kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5756
EURO
34,8857
STERLIN
40,5740
BITCOIN
$66.667
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Parçalı bulutlu
12°C
LONDRA
12°C
Parçalı bulutlu
Perşembe Hafif yağmur
11°C
Cuma Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
13°C
Cumartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C
Pazar hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C

Çelik: İngiltere ile yoğun bir ajandamız var

Ömer Çelik, İngiltere ile ilişkiler konusunda da ayrı bir paragraf açarak açıklamalar yapıp, soruları cevaplandırdı.

Çelik: İngiltere ile yoğun bir ajandamız var
09.03.2017
0
A+
A-

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik.

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Anadolu Ajansı Editör Masası’nda gündemdeki değişik konular hakkında görüşlerini açıkladı.

Ömer Çelik, İngiltere ile ilişkiler konusunda da ayrı bir paragraf açarak açıklamalar yapıp, soruları cevaplandırdı.

İNGİLTERE ÜÇÜNCÜ BÜYÜK TİCARET ORTAĞI

“İngiltere, AB‘den ayrılırken ticari ve siyasi ilişkileri yeniden dizayn ediyor. Türkiye-İngiltere arasındaki ilişkiler bu durumda nasıl etkilenecek?” sorusuna Bakan Çelik, İngilizlerin “Biz, AB‘den ayrılıyoruz ama Avrupa‘dan ayrılmıyoruz” dediklerini, bu yaklaşımın doğru olduğunu belirtti.

Kendisinin de “Biz de AB üyesi değiliz ama Avrupalıyız” dediğini söyleyen Çelik, yapısal olan ile yoruma açık olan arasında fark bulunduğunu kaydetti.
İngiltere’nin şimdiye kadar Schengen bölgesi ve Avro bölgesindeki özerkliğini koruyarak AB‘nin güçlü bir üyesi olduğunu dile getiren Çelik, İngiltere‘nin, eski Başbakan David Cameron‘ın son dönemi hariç her zaman Türkiye‘nin yanında olduğunu anlattı.

İHRACATIMIZ YÜZDE 80 ARTTI

15 Temmuz darbe girişimi sonrası hiçbir Avrupalı siyasetçi Türkiye‘ye gelmezken İngiltere Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve ABD‘den Sorumlu Devlet Bakanı Alan Duncan’ın ziyaretinin son derece kıymetli olduğunu ifade eden Çelik, “Yeni dönemde, Türkiye‘nin milli çıkarları çerçevesinde İngiltere ile daha yakın bir ajanda üretebileceğiz.” dedi.
İngiltere’nin dünyanın 6. büyük ekonomisi olduğunu da hatırlatan Çelik, İngiltere‘nin, Almanya ve İtalya‘dan sonra Türkiye‘nin üçüncü büyük ticari ortağı olduğunu belirtti.
İngiltere’nin, Türkiye‘ye yapılan yabancı yatırımlar bakımından önemli olduğuna dikkati çeken Çelik, “İhracatımız, son 10 yılda yaklaşık yüzde 80 oranında arttı. İhracat düzeyimiz de 11 milyar dolara yaklaştı.” diye konuştu.

Ayrıca Çelik, 16 Nisan’daki halk oylamasından sonra İngiltere‘yi ziyaret edeceği bilgisini paylaşarak şunları söyledi:
“Bretix sürecinde AB ile İngiltere arasında nasıl bir anlaşma yapılacağı meselesinin, bizim Gümrük Birliği müzakeremiz için de yol gösterici olacak. Bu arada onlar çıktıktan sonra, İngiltere ile Serbest Ticaret Anlaşması yapmamız gerecek. İngiltere ile yoğun bir ajandamız var. İngiltere ile ekonomi, turizm, siyasi ve güvenlik konularında önümüzdeki dönemde son 10 yılda gösterdiğimiz performansa benzer yeni bir performans sayfasının açılacağını görüyorum.” (AA)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.