kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3484
EURO
35,0098
STERLIN
40,9625
BITCOIN
$70.731
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
12°C
LONDRA
12°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Hafif yağmur
13°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
13°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C

Kılıçdaroğlu şehir hastanelerine harcanan parayı İngiliz şirketten öğrendi

Kılıçdaroğlu şehir hastanelerine harcanan parayı İngiliz şirketten öğrendi
17.06.2020
0
A+
A-

Liyakatin yok edildiğini, gerçek rakamların gizlendiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, “Ekonominin en büyük sorunu şeffaflık. Her şeyi gizliyorlar. Şehir hastanelerine harcanan parayı devletten değil, İngiliz şirketin sitesinden alabildik. 3. havalimanının maliyetini ne ben ne de AKP’li Milletvekilleri biliyor. Hesaplar gizli. Çünkü maliyetleri şişiriyorlar” dedi. Ekonominin kısa sürede ayağa kalkabileceğini belirten Kılıçdaroğlu “Öncelikle demokrasi ve hukukun üstünlüğü sorunu giderilmeli” diye konuştu.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye’de bürokratik kurumların Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile yok edildiğini, özellikle bütçe dışı oluşumlar nedeniyle şeffaflığın tamamen devre dışı kaldığını anlatırken çarpıcı örnekler verdi. CHP lideri “Ekonominin temel sorunu şeffaflık. Hesapları gizliyorlar. Çünkü maliyetleri şişiriyorlar. Bizim bu kaynağın nereye gittiğini sorgulamamız lazım. Bu kaynağı ne muhalefet ne gazeteci ne de AKP milletvekilleri biliyor. En büyük sorunumuz şeffaflığın olmaması. Devletin bize vermediği verileri yurt dışından bir şirketten alıyoruz. Liyakat yoksa, devletin açıkladığı rakamlar doğru olsa bile kimse güvenmez” dedi.

HAVAALANININ MALİYETİNİ KİMSE BİLMİYOR

“Türkiye bürokraside açıkçası iyi bir ekip vardı. Örneğin Demirel ile Özal döneminde kalkınmayı ve ekonomi büyümeyi görüyoruz. Siyaset kurumu; elindeki kaynakları verimli kullanırsa büyüme kaçınılmaz oluyor. Fakat bir sonraki seçim için kullanırsa; oy kaygısı ile hareket ederse kaybeder. Türkiye’nin ekonomik tarihsel sürecinde bunu görüyoruz. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde en büyük ekonomik kaynağı kullanan AKP dönemi hükümetleridir. Son 17 yılda, AKP hükümetleri döneminde, toplam 2 trilyon 346 milyar dolar kaynak kullanıldı. 17 yılda, 79 yılda kullanılan kaynağın 3 katını kullandılar. Bu kaynakla bir Atatürk Barajı ya da Keban Barajı mı yapıldı? Bizim bu kaynağın nereye gittiğini sorgulamamız lazım. Bu kaynağı ne muhalefet ne gazeteci ne de AKP milletvekilleri biliyor. En büyük sorunumuz şeffaflığın olmaması. Yapılan en büyük havalimanının kaça yapıldığını bilmiyorum. Bir milletvekili olarak bunu bilmiyorum. Ama parasını ödüyorum.”

İNGİLİZ ŞİRKETE VAR AMA BİZE YOK

“Yap-işlet-devret modelleri ile ilgili yapılan proje ile ilgili hiçbir şey bilmiyoruz. Bize bilgi verilmiyor. Bütçe Planlama Komisyonu’na bütçe geldiğinde, ilgili Bakanlar topu birbirine atıyor. Soru önergeleri veriyoruz; ‘Bilgiler bizde değil Vali’ye sorun’ diyorlar. Şehir hastaneleri ile ilgili bilgiyi; şehir hastanelerinin danışmanlığını yapan İngiltere’deki yabancı danışmanlık firmasının internet verilerinden çıkardık. Düşünün; İngiltere’nin bildiğini biz bilmiyoruz. Vergimiz vergilerin nereye gittiğini bilmiyoruz.”

“Bizim bildiğimiz bütçe dışında bir de Türkiye Varlık Fonu var. Türkiye Varlık Fonu hakkında hiçbir şey bilmiyoruz. CHP olarak Türkiye Varlık Fonu gibi bütçe dışı yapıları kamulaştıracağız. Örneğin 100 liralık bir iş; 1000 liraya yapılmış. Bu nedenle bu rakamları açıklamıyorlar. Maliyetler çok şişiriliyor ve bunlar üzerinden Hazine’den para alınıyor. Gizli olmasının tek nedeni; maliyetlerin şişirilmesi. Devlette savurganlık oldu. Eskiden Bakanlık binaları kiralık değildi, şimdi Bakanlık binaları kiralık. Bunlar israftır; günahtır. İsrafla ilgili öneri sundum; çünkü vatandaşın parasını harcıyorsunuz. İsraf hem ahlaki hem dini açıdan günah. İsrafa son verilmeli.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.