kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,6004
EURO
34,8095
STERLIN
40,6526
BITCOIN
$64.945
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
10°C
LONDRA
10°C
Hafif yağmur
Cumartesi Parçalı az bulutlu
10°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Salı hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C

İngiltere’deki Türkler Donald Trump’ı istemiyor

İngiltere’de yaşayan Türk vatandaşlarına Amerika’nın yeni başkanı Donald Trump’ı ve sürecin nasıl ilerleyeceğini sorduk.

İngiltere’deki Türkler Donald Trump’ı istemiyor
23.11.2016
0
A+
A-
ABD'nin yeni Başkanı Donald Trump.

ABD’nin yeni Başkanı Donald Trump.

Amerika 45.başkanını geçtiğimiz günlerde belirledi. 270 delegeye ulaşan Amerika’nın başkan adayı Donald Trump halkın desteğiyle Obama’dan sonra Amerika’nın yeni başkanı oldu. Seçimlerdeki zorlu rakibi ise Hillary Clinton olması Trump’ın süreç içerisinde ne kadar zorlanacağının bir göstergesiydi. İngiltere’de yaşayan Türk vatandaşlarına Amerika’nın yeni başkanı Donald Trump’ı ve sürecin nasıl ilerleyeceğini sorduk.

burak-arslan

Burak Arslan

Beklentimizin dışında gelişen bir seçim oldu. Hillary Clinton,’ın seçilmesini istiyordum açıkçası fakat Donald Trump popular medyanın desteğiyle başkan oldu. Çok fazla politika ile ilgilendiğim söylenemez fakat gündemi takip etmeye çalışıyorum. Trump’ın başkan olması Türkiye olan bağlantılarını ne kadar etkiler kesinlikle bir yorum yapamıyorum çünkü siyaset çıkarlar üzerine kurulduğu için kimin ne zaman ne yapacağı belli olmuyor. İngiltere ve Amerika arasında ilişkilerin çok etkileneceğini düşünmüyorum çünkü 2 ülke zaten dünya üzerinde çok fazla etkisi olan ülkeler. İngiltere’nin eski başbakanı David Cameron Türkiye hakkında yapmış olduğu Avrupa Birliğine giriş Türkler için 3000 yılında gerçekleşir sözleri çok dikkat çekmişti. Donald Trump hakkında konuşursak kendisinin siyasi bir geçmişinin olduğunu göremiyoruz. Ticaret ile uğraşmış bir karakter kendisi. Geçmişten bugüne baktığımız zaman herhangi bir siyasi konuda tecrübesi ve eğitimini göremiyoruz. Bu anlamda biraz tecrübesiz olması onu bu süreç içerisinde vereceği kararları etkileyecek diye düşünüyorum.

 ali-tasyapan

Ali Tasyapan

Donald Trump’ın veya Hillary Clinton’ın bu süreç içerisinde birçok alanda konuşmalarını ve siyasi anlamda çalışmalar yürüttüğünü gerek televizyonlardan gerek ise sosyal medya üzerinden takip edip gündemi aktif olarak izlemeye çalıştım. Trump’ın başkan olması veya bu şekilde bir süreç içerisine girip bütün dünya üzerinde etkisi bulunan bir ülkeyi yönetmek kendisi için mutlaka güzel bir prestij olacaktır. Fakat Prestijinin yanında Trump’ın maddi geliri ve yaşam standartlarının yüksek olması halk ile aynı frekansı tutturmasına bir engel olabilir diye düşünüyorum. Çünkü bir toplumun yaşam standartı olarak düşük veya yüksek olabilir fakat doğuştan bir servete sahip olan biri ve şu an dünyanın en zengin kişileri arasında bulunan birinin başkan olması halk ile arasında bir uyumsuzluk oluşturabilir diye düşünüyorum. Trump seçim süreci içerisinde birçok alanda görüşlerini ve başkan seçileceği takdirde uygulayacağı politikalardan bahsetti. Bunların arasında Japonya ile alakalı yapmış olduğu konuşmalar ve mülteciler konusunda izleyeceği politikanın önümüzdeki süreçte ne kadar uygulamaya geçileceği zamanla göreceğiz.

veysi-demir

Veysi Demir

Donald Trump’ın kesinlikte başkan olmasını istemiyordum. Çünkü söylemleri ve yapmış olduğu basın açıklamaları benim düşünce ve fikirlerimi çok uygun ve aynı doğrultuda olduğunu düşünmüyorum. Birçok ülke yöneticilerinin kadınlardan oluşması bence siyasetin daha da güzelleşmesine bir basamak ve gelecek nesillerde kadınların hayatın her alanında yer alabilmesi için bir yol olabilir diye düşünüyorum. Trump’ın seçilmesinden sonra Amerika’nın belirli eyaletlerinde birçok eylem ve protestolar gerçekleştirildi. Ne yazık ki eylemi gerçekleştiren kişilerin aksine Trump’ın iyi bir başkan olacağını düşünen birçok Amerikalı seçmen olduğu gerçeğini değiştirmez. Zaman ilerledikçe Donald Trump’ın Amerika halkına ve dünya ülkeleri vatandaşlarına ne kadar faydalı olacağını göreceğiz. Hillary Clinton eğer seçilseydi biraz daha aktif siyasete faydalı olacağını düşünüyorum. Çünkü Trump’ın herhangi bir siyasi geçmişi yok.

