kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3381
EURO
35,1961
STERLIN
41,1714
BITCOIN
$66.164
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
16°C
LONDRA
16°C
Hafif yağmur
Çarşamba Orta şiddetli yağmur
14°C
Perşembe Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Cuma Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
8°C
Cumartesi hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
8°C

Cumhuriyet gazetesinin avukatı Times’a konuştu: Dava siyasi bir hata

Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi ve gazetenin avukatlarından Bülent Utku, serbest bırakıldıktan sonra ilk defa İngiltere’de yayımlanan Times gazetesine konuştu.

Cumhuriyet gazetesinin avukatı Times’a konuştu: Dava siyasi bir hata
02.08.2017
0
A+
A-

Cumhuriyet gazetesinin çalışanlarına yönelik açılan dava kapsamında tutuklanan ve Cuma günü tahliye edilen Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi ve gazetenin avukatlarından Bülent Utku, serbest bırakıldıktan sonra ilk defa İngiltere’de yayımlanan Times gazetesine konuştu.

Davayı “büyük bir siyasi hata” olarak tanımlayan Utku, “Çok büyük bir tepki olduğu için sanırım bir kısmımızı serbest bırakmaları gerektiğini düşündüler. Bu büyük bir siyasi hataydı, neden bizi bu kadar tuttuklarını açıklamak zorunda kalacaklar.

“Diğer dört kişiyi neden hala serbest bırakamadıklarına dair teknik sebepleri gösterdiler. Bir avukat olarak bunu herkesi 11 Eylül’de serbest bıracaklar diye okuyorum. Ancak siyasi davalarda bunun bir şey ifade edip etmediğini hiçbir zaman bilemezsiniz” açıklamasında bulundu.

Cumhuriyet gazetesi çalışanlarına yönelik açılan davada geçen Cuma günü mahkeme heyeti, sanıklardan 7’sinin tahliyesine, 5’inin ise tutukluluğunun devamına karar vermişti.

Sanıklardan karikatürist Musa Kart, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Üyeleri Bülent Utku ve Önder Çelik, vakfın Danışma Kurulu Üyesi Avukat Mustafa Kemal Güngör, Okur Temsilcisi Güray Öz, köşe yazarı Hakan Kara ve Kitap Eki Genel Yayın Yönetmeni Turhan Günay tahliye edildi.

Cumhuriyet Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, muhabir Ahmet Şık, yazar Kadri Gürsel, gazetenin İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay ve Jeansbiri adlı Twitter hesabını kullanmakla suçlanan Kemal Aydoğdu’nun ise tutukluluk halleri devam ediyor.

Mahkeme başkanı, ‘Cumhuriyet davası’ kapsamındaki bir sonraki duruşmanın 11 Eylül’de yapılmasına karar verdi, mahkeme ayrıca, avukatların cezaevinde görüşmesi konusunda kısıtlılık kararını kaldırdı.

EN FAZLA TUTUKLU GAZETECİ TÜRKİYE’DE

Dokuz ay boyunca Silivri’deki hapishanede tutuklu kalan Utku’nun sözlerine yer veren Times gazetesi, haberinde 170 tutuklu gazeteciyle Türkiye’nin bu alanda dünyadaki en yüksek rakama sahip olduğunu aktarıyor.

Gazete aynı zamanda 15 Temmuz 2016’da gerçekleşen darbe girişiminden ötürü yaklaşık 100 bin kişiye suçlama yöneltildiğini ve bu kişilerin yarısının ön duruşma safhasında olduğunu belirtiyor.

AHMET ŞIK İLE LİMON EKTİK

Hapishanedeki günlerini polisiye romanları okuyarak ve İspanyolca öğrenmeye çalışarak geçirdiğini söyleyen Utku, Ahmet Şık ile limon tohumları ektiklerini anlatıyor:

“Limon tohumlarını topladık ve filizlenmeleri için kağıt havluların arasında koyduk. Gardiyanlar onları ne zaman bulsa atıyorlardı. Serbest bırakıldığımda ise sekizini-dokuzunu yanıma aldım. Onları dikeceğim ve büyürlerse adlarına Silivri limonları koyacağım.”

Utku, dava kapsamında Cumhuriyet gazetesinin uzun bir süre boyunca mücadele ettiği Fethullah Gülen örgütünü desteklemek ile suçlanmasının ‘komik ve ironik’ olduğunu söylüyor: “Türkiye hak ve hukuk açısından o kadar kötü bir durumda ki bunun düzelmesi uzun sürecek. Adalet duygusunu kaybettiğinizde ise toplumda büyük bir kaos olur.” (BBCTÜRKÇE)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.