kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3505
EURO
35,1028
STERLIN
41,0725
BITCOIN
$70.766
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
13°C
LONDRA
13°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Hafif yağmur
14°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
8°C

Laiklik tartışmalarına Britanya Alevi Federasyonu da katıldı

Son günlerde Türkiye’nin gündemini meşgul eden Anayasa’dan laiklik tartışmalarına Britanya Alevi Federasyonu da katıldı.

Laiklik tartışmalarına Britanya Alevi Federasyonu da katıldı
04.05.2016
0
A+
A-

baf

Son günlerde Türkiye’nin gündemini meşgul eden Anayasa’dan laiklik tartışmalarına Britanya Alevi Federasyonu da katıldı.

AKP’li TBMM Başkanı tarafından ortaya atılan ve kamuoyunda şok etkisi yarata Anayasa’dan laikliğin kaldırılması düşüncelerini “AKP’nin Laiklik Düşmanlığı, Işid- AKP Ortaklığının İlanıdır!” sloganı ile eleştiren BAF, yazılı bir açıklama yaparak tartışmaya dahil oldu. BAF tarafından yapılan yazılı açıklama şöyle: “Kilis Işid tarafından bombalansın ses çıkarma, çocuklar din adına istismar edilsin ses çıkarma, laikliği savunan üniversite öğrencileri linç edilsin ses çıkarma, Maraş’ta AFAD tarafından insanların yaşam alanları talan edilsin ses çıkarma, sonra gel “Laikliği kaldırıyoruz!” diye saçmala… AKP Hükümeti, TBMM Başkanı İsmail Kahraman ‘’Yeni Anayasa’da laiklik olmamalı, dindar Anayasa meselesinden Anayasamızın kaçınmaması lazım, dini olarak bahsetmesi lazım, yeni ve dindar bir Anayasa olmalı.’’ diye konuştu. Yıllardır sokaklarda AKP-Işid ortaklığını protestolarla, mitinglerle, yürüyüşlerle, basın açıklamaları ile ve doğrudan devlet kurumlarına yaptığımız başvurularla anlatmaya çalışıyoruz. Gazeteciler bu ortaklığı yazdı diye yüzlerce yıl mahkumiyetle yargılandılar, kendi algıları ile donattıkları bir din yönetimini savunan ve yaptığı katliamları din kanunlarına dayandıran Işid ve benzeri guruplar AKP’nin bugün mecliste savunduklarını savunuyor. Özü itibarı ile Suriye’de Işid’in uygulamaları AKP’nin Türkiye’de kurmak istediği düzenin aynısıdır. TBMM başkanı İsmail Kahraman’ın sözleri birçok kesim tarafından sadece endişe verici bir çıkış gibi karşılanırken, biz Aleviler için doğrudan yaşamlarımıza müdahale olarak algıladık. Çünkü Aleviler olarak doğal yaşamlarımız içindeki davranışlarımızda laik bir düzen var. Kadınlarımızın yaşam içindeki yerleri, inancımızı yaşarken, başkalarına hiçbir dayatmanın yapılmaması, tüm inançlarla bir arada olmaktan çekinmeyen ve hayata insan-can merkezli bakıyor olmamızdan kaynaklı doğal laik bir hayatın içindeyiz. Devletin laikliği ortadan kaldırma girişimi biz Aleviler için ülkemizde hakim inanç olan İslami Sünni yaşam biçiminin evimizin içine kadar gelerek hayatımızın her alanına dayatılması anlamına gelecektir. Sadece Aleviler değil, ateist, eşcinsel, Hristiyan, Musevi, Yahudi, Ezidi yani Sünni ya da İslam olmayan kim varsa toplumsal hayatın dışına itilecek ve baskı altına alınacaktır. Bu projenin özünde gerçek anlamda bir İslam ya da Sünnilik inancını savunmak olmadığını, İslam yaşam biçimini dayatma görüntüsü altında, emperyalistlerin maşası konumuna getirilen halklar yaratılmak istendiğini biliyoruz. Yakın geçmişte Irak, Afganistan ve Orta Doğu girişimleri örneklerinde bunları yaşadık. Dolayısı ile AKP-Işid sistemi ve emperyalist projenin dışında kalan Sünni Müslüman toplumlarda aynı baskıyı hissedecektir. 95 yıl önce, Aleviler Cumhuriyet fikrine içinde laiklik olduğu için destek verdi. Bu nedenle her ne kadar ülkemizde laiklik istenilen düzeyde uygulanmıyor olsa da, laiklik ilkesinin korunması ve laikliğin Türkiye’de en iyi şekilde uygulanması için mücadele etmeye devam edeceğiz.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.