kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5576
EURO
34,8984
STERLIN
40,5988
BITCOIN
$66.752
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
10°C
LONDRA
10°C
Hafif yağmur
Çarşamba Parçalı bulutlu
12°C
Perşembe Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
11°C
Cuma Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C
Cumartesi parçalı az bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C

Komkar’dan ‘Yeni Anayasa ve Kürt Sorunun çözümü’ semineri

Komkar’dan ‘Yeni Anayasa ve Kürt Sorunun çözümü’ semineri
27.06.2012
0
A+
A-

hak_parKOMKAR’IN düzenlediği “Yeni Anayasa ve Kürt Sorunun Çözümü” konulu seminer geçtiğimiz Pazar günü gerçekleşti.

Hak ve Özgürlükler Partisi (Hak-Par) Genel Başkan Yardımcısı Hasan Dağtekin’in konuşmacı olarak katıldığı seminer, Londra Komkar dernek başkanı Cudi Dabakoğlu’nun açılış konuşmasıyla başladı.

Giriş konuşmasının ardından söz alan Hak-Par Genel Başkan Yardımcısı Dağtekin şunları söyledi:

‘Kürt halkı dili, kültürü, tarihi ve üzerinde yaşadığı toprakları olmasına rağmen yeryüzünde devleti olmayan ender uluslardan biridir. Çoğunluğu oluşturduğu coğrafyasında kendi kendini yönetme hakkından yoksun olan Kürt halkının dili ve kültürü ağır baskılar altındadır. Kürt dili eğitim alanında, resmi işlemlerde, basın-yayında yasaklandı. Kürtçe’nin özel yaşamda konuşulması bile zaman zaman yasaklanıp cezalandırıldı. Son dönemde atılan adımlar olumlu olmakla birlikte, bu adımlar, yasal düzenlemelerle beslenