kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5999
EURO
34,8349
STERLIN
40,6478
BITCOIN
$65.274
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
10°C
LONDRA
10°C
Hafif yağmur
Cumartesi Parçalı az bulutlu
10°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Salı hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C

CHP’li Balbay: bu seçimde üç baraj olacak

CHP milletvekili adayı Mustafa Balbay, Britanya’da yaşayan ve ‘barajı aşsın diye’ HDP’yi desteklemeyi düşünen Türkiye vatandaşlarını partisinden kopmamaya çağırdı.

CHP’li Balbay: bu seçimde üç baraj olacak
22.05.2015
0
A+
A-
Mustafa Balbay

CHP İzmir milletvekili adayı Mustafa Balbay

CHP milletvekili adayı Mustafa Balbay, Britanya’da yaşayan ve ‘barajı aşsın diye’ HDP’yi desteklemeyi düşünen Türkiye vatandaşlarını partisinden kopmamaya çağırdı.

Haber: Michael Daventry

Londra’ya yaptığı günübirlik ziyarette gazetemizi ziyaret eden Balbay, Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) barajı aşmasının çok önemli bir konu olduğunu ancak bunun ülkedeki temel sorunların çözülmesine eşit olmadığını söyledi.

Türkiye’de uygulanan seçim sistemi, ülke çapında yüzde 10’dan az oy alan partilerin mecliste temsil edilmelerine olanak tanımıyor. HDP’nin bu barajı geçmesinde ise özellikle ilk defa oy kullanacak olan yurtdışı seçmenlerin etkili olabileceğini konuşuluyor.

BARAJ, TEMEL SORUNLARI ÇÖZMEYE EŞİT DEĞİL

Ancak Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir milletvekili adayı Mustafa Balbay, bu seçimde tek baraj yarışının HDP’de olmadığını savundu: “HDP’nin barajı geçmesi önemli bir konu. Konu Türkiye’nin temel sorunları çözmesine eşit değil.

“Üç barajlık bir seçime giriyoruz. AKP’yi yüzde 40’ın altında kalmama, CHP ise yüzde 30’un üstüne, HDP yüzde 10’un üstüne çıkma hesabı yapıyor.”

Balbay, iktidardaki AK Parti’nin ciddi bir seçmen kaybı yaşadığını da öne sürdü: “AKP’den çekilen bir seçmen var. Kürt kökenliler HDP’ye geçecek, ama merkez sağın bir kısmı bize kayacak diye düşünüyoruz.”

Şubat ayında Dolmabahçe Sarayı’nda Türkiye Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile Sırrı Süreyya Önder’in yaptığı ortak açıklamayı hatırlatan Balbay, HDP’nin siyasetini de eleştirdi: “HDP’nin pazarlığı AKP ile yapıp oyu CHP tabanından istemelerini doğru görmüyoruz. HDP’nin barajı geçmesi, Kürt sorunuyla özdeş değildir” dedi.

‘ERDOĞAN 4 AY YATTI, 14 YILDIR ANLATIYOR’

Cumhuriyet gazetesinin başyazarlığını yaparken hükümeti düşürmeye teşebbüs suçlamasıyla 2009’da tutuklanan Balbay, yargılanmayı beklerken dört seneyi aşkın bir süre hapis yattı. Hâlâ hapisteyken 2011’de CHP’den milletvekili seçilen Balbay, ancak 9 Aralık 2013’ta çıkan Anayasa Mahkemesi kararıyla tahliye edilip görevine başlayabildi.

Mustafa Balbay

CHP milletvekili Mustafa Balbay, Londra Gazete’yi okurken

Balbay, okuduğu bir şiir sebebiyle 1998’de kısa bir dönem hapis yatan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a atıfta bulunarak “dört ay yattı, 14 yıldır anlatıyor” diyerek espri yaptı.

Kendi hapis deneyimine rağmen hiçbir şekilde intikam amacı taşımadığını söyleyen CHP milletvekili adayı, “öykümü yaşadıklarımızın bir daha olmaması için anlatıyorum” dedi.

KRALİÇE’NİN OY VERDİĞİNİ DÜŞÜNÜN

Britanya’daki Türkiyeli seçmenlere CHP’ye destek çağrısı yapan Balbay, “Türkiye’de demokrasi gerçekten rayından çıktı. Kraliçe Elizabeth’in bir partiye oy verdiğini, kraliyetin bütün imkânlarını bir partinin arkasına attığını düşünün. Aynı şeyi Türkiye’de cumhurbaşkanı yapıyor” dedi.

Türkiye’de genel seçim 7 Haziran’da yapılacak. Britanya’da yaşayan Türkiye vatandaşları ise 30 Mayıs Cumartesi ile 31 Mayıs Pazar tarihlerinde Londra ve Edinburgh’ta açılacak sandıklarda oy kullanabilecek.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.