kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3773
EURO
35,0541
STERLIN
41,0226
BITCOIN
$70.474
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
13°C
LONDRA
13°C
Hafif yağmur
Cumartesi Kapalı
12°C
Pazar Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Salı hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C

Bulgarlardan Türkiye’ye yurtdışında seçim dersi

Türkiye’nin yurtdışı seçmenleri, İngiltere’de yaşayan Bulgar vatandaşların gölgesinde kaldı. Pazar günü genel seçime giden Bulgarlar, Ağustos’taki Türkiye Cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki katılıma fark attı Bu yaz yapılan Türkiye Cumhurbaşkanlığı seçimleri, yurtdışında yaşayan vatandaşlar için ilk defa oy kullanma fırsatı olarak gösterilmişti. Fakat Türkiye dışındaki katılımın yüzde 10’un altında kalması, hayal kırıklığı yaratmıştı. Gözlemciler, düşük katılımdan Yüksek Seçim […]

Bulgarlardan Türkiye’ye yurtdışında seçim dersi
06.10.2014
0
A+
A-
Türkiye’nin yurtdışı seçmenleri, İngiltere’de yaşayan Bulgar vatandaşların gölgesinde kaldı. Pazar günü genel seçime giden Bulgarlar, Ağustos’taki Türkiye Cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki katılıma fark attı

TurkeyBulgariaTRBu yaz yapılan Türkiye Cumhurbaşkanlığı seçimleri, yurtdışında yaşayan vatandaşlar için ilk defa oy kullanma fırsatı olarak gösterilmişti. Fakat Türkiye dışındaki katılımın yüzde 10’un altında kalması, hayal kırıklığı yaratmıştı.

Gözlemciler, düşük katılımdan Yüksek Seçim Kurulu’nu (YSK) ve uyguladığı karmışık düzenlemeleri sorumlu tutmuş, yetkililerin 80 bin gurbetçi oy potansiyeli olan İngiltere’de yalnızca başkent Londra’da sandık kurma kararını eleştirmişti.

10 Ağustos’ta yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde İngiltere’de oy kullanan vatandaş sayısı 5 bin 105’te kalmıştı.

Geçen haftasonu yapılan Bulgar genel seçimleri, Türkiye’nin yaşadığı “seçime katılım düşüklüğü sorunu”nu bir kez daha vurguladı.

Bulgar Dışişleri Bakanlığı verilerine göre Londra’da 8 bin 347, İngiltere çapında toplam 13 bin 855 Bulgar gurbetçisi oy kullanarak Türkiyeli gurbetçileri nerdeyse üçe katladı.

STRATFORD, TOTTENHAM, OXFORD’DA SANDIK

Türkiyeli gurbetçilerin seçimlere ilgisiz kalmalarından özellikle YSK’nın sıkı kuralları sorumlu tutuldu.

Seçim merkezlerinde çok yüksek hızlı internet bağlantısı ve üst düzey güvenlik önlemleri gibi zorunlu kriterleri olan YSK, bin kişiden az Türkiye vatandaşının oturduğu ülkelerde sandık açmama kararı almıştı.

Oysa Londra Gazete’nin görüştüğü gazeteci Maria Spirova, Bulgarların yasa gereği sadece 40 vatandaşın imzasını toplayarak bölgelerinde sandık kurulmasını isteyebildiklerini söyledi.

Bulgar makamların İskoçya ve Galler dahil Birleşik Krallık’ın her yerinde seçim sandığı kurduğunu anlatan Spirova, Pazar günü Londra’nın Stratford, Sutton ve Tottenham gibi 13 semtinde vatandaşların oy kullandıklarını söyledi.

YSK ise Türkiye Cumhurbaşkanlığı seçimleri için Londra’da, Kensington Olympia fuar alanında tek bir seçim merkezi kurdu. Bu karar Londra’da Türkçe konuşan toplum için ulaşılması zor, Londra dışındaki toplum için ulaşması neredeyse imkansız bir bölge olduğu gerekçesiyle eleştirilmişti.

ÖNCEDEN KAYIT YOK

Katılımı arttırmak için Bulgar vatandaşlarına herhangi bir ön kayıt zorunluluğu getirilmedi.

Maria Spirova, sandık başında seçmenlerden yalnızca Bulgar kimlik kartı istedendiğini, aynı kişinin iki defa oy kullanma olasılığını ortadan kaldırmak için isimlerin ulusal vatandaş veritabanından kontrol edildiğini söyledi.

YSK’nın kuralları gereğince oy vermek isteyenlerin önce adres beyanında bulunup sonra da randevu saati alma zorunluluğu, birçok vatandaşının oy kullanmamasına neden olmuştu.

Bulgaristan genel seçimlerinden eski Başbakan Boyko Borisov’un merkez sağ GERB partisi zaferle çıkarken, azınlıkta Türklerin kurduğu Hak ve Özgürlükler Partisi ise yüzde 15 oy oranı ile üçüncü oldu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.