kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,4870
EURO
34,8175
STERLIN
40,5339
BITCOIN
$61.516
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
12°C
LONDRA
12°C
Hafif yağmur
Cuma Hafif yağmur
12°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Pazar Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Pazartesi hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C

Zeytinyağı ihracatında ‘Brexit’ umudu

Türkiye’nin önemli tarımsal ihracat ürünleri arasında yer alan zeytinyağında sezonun başladığı Kasım 2016’dan Mart 2017’ye kadar olan süreçte ihracat tutarı, önceki sezonun aynı dönemine göre yüzde 265 artışla 75 milyon dolara ulaştı.

Zeytinyağı ihracatında ‘Brexit’ umudu
09.04.2017
0
A+
A-

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçı Birlikleri verilerine göre, Türkiye’nin önemli tarımsal ihracat ürünleri arasında yer alan zeytinyağında sezonun başladığı Kasım 2016’dan Mart 2017’ye kadar olan süreçte ihracat tutarı, önceki sezonun aynı dönemine göre yüzde 265 artışla 75 milyon dolara ulaştı.

Zeytinyağı ihracatında ilk sırayı 25 milyon dolarla İspanya alırken, ihracatın geçen yıla göre 10 kat arttığı ABD, 20 milyon dolarla ikinci sıraya yerleşti. Bu dönemde İtalya’ya 7,2 milyon dolarlık, Suudi Arabistan’a 6 milyon dolarlık zeytinyağı ihracatı yapıldı.

Türkiye’den dökme olarak ithal ettikleri zeytinyağını iç pazara sokmadan ambalajlayarak farklı pazarlara yönlendiren İspanya ve İtalya dışında AB ülkelerine yapılan ihracat, Uzakdoğu ülkelerinin bile gerisinde kaldı.

EN BÜYÜK PAZARDAN MAHRUM DURUMDAYIZ

Son aylarda Avrupa’da üretimin gerilemesi ve kurdaki yükseliş nedeniyle dökme pazarda ihracatın arttığını anlatan Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçı Birlikleri Başkanı Davut Er, İspanya ve İtalya’nın Türkiye’den uygun fiyatlarla aldıkları yağları işleyerek, ABD ve Uzakdoğu pazarlarına göndermeye başladığını dile getirdi.

Er, bu sezon yapılan 21 bin tonluk ihracatın 6 bin tonunun ambalajlı, 15 bin tonunun ise dökme olarak gerçekleştirildiğine dikkati çekerek, dökme ihracatın tercih edilmemesine rağmen sektör için önemli olduğunu kaydetti.

Türk markasıyla ihracatın özellikle ABD ve Suudi Arabistan’da hızla yükseldiğini, buna Kanada, Japonya ve Avustralya’yı da eklemek istediklerini belirten Er, “Gümrük Birliği Anlaşması’na konulan şartlar nedeniyle zeytinyağında AB yüksek gümrük vergileriyle ürünlerimizin bu pazara girmesini engelliyor. Dünyanın en büyük zeytinyağı pazarından mahrum durumdayız.” dedi.

2019’U BEKLİYORUZ

İngiltere’nin AB’den ayrılma sürecinin sektör için bir fırsat olduğuna kaydeden Davut Er, İngiltere, İskoçya ve İrlanda’nın Brexit sonrası zeytinyağında Türkiye’nin önemli pazarları arasına girebileceğini ifade etti.

Er, bu konuda Ekonomi Bakanlığının da çalışma yürüttüğünü, Türk zeytinyağının bu ülkelerdeki market raflarında yer bulmasını beklediklerini dile getirdi.

“Umutla 2019’u bekliyoruz. AB’den çıktıkları gibi bu pazara gireceğiz. Bakanlığımızın da bu ülkelerle tercihli ticaret anlaşması çalışması var.” diyen Er, zeytinyağı ihracatının 2019’dan itibaren katlanarak artmasını umduklarını ifade etti.

Er, ambalajlı zeytinyağı ihracatına verilen desteğin 3 yıl önceki seviyesinin yarısına gerilediğini belirterek, son dönemde artırılan Destekleme Fiyat İstikrar Fonu desteklerinden daha fazla pay almaları halinde ambalajlı ihracatın yıllık 8 bin 500 tondan 12 bin ton seviyesine çıkabileceğini kaydetti. (AA)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.