kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3852
EURO
35,0493
STERLIN
41,0433
BITCOIN
$70.372
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
13°C
LONDRA
13°C
Hafif yağmur
Cumartesi Kapalı
12°C
Pazar Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Salı hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C

Polis uyardı: telefon dolandırıcılarına dikkat!

Polis uyardı: telefon dolandırıcılarına dikkat!
03.02.2014
0
A+
A-
Telefon dolandırıcıları özellikle yaşlıları hedef alarak, kuryelerle banka kartlarını aldırarak içini boşaltıyorlar.

Telefon dolandırıcıları özellikle yaşlıları hedef alarak, kuryelerle banka kartlarını aldırarak içini boşaltıyorlar.

Enfield polisi, kendilerini polis ve bankacı olarak tanıtarak özellikle yaşlı insanları hedef alan  dolandırıcılara karşı vatandaşları bir kez daha uyardı. Türkiye’de son yıllarda, aralarında ünlülerin de  bulunduğu binlerce kişiyi mağdur eden telefonlar dolandırıcılık olayı, İngiliz polisini de şaşırtıyor.

Mağdurların ifadelerine göre, dolandırıcılar polis memuru olduklarını söyleyerek vatandaşlara telefon açıyorlar. Daha sonra, kartlarının kopyasını kullanan bir suçluyu yakaladıklarını belirten ve aradıkları vatandaşa PIN numarasını da sorarak kredi kartlarını polis istasyonuna getirmelerini talep ediyorlar. Fiziksel veya sağlık durumundan dolayı kartlarını getiremeyecek olan insanları hedef alan dolandırıcılar, bir kurye servisi ile kartlarını evlerinden almayı teklif ediyorlar. Kartın içindeki para da kart evden alındıktan hemen sonra dolandırıcılar tarafından çekiliyor.

Konuya ilişkin bilgi veren Enfield Polis yetkilisi dedektif Emily Bugg, sadece 16 Ocak tarihinden bu yana, benzer dolandırıcılıklarının beş kez meydana geldiğini açıkladı. “Eğer telefonda konuştuğunuz kişiden şüpheleniyorsanız hemen telefonu kapatın. Hattın kapandığına emin olduktan sonra 101 numarasından polisi arayın” diyen Bugg vatandaşlara şu önerilerde bulundu:

Polis ve bankalar asla PIN numaranızı veya banka kartınızı sormazlar.

PIN numaranızı veya banka kartınızı kimseye vermeyin.

PIN numaranızı veya banka kartınız hakkında bilgi isteyen bir kişi tarafından aranırsanız, telefonu hemen kapatın.

Yeni bir hat açarak 101’i tuşlayarak polise ihbar edin. Eğer hala rahatsız ediliyorsanız 999’u arayın.

Polisin açıklamasına göre söz konusu dolandırıcılık faaliyetleri herhangi bir bölgeye mahsus değil. Başta Londra olmak üzere pek çok bölgede vatandaşların bu tür dolandırıcılık olaylarına karşı dikkatli olması gerekiyor. Yetkililer, dolandırıcılarla ilgili herhangi bir bilgisi olan herkesi 101’i tuşlayarak polise veya 0800 555 111’i tuşlayarak Crimestoppers’ı arayarak ihbarda bulunmaya çağırdı. Polis, Crimestoppers’ın kimliğinizi açıklamadan suçları ihbar edebileceğiniz bir yöntem olduğunun altını çizdi.

TÜRKİYE’DE BİNLERCE KİŞİ DOLANDIRILDI

Telefon dolandırıcılığı Türkiye’de son yıllarda en çok dikkat çeken suç olayları arasında bulunuyor. Futbolcu Burak Yılmaz, ünlü diyetisyen Canan Karatay ve sanatçı Asuman Dabak gibi pek çok ünlünün de kurbanları arasında bulunduğu dolandırıcıların geçen yıl boyunca, sadece İstanbul’da aradıkları 800 kişiden 15 milyon lira vurgun yaptıkları kaydediliyor.  Türkiye’de ev telefonlarını arayan dolandırıcılar, aradıkları kişilere polis olduklarını söyleyip yakalanan bir suçlunun veya bir örgütün elinde banka detaylarının bulunduğunu, bu yüzden banka kartı ve şifre bilgilerinin eve gelecek bir kuryeye teslim edilmesini istiyorlar. Kurye olduğunu iddia eden şebeke üyeleri de mağdurların evlerine gidip “koruma amaçlı” denilerek banka kartlarını ve şifrelerini alıp ortadan kayboluyorlar.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.