kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3697
EURO
34,9552
STERLIN
40,9595
BITCOIN
$69.859
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
13°C
LONDRA
13°C
Hafif yağmur
Cumartesi Kapalı
12°C
Pazar Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Salı orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
14°C

Türkiye’ye yönelik değerlendirmeler kötümser

Türkiye’ye yönelik değerlendirmeler kötümser
13.02.2014
0
A+
A-

ceftus web

Londra merkezli Türkiye Araştırmalar Merkezi ‘2013 yılında Türkiye’de Demokrasi politik gelişmeler’ konulu bir toplantı gerçekleştirdi. İngiliz Parlamentosu’nda düzenlenen ve Muhafazakar Partili Milletvekili Stuart Andrew’un ev sahipliği yaptığı toplantıya konuşmacı olarak  İstanbul Aydın Üniversitesi Türkiye Araştırmaları Merkezi Başkanı Zeynep Banu Dalaman, Oxford Üniversitesi’nden Kerem Öktem ve King’s College öğretim üyesi Bill Park katıldılar.

ceftus web 2

Enerji analisti Sıddık Bakır’ın moderatörlüğünü yaptığı toplantıda ilk sözü alan Banu Dalaman, geçen yıl Türkiye’de yaşanan önemli olayları hatırlatarak, bu gelişmeleri mecliste grubu bulunan AK Parti, CHP, MHP ve BDP açısından değerlendirdi. Konuşmasında 2013 yılının ‘Yeni Türkiye’nin inşa edildiği bir yıl’ olmadığını belirten Dalaman, 2002 yılında daha çok özgürlük vaadi ile iktidara gelen Ak Parti’nin, özellikle 2011 seçimlerinden sonra Sünni İslam anlayışını pekiştiren bir yönetim anlayışı izlediğini savundu. Araştırmaların, geçen yıl yaşananan Gezi protestolarına katılanların önemli bir  bölümünün Alevi kökenli olduğunu gösterdiğini ileri süren Banu Dalaman, bu yönü ile protestoların Ak Parti’nin Sünni iktidar modeline tepkiyi yansıttığını da kaydetti.

Dalaman konuşmasının ardından soru-cevap bölümünde yaptığı ilginç bir değerlendirmede ise, Gülen hareketinin sivil toplum hareketi olarak nitelendirirken, “Bu hareket olmasaydı, Türkiye’de yaşayanlar yolsuzluk skandallarından haberdar olmayacaklardı” ifadesini kullandı.

ceftus web 3

Toplantıda daha sonra söz alan genç akademisyen Kerem Öktem ise, Türkiye’nin 17 Aralık’ta yapılan yolsuzluk operasyonlarından bu yana kriz ortamı içerisinde olduğunu söyledi. Türk demokrasisinin bu krizin sonunda ayakta kalıp kalmayacağının önemli bir soru olduğunu belirten Öktem, Türkiye’nin uluslararası sermaye girişi ile desteklenen bir kalkınma modeli izlemesinin, olumlu gelişmelere rağmen ekonomik yapıyı yolsuzluklara karşı zayıf bıraktığına işaret etti.

‘GÜLEN HAREKETİ VE AKP ARASINDA SAVAŞ VAR’

Konuşmasında Ak Parti ve Gülen Hareketi arasındaki mücadeleye de değinen Kerem Öktem, “İdeolojik olarak Müslüman Kardeşler geleneğine yakın olan Milli Görüş kökeninden gelen Ak Parti ile dünyanın her yerinde okullar ve işyerleri işleten Gülen hareketi, dersanelerle başlayan büyük bir güç kavgasının tarafları halindedir” dedi. Soruşturma ve polis operasyonlarının politik motivasyonla yapılıyor olsa da, ortaya çıkan ses kayıtları ve yolsuzluk olaylarının şok edici olduğuna işaret eden Öktem konuşmasına şöyle devam etti:     “ Türkiye’nin imajı ciddi bir biçimde zedeleniyor. Ülke, 90’lı yıllardaki yolsuzlukların hüküm sürdüğü ve temel hakların korunmadığı bir atmosphere doğru geri gidiyor. Başbakan Tayyip Erdoğan gücünü, partisinin menfaatleri yönünde kullanıyor. Görünen o ki, gelecek seçimlerde de Ak Parti iktidarda kalacak ve bu durum Türkiye’ye her geçen gün daha fazla bedel ödetecek.”

ceftus web 4

Aralarında İngiliz milletvekilleri ve Lordlar Kamarası üyelerinin de bulunduğu yoğun bir izleyici grubunun takip ettiği toplantının son konuşmacısı Bill Park oldu. Konuşmasında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Tayyip Erdoğan arasındaki ilişkiye vurgu yapan Park, “Bu ilişki, Türkiye’nin içinde olduğu durum için hayati bir önem taşımaktadır. Erdoğan’a karşı durabilecek tek güç Cumhurbaşkanı’ndan gelebilir” dedi. Gül’ün internet yasa tasarısı ve 2.yargı reformuna ilişkin düzenlemeleri veto etme yetkisine sahip olduğuna dikkat çeken Bill Park, Cumhurbaşkanı’nın veto yetkisini kullanacağına da ihtimal vermediğini sözlerine ekledi.

“AKP projesi çökmüştür. Gülen hareketi ve AKP arasında yaşananlar gerçek anlamıyla bir savaştır. Ak Parti’nin iktidara geldiği 12 yıl önce Türkiye’ye yönelik düşüncelerim daha iyimserdi.  Maalesef bu iyimserliği korumuyorum. Kötümser olduğum da söylenebilir.” dedi.

ceftus web 5

ceftus web 8

ceftus web 7

 

Fotoğraflar Yasemin KARSLI

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.