kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3352
EURO
35,1622
STERLIN
41,1006
BITCOIN
$65.150
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
16°C
LONDRA
16°C
Hafif yağmur
Çarşamba Orta şiddetli yağmur
14°C
Perşembe Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Cuma Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
8°C
Cumartesi hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
8°C

TC Merkez Bankası’ndan dokuzuncu kez faiz indirimi

TC Merkez Bankası’ndan dokuzuncu kez faiz indirimi
21.05.2020
0
A+
A-

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 8,75’ten yüzde 8,25’e indirildiğini duyurdu. Böylece TCMB son dokuz toplantısında faiz indirimi yapmış oldu.

TCMB web sitesinden yapılan karar duyurusunda iktisadi faaliyetin koronavirüs etkisiyle Mart ayı ortalarından itibaren zayıflamaya başladığı belirtildi.

Açıklamada “İktisadi faaliyetteki yavaşlama Nisan ayında belirginleşirken, Mayıs ayının ilk yarısına ilişkin yüksek frekanslı göstergeler kısmi normalleşme adımlarıyla birlikte dipten dönüş sinyalleri içermektedir. Salgın hastalığa bağlı gelişmelerin Türkiye ekonomisi üzerindeki olumsuz etkilerinin sınırlandırılması açısından finansal piyasaların, kredi kanalının ve firmaların nakit akışının sağlıklı işleyişinin devamı büyük önem arz etmektedir. Bu çerçevede, yakın dönemde uygulamaya konulan parasal ve mali tedbirlerin ekonominin üretim potansiyelini destekleyerek finansal istikrara ve salgın sonrası toparlanmaya katkı yapacağı değerlendirilmektedir” denildi.

İhracat ve turizm gelirlerinde salgın hastalığa bağlı olarak gözlenen düşüşe karşın, emtia fiyatları ve ithalatın sınırlayıcı etkisiyle cari işlemler dengesinin yıl genelinde ılımlı bir seyir izleyeceğinin öngörüldüğünü belirten Merkez Bankası, Türk Lirasında gözlenen değer kaybına karşın, başta ham petrol ve metal fiyatları olmak üzere uluslararası emtia fiyatlarının enflasyon görünümünü olumlu etkilediğini belirtti.

Merkez Bankası yılın ikinci yarısında talep yönlü dezenflasyonist etkilerin daha belirgin hale geleceğinin değerlendirildiğini ve bu çerçevede politika faizinde ölçülü bir indirim yapılmasına karar verildiğini açıkladı. TCMB salgının küresel etkilerinin yakından takip edildiğini kaydetti.

Bluebay Asset Management’ın Gelişmekte Olan Piyasalar Kıdemli Stratejisti Timothy Ash Twitter hesabından yaptığı paylaşımda TCMB’nin “sadece” 50 baz puan indirim yapmasını “Sanırım Türk Lirası halen zorlukları atlatmış değil ve swap tarafında halen belirleyici bir haber yok” şeklinde değerlendirdi.

Türkiye Katar ile swap anlaşmasının tutarını dün 5 milyar dolar karşılığından 15 milyar dolara yükseltirken diğer ülkelerle de swap görüşmelerini sürdürüyor. Piyasalar dış finansman edişeleri nedeniyle swap görüimelerinden çıkacak sonucu yakından izliyor.

Beklentiye paralel

Reuters’ın 15 kurumun tahminleriyle yaptığı ankette TCMB’den 50 baz puan indirim bekleniyordu.

TCMB Para Politikası Kurulu’nun son sekiz toplantısında toplam bin 525 baz puanlık faiz indirimine gidilmiş ve TCMB politika faizini yüzde 24’ten yüzde 8,75’e kadar düşürmüştü. Banka koronavirüs öncesi indirimlerde sona gelindiği mesajı vermeye başlamıştı. Ancak koronavirüs sonrasında indirimler yeniden hız kazandı.

TCMB’nin 22 Nisan’da yapılan bir önceki PPK toplantısından bu yana dolar/TL 7 Mayıs tarihinde 7,2690 ile tarihi zirvesini gördü.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.