaybederken, Türkiye Cumhurbaşkanı’na kontrolü tekeline almak ve Suriye’ye müdahale için olanak sağlayan yetki verildi.”

AK Parti’nin milliyetçilik kartını oynamak için Kürtlerle karşı karşıya gelmesinin MHP’den oy getirdiğinin belirtildiği analizde, “MHP’nin etkisiz liderliği ve politikaları nedeniyle oylarının yüzde 16’dan yüzde 12’ye düştüğü” yorumuna yer verildi. (Hürriyet)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.