kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
STERLIN
40,1714
BITCOIN
$63.632
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Parçalı az bulutlu
11°C
LONDRA
11°C
Parçalı az bulutlu
Pazar Parçalı bulutlu
10°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Salı Parçalı az bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Çarşamba hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C

Gurbetçiler pasaport harcından muaf olsun

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, yurtdışında yaşayan yurttaşlarımızın pasaport harcından muaf tutulmasına ilişkin bir kanun teklifi sundu.

Gurbetçiler pasaport harcından muaf olsun
12.10.2017
0
A+
A-

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, yurtdışında yaşayan yurttaşlarımızın pasaport harcından muaf tutulmasına ilişkin bir kanun teklifi sundu.

Gazetemize ulaşan bilgiye göre İnsan Hakları Komisyonu Üyesi Tanal, gurbetçilerin pasaport harcından muaf tutulmasına ilişkin kanun teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisine aşağıdaki şekilde sundu:

“Gerekçe: Yurtdışında yaşayan gurbetçi vatandaşlarımız, anavatanımızdan uzakta, ülkemiz kültürünü ve geleneklerini yabancı ülkelerde ayakta tutmaya çalışan, devletimiz şefkatinden ve esirgeyiciliğinden mahrum kalan kimselerdir.

Ülkemizden uzakta, farklı kültür ve geleneklerin olduğu ülkelerde kendi geçimlerini sağlamaya çalışarak, evlatlarını yetiştirme gayretinde olan vatandaşlarımızın, ülkemizle kültürel, geleneksel bağının kuvvetlendirilmesi Anayasamız beşinci maddesinde devletimize verilen görevler arasındadır. Anayasamızın 5. Maddesi “Devletin temel amaç ve görevleri, Türk milletinin bağımsızlığını ve bütünlüğünü, ülkenin bölünmezliğini, Cumhuriyeti ve demokrasiyi korumak, kişilerin ve toplumun refah, huzur ve mutluluğunu sağlamak; kişinin temel hak ve hürriyetlerini, sosyal hukuk devleti ve adalet ilkeleriyle bağdaşmayacak surette sınırlayan siyasal, ekonomik ve sosyal engelleri kaldırmaya, insanın maddi ve manevi varlığının gelişmesi için gerekli şartları hazırlamaya çalışmaktır.”

Görüleceği üzere, devletimizin temel görevlerinden biri kişilerin ve toplumun refah, huzur ve mutluluğunu sağlamaktır. Yurtdışında yaşayan gurbetçilerimizin refahı, huzuru, mutluluğu için Anavatanla olan bağlarının güçlendirilmesi, Anavatana geliş gidişlerinde kolaylıkların sağlanması yine bu madde ile devletimize verilen görevler arasında yer almaktadır.

Ayrıca Anayasamızın 62. Maddesi Yabancı ülkelerde çalışan Türk vatandaşları” başlığı altında, “Devlet, yabancı ülkelerde çalışan Türk vatandaşlarının aile birliğinin, çocuklarının eğitiminin, kültürel ihtiyaçlarının ve sosyal güvenliklerinin sağlanması, anavatanla bağlarının korunması ve yurda dönüşlerinde yardımcı olunması için gereken tedbirleri alır.”  Amir hükmüne yer vermiştir. Buna göre yurtdışında yaşayan, çalışan gurbetçilerimizin özellikle Anavatana geliş gidişlerinin kolaylaştırılması, Anayasamızın 23. Maddesinde düzenlenen yerleşme ve seyahat hürriyetlerinin kolaylaştırılması için 492 sayılı Harçlar Kanununda değişiklik yapılması zarureti doğmuştur.

Kanunda yapılacak bu değişiklikle, yurtdışında yaşayan gurbetçilerimizin ülkemize geliş gidişlerinin kolaylaştırılması, Anavatanla olan kültürel ve geleneksel bağlarının güçlendirilmesi ve kendilerinden sonraki nesillere aktarılmasının kolaylaştırılması amaçlanmıştır.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.