kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3395
EURO
35,0953
STERLIN
41,0566
BITCOIN
$62.752
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Kapalı
17°C
LONDRA
17°C
Kapalı
Çarşamba Orta şiddetli yağmur
15°C
Perşembe Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Cuma Parçalı az bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
8°C
Cumartesi hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C

Reuters: Türkiye Suriyeli muhaliflere silah gönderdi

Reuters: Türkiye Suriyeli muhaliflere silah gönderdi
26.05.2019
0
A+
A-

Ankara’nın Suriye’deki muhaliflere yeni silah desteği gönderdiği iddia edildi. Reuters haber ajansına konuşan bir muhalif ve bir görgü tanığı tarafından aktarılanlara göre, Hama’nın kuzeyindeki üsse gece yarısı bir Türk konvoyu geldi.

Muhaliflerin üst düzey temsilcileri tarafından cumartesi günü yapılan açıklamada, Türkiye’nin söz konusu desteğiyle Suriye ordusunun İdlib’e düzenleyeceği büyük çaplı saldırıyı püskürtmenin amaçlandığı kaydedildi.

Moskova ile yapılan çalışma grubu görüşmelerinde mülteci akını riski nedeniyle gerginliğin tırmandırılmaması konusunda Ankara’nın Rusya’yı ikna edememesini üzerine harekete geçildiği ifade edildi. Muhaliflerin üst düzey komutanlarından olan bir kişi, Türkiye’nin bu şekilde Suriye’nin kuzeydoğusundaki etki alanını korumaktaki kararlılığının sinyalini verdiğini aktardı. Türkiye’nin ayrıca son dönemde Rusya ile varılan Soçi mutabakatı kapsamında oluşturulan çatışmasızlık bölgelerindeki askeri varlığını da artırdığı belirtildi.

Suriye: Saldırıları yoğunlaştıracağız

Türk yetkililerden henüz konuya ilişkin bir açıklama gelmedi. Türkiye destekli Ulusal Kurtuluş Cephesi’nden Naci Mustafa ise, Türkiye’den yeni silah desteği geldiğini teyit ya da inkar etmedi. Mustafa, muhaliflerin “Türk kardeşlerinden gelen maddi ve lojistik desteğin yanı sıra” uzun süredir geniş bir cephaneliğe sahip olduğunu belirtti. Bir muhalif temsilci, Türkiye’nin gönderdiği zırhlı araç, roketatar, tanksavar güdümlü füze ve TOW füzelerinden, Suriye ordusunun kazanımlarını sekteye uğratma ve stratejik Kfar Nabuda kasabasının geri alınması noktasında fayda sağladıklarını kaydetti.

Suriye ordusundan bir kaynak da Reuters’e yaptığı açıklamada, Şam’ın haftasonunda bölgede konuşlu askerlerinin sayısını artırdığını söyledi. Suriye ordusu Cumartesi günü, “terörist sığınağı” olarak nitelendirdiği bölgede saldırılarını artıracağını açıklamıştı.

Savaşın yaklaşık sekiz yıldır sürdüğü Suriye’de İdlib, muhaliflerin son kalesi olarak nitelendiriliyor. En önemli müttefiği Moskova olan Şam, İdlib’e operasyonunu geçen ay başlatmıştı. Mevcut ateşkesin muhaliflerce ihlal edildiğini savunan Şam’ın İdlib ve çevresine düzenlediği hava saldırıları sonucunda binlerce sivil bölgeyi terk etmişti.

Eylül 2018’de Rusya ile Türkiye arasında varılan Soçi mutabakatında, İdlib vilayetinde oluşturulmasında karar kılınan “çatışmasızlık bölgelerinin” denetim ve gözetim görevi Türkiye’ye verilmişti. Bu çatışmasızlık bölgeleri şiddeti bir süre engellemiş ve ertelemiş olsa da, çatışmasızlık sona ermiş durumda. Birleşmiş Milletler, çatışmalar nedeniyle İdlib ve çevresinde yaşayan 180 bin kişinin bölgeyi terk etmek zorunda kaldığını açıklamış bulunuyor.

Rusya da birkaç gün önce, ordunun İdlib bölgesindeki muhaliflere yönelik saldırılarını tek taraflı olarak durdurma kararı aldığını duyurmuştu.

ETİKETLER: , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.