kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3695
EURO
35,0258
STERLIN
40,9851
BITCOIN
$70.115
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
13°C
LONDRA
13°C
Hafif yağmur
Cumartesi Kapalı
12°C
Pazar Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Salı orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
14°C

Gece 4.97’ye çıkan Dolar/TL kuru güne 4.87 seviyesinde başladı

Gece 4.97’ye çıkan Dolar/TL kuru güne 4.87 seviyesinde başladı
12.07.2018
0
A+
A-

New York borsasında hâlâ işlem yapılan saatlerde Amerikan dolarının 4.97 TL’ye çıkması ile TL dolar karşısında tarihinin en düşük seviyesini gördü. TL güne 4.87 seviyesinde başladı.

TL dün de bir önceki güne kıyasla dolar karşısında yüzde 2.9 değer kaybetmişti.

Euro 5.6 TL, sterlin ise 6.45 TL seviyesinde işlem görüyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün NATO Zirvesi’ne gitmeden önce gazetecilere yaptığı açıklamada döviz ve faizdeki yükselişe yönelik soruya “Birileri bu işi tırmandırmaya çalışsa da bunun düştüğünü göreceksiniz. Bu kadar emin konuşuyorum. Hazine ve Maliye Bakanımız elbette ne gerekiyorsa yapacaktır. Burada birçok enstrümanlarımız var” demişti.

Ancak piyasa uzmanları Erdoğan’ın faiz konusunda yaptığı açıklamaların TL’de satış baskısını artırdığını vurguluyor. Cumhurbaşkanı “Önümüzdeki süreçte inanıyorum ki faizin de düştüğünü göreceğiz” ifadesini kullanmıştı.

Erdoğan’ın kabineyi açıkladığı Pazartesi akşamı da piyasalar yeni kabineye sert tepki vermiş, kararın açıklandığı saatte Türkiye’de piyasalar kapalı olsa da uluslararası piyasalarda ilk bir buçuk saatte Türk lirası yüzde 3’ten fazla değer kaybetmişti.

TL’de son bir haftada yaşanan değer kaybı yüzde 8’i aşmış durumda. Yılbaşından bu yana kayıp ise %27’nin üzerinde.

Piyasaların özellikle Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’ın Hazine ve Maliye Bakanı olarak atanmasına tepki gösterdiği belirtiliyor.

Merkez Bankası’nın dün açıkladığı verilere göre de Nisan ayında 5.43 milyar dolar olan cari açık Mayıs ayında 5.89 milyara çıktı. Geçen yılın Mayıs ayında ise cari açık 5.37 milyar dolardı.

TL cinsi varlıklara gelen yeni satış dalgasının ardından piyasa uzmanları Merkez Bankası’nın harekete geçmek zorunda kalabileceği yorumlarını yapıyor.

Londra merkezli BlueBay Capital varlık yönetimi şirketinden gelişen piyasalar stratejisti Tim Ash, dün akşam paylaştığı Twitter mesajında, “Yeni Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ateşle karşılandı. 1 Dolar 5 TL seviyesine yaklaşırken proaktif davranması gerekiyor. Bir kez daha Merkez Bankası’nın acil Para Politikası Kurulu’nu (PPK) toplaması senaryosuyla karşı karşıyayız. 24 Temmuz PPK’sı çok uzak bir tarih gibi durmaya başladı” dedi.

FINANCIAL TIMES: YABANCI YATIRIMCILAR ENDİŞELİ

Türk lirasının değer kaybı yabancı basında da yer buldu.

İngiltere’de yayımlanan Financial Times gazetesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın faiz oranlarının düşebileceğini işaret eden açıklamalar yapması ve yatırımcıların Türkiye ekonomisinin sağlığı hakkındaki endişeleri nedeniyle Türk hisse senetleri, fonlar ve Türk lirasının “darbe yediğini” yazdı.

Gazete Türkiye’nin artan cari açığını ve borçlarını yönetebilmesi için yılda yabancı yatırımcılardan 200 milyar dolar sıcak para akışına ihtiyaç duyduğuna dikkat çekti.

Haberde “Ancak yabancı yatırımcılar, gücü Erdoğan’ıın elinde toplayan yeni cumhurbaşkanlığı sistemi altında Türkiye’nin 880 milyar dolarlık ekonomisinin nasıl idare edileceğinden endişe duyuyor” ifadesi kullanıldı. (BBCTÜRKÇE)

ETİKETLER: , , , , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.