kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3234
EURO
35,0716
STERLIN
40,9660
BITCOIN
$70.672
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
11°C
LONDRA
11°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Orta şiddetli yağmur
14°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
14°C

Reuters’tan seçim analizi: Genç seçmen Erdoğan’ın geleceğine karar verecek

Reuters’tan seçim analizi: Genç seçmen Erdoğan’ın geleceğine karar verecek
05.07.2022
0
A+
A-

Türkiye’de gelecek yıl yapılacak seçimlerle ilgili gelişmeler uluslararası basında da yakından takip edilirken, İngiliz Reuters haber ajansı genç seçmenin nabzını tuttu ve gençlerin yönelimleriyle ilgili uzmanlarla konuştu.

Türkiye’de gelecek yıl yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde ilk defa oy verecek 6 milyon genç, seçimin de kaderini belirleyecek.

İngiliz Reuters haber ajansı, yayınladığı analizde genç seçmenin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeniden seçilip seçilmeyeceğine karar vereceğini yazdı.

Okula başladığından beri harcamaları katlanarak arttığı ve giderek dış ortamdan koptuğu için iktidarın değişmesini isteyen 20 yaşındaki Damla ile sorunlara geçici çözüm sunduğu için muhalefeti tercih etmeyen ve AKP’yi seçen 18 yaşındaki Yusuf’un oyları Türkiye’nin gelecek iktidarında payı olacak “Z” kuşağı seçmen grubundan yalnızca ikisi.

Reuters, yaşları 18-23 arasında olan ve İstanbul, Ankara, Eskişehir, Konya, Giresun, Denizli ve Sivas illerinde bulunan 10’un üzerinde yeni seçmen adayıyla görüştü.

ÇOĞU MUHALEFETE YAKIN AMA…

Yüksek enflasyon başta olmak üzere ekonomideki sorunların devam etmesi ve özgürlükleri kısıtladığı için eleştirilere maruz kalan iktidarın değişip değişmeyeceğini belirleyecek başlıca grupların arasında gelen “Z” kuşağı, ağırlıklı olarak muhalefete yakın duruyor.

Ancak muhalefet partileri de gençlerin gönlünü kazanmış değil. Gençler mevcut durumun değişmesi için muhalefete eğilimli.

TÜİK verilerine göre, 2023 seçimlerinde oy verebilecek 60 milyonun üzerindeki seçmen havuzunun yaklaşık beşte birini 1997 ve sonrasında doğan 13 milyonluk Z kuşağı kitlesi oluşturuyor. Bu kitlenin içinde 6 milyona yakın genç ilk defa oy kullanacak.

“Muhalefetin cumhurbaşkanı adayı kim olursa ona oy vereceğim, çünkü ben doğduğumdan beri iktidarda olan AKP’nin politikalarının yıllar geçtikçe hayatımı her yönden daha da olumsuz etkilemesine şahit oldum” diyen 21 yaşındaki Helin iktidarın değişmesinin en azından acil sorunlara çözüm getireceğine inanıyor.

Gençleri en fazla rahatsız eden konular arasında sürekli değişen eğitim politikaları, eğitimde eşitsizlik, basın özgürlüğü sorunu, azınlıkların ötekileştirilmesi ve hedef gösterilmesi bulunuyor. “Aslında adayına oy vereceğim muhalefet partilerinin de bu bahsettiğim konularda çok aktif ve etkili bir politika izlediğini göremedim maalesef” diyen Helin sözlerini şöyle sürdürdü: “Yine de AKP yönetiminden sonra bir iyileşme sürecine gireceğimizi umuyorum.”

NASIL BİR GELECEK?

Gezici Araştırma Merkezi Başkanı Murat Gezici, “AKP iktidarından rahatsız oluyorlar ancak muhalefete de pek güven duymuyorlar… Bu gençler siyasi liderlerin nasıl bir gelecek sunacağına bakacaklar” dedi.

Z kuşağının yaklaşık yüzde 80’inin AKP’ye oy vermeyeceğini söyleyen Gezici, evrensel değerlere bağlı hisseden ve mevcut siyasetin temel kategorilerini benimsemeyen bu grubun en belirgin özelliklerinin kendilerini “tek tip bir ideolojiye” ya da “ideolojik gruba yakın hissetmiyor oluşları” olduğunu söyledi.

‘İKTİDARI DAHA BASKICI BULUYORLAR’

Gezici’ye göre Z kuşağının Millet İttifakı’na yönelmesinin en büyük sebeplerinden biri “iktidarı daha baskıcı, daha fazla kontrolcü bir kurum olarak görmeleri” ve bu nedenle Gezici’ye göre Türkiye’de hukuk, demokrasi üzerine reform yapılırsa bu seçmenler kazanılabilir.

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.