kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5732
EURO
34,7825
STERLIN
40,4069
BITCOIN
$64.179
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
10°C
LONDRA
10°C
Hafif yağmur
Cumartesi Parçalı bulutlu
10°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Pazartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Salı parçalı az bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
13°C

BAF Muharrem Matemleri tarihlerini açıkladı

Muharrem ayının yaklaşması ile Britanya Alevi Federasyonu, Muharrem Matemleri tarihlerini açıkladı.

BAF Muharrem Matemleri tarihlerini açıkladı
29.08.2016
0
A+
A-

indir

Muharrem ayının yaklaşması ile Britanya Alevi Federasyonu, Muharrem Matemleri tarihlerini açıkladı.

BAF tarafından yazılı bir açıklama ile duyurulan matem günleri 28 Eylül’de Masum-u Paklar Orucu ile başlayıp, 16 Ekim Pazar günü Cemevlerinde gerçekleşecek Aşure Günü ile sona erecek.

2016 Muharrem Matemleri Tarihleri:

28-29-30 Eylül 2016 MASUM-U PAKLAR ORUCU

1 EKİM 2016 FATMA ANA ORUCU

2-14 EKİM 2016 MUHARREM MATEM ORUCU

14 EKİM 2016 AŞURE GÜNÜ (16 Ekim 2016 Pazar Cemevlermizde Aşure günü).

AjaxRequestHandler

Britanya Alevi Federasyonu’nun Matem Günleri hakkında yapmış olduğu yazılı açıklama ise şöyle:

“Matemimiz miladi takvim’le 10 Ekim 680 tarihinde Hicri Takvim’e göre ise 10 Muharrem 61 tarihinde Kerbela’da İmam Hüseyin’in Muaviye oğlu Yezit tarafından katledilişi ile başlayan ve o tarihten bu güne kadar insanlık tarihinde yer alan katliamların matemidir.

Alevi toplumu açısından Kerbela sadece bir coğrafi yerin adı olmadığı gibi İmam Hüseyin ve Yezit’de birer kişi değildir. Hüseyin mazlumların direnişinin, Yezit ise zalimlerin yenilgisinin ve güçlünün haklı karşısındaki zavallılığının semboli olarak tarihin her döneminde varlığını sürdürmektedir.

Alevi Toplumu açısından Kerbela yer yüzünde yapılan katliamların yaşandığı coğrafik yerlere verilen ortak addır; Kerbela Yavuz Döneminde Anadolu’dur, II Mahmud döneminde İstanbul’dur daha sonraki tarihler için ise Koçgiridir, Dersim’dir, Maraş’tır, Çorum’dur, Sivas’tır, Gazi’dir, Gezi’dir.

Kerbela bugün Irak’tır, Suriye’dir, Suruç’tur, Cizre’dir, Ankara’dır, Antep’tir ve zorunlu göçlere mezar olan Akdeniz sularıdır. Kerbala zulmün yaşandığı her yerdir. Kerbela; mazlumun zalime baş kaldırdığı mekandır. Aynı şekilde bu zulmü yaşatanlar Yezit’dir. Zulme direnenler ise İmam Hüseyin’dir.

Matemlerimiz bu bilinçle tutuluyor, gülbanklarımız zalimin zulmüne direnen mazlumlar için okunuyor, lanetlerimiz de mazlumu katleden işgalcilere, katillere ve onların destekçilerinedir.

Kızılbaşlar, Hüseyin gibi tek başına olup, darda kaldığı zaman, Hüseyin gibi düşünür. O güçsüzde olsa, esirde düşse, ipe de çekilse doğru yolundan sapmaz, haksızın karşısında eğilmez, bükülmez onuruyla yaşamak için gerekirse canından vazgeçer;

Hüseyin’den Pir Sultana, Pir Sultandan Nesimiye, Nesimiden Seyit Rıza’ya, Seyit Rızadan Hüseyin İnan’a; onlardan da günümüzün Kızılbaşlarına uzanan onurlu çizginin özü budur.

Şimdi bizim aramıza Yola boyun veren gelsin Sevdasıyla hakikati bilen gelsin Kişi halden anlayınca Hakikati dinleyince Üstüne yol uğrayınca ayrılmayıp duran gelsin

Pir Sultanım Çelebiye Eyvallahım var Veliye Yoldaşına yol diliyle Yolun sırrın soran gelsin.

Hakk, tüm Canların Matem ve Gülbanklarını kabul eylesin! Aşk ile…

Britanya Alevi Federasyonu”

AjaxRequestHandler (1)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.