altug-tekin

Altuğ Tekin

Kesinlikle çok büyük bir sürpriz olduğunu düşünüyorum. İngiltere’de yapılan Brexit referandumundan çıkan sonuçtan çok daha büyük bir sürpriz olduğunu düşünüyorum. Belirsiz bir politika izleyeceğini düşünüyorum. Çünkü orta doğu ile alakalı henüz bir açıklama yapmadı. Fakat danışmanının yapmış olduğu bir açıklama üzerine Türkiye ile ilişkilerin iyi tutulacağı yönünde açıklamalar yapıldı. Trump’ın kesinlikle Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la iyi anlaşacağını düşünüyorum. Çünkü kafa gerek kafa yapısı gerek ise Türkiye’nin orta doğu üzerine yapmış olduğu atılımların bu anlamda büyük bir önem arz ettiğini düşünüyorum. Trump’ın başkanlık seçimlerine aday olması ve herhangi bir siyasi geçmişi olmadan dünya üzerinde en büyük güce sahip bir ülke olan Amerika’nın başkanı olması bu gelecekte aday olabilecek kriterlerinde etkilediğini düşünüyorum. Türkiye’de gündemde olan başkanlık sistemi eğer gerçekleşirse Ali Ağaoğlu gibi iş adamları Trump’ın yapmış olduğu şekilde belki başkan olabileceklerdir.

nilufer-aygun

Nilüfer Aygün

Hillary Clinton gelse ne kadar iyi olurdu bilemiyorum fakat Trump’ın Amerika için ne kadar faydalı olacağını bilmiyorum. Bizlerin ülkesi nasıl yaşanmaz hale geldiyse Amerika’yı da bu yolda ilerletiyorlar. Trump’la masaya oturacaklar ve dünyayı nasıl yöneteceklerini masada konuşacaklardır. Eğer Trump süreci iyi yönetemezse Kenedy’nın başına gelenler onunda başına gelecektir. İngiltere’de geçtiğimiz günlerde Brexit referandumu gerçekleştirildi. Bu süreçler ülke ilişkilerini nasıl etkiler veya Brexit’in Amerika ile olan ilişkileri nasıl etkilenir bilemiyorum. Zamanla göreceğiz, Donald Trump’ın başkan seçilmesinin ardından İngiltere’nin, Türkiye’nin ve diğer ülkelerin bu konuda nasıl etkileneceği konusunda medyayı takip ederek öğreneceğiz.

umit-saygin

Ümit Saygın

Bu dünyanın asıl sahibi Yahudilerdir. Amerika’nın başına hangi lider gelirse gelsin Yahudilerin, Siyonistlerin yönlendirmesiyle başkanlık seçimi yapılıyor. Trump gelmiş, Hıllary gelmiş bir önemi yok onlar sadece sembolik olarak koltuğa oturuyorlar. Hangi lider gelirse gelsin bunların Türkiye’ye bakış açısı hiçbir zaman değişmez. Çünkü Amerika’nın en kültürlü adamı bile Amerika’yı bilmez. Yerel kültür yaşantıları oldukça düşük seviyelerde olduğunu görebiliyoruz. Dünyanın sistemi şu anda kapitalizm. Güç sahibi insanların kendi çıkarları doğrultusunda güçsüzleri ezdiğini, yönlendirdiğini kesinlikle görebiliyoruz. Trump’ın çok ciddi bir zenginliğini olduğunu ve siyasi kariyerinden ziyade ticari anlamda bir kariyer sahibi olduğunu biliyoruz. Bu durum Amerika ekonomisini nasıl etkiler veya insanların Trump’ı seçmesinde ne kadar etkili oldu bilemiyorum.

ali-riza-bozdag

Ali Rıza Bozdağ

Amerika’daki seçim süreci kesinlikle Türkiye’de yapılan seçimlerle aynı özelliklere sahip bir seçim oldu. Toplam oy kullanan kişi sayısı 300milyon oy kullanması gerekirken, kullanan kişi sayısı nüfusundan daha az bir oy kullanımı gerçekleştirildi. Donald Trump oyların %23 destek olarak başkanlık seçimini kazandı. Türkiye’de gerçekleştirilen seçimlerde de aynı durum gerçekleştirildi. Türkiye’de sol partiler kendilerine devrimci demokrat diyen insanlar oy kullanmadı ve şu an ki iktidara en büyük desteği vermiş oldular. Donald Trump’ın başkan seçilmesinin ardından ilişkilerin nasıl etkileneceğini bilmiyorum. Trump’ın narşist, diktatör ve parasal anlamda güç sahibi olduğu için insanları ezmeye çalışacağını düşünüyorum. Donald Trump ve Recep Tayyip Erdoğan’ın kesinlikle aynı özelliklere sahip olduğunu düşünüyorum. Trump birkaç gün önce açıklama yaptı 3milyon kişiyi sınır dışı edeceğiz dedi fakat ilk yaptığı açıklamada aşırı Müslümanları sınır dışı edeceğiz demişti. Bu sözler birileri tarafından belirleniyor. Trump sadece bu cümleleri kuruyor. Ne kadar süre başkan kalacağını bilemiyorum.

erol-turkmen

Erol Türkmen

Donald Trump’ın kesinlikle kazanamayacağını düşünüyordum fakat Brexit’te olduğu gibi beklenmedik bir sonuç çıktı. Hillary Clinton olsaydı daha sempatik olabilir diye düşünüyordum. Kimin kazandığının pek bir önemi yok çünkü kim gelirse gelsin zaten sistem belli sadece birilerini başa getiriyorlar ve başa gelenleri yönetiyorlar. Sadece isim değişikliği olacak izlenen politika her zaman aynı kalacaktır. Trump’ın bir siyasi geçmişi yok fakat kendisini bu süreç için çok iyi hazırladılar. Trump’ın Türkiye ve İngiltere ilişkileri arasında ne farklılıklar olur bilemiyorum. Kendisi biraz ırkçı ve sağcı olarak görünüyor fakat başkanların ne kadar güç sahibi olduğunu bilemiyorum.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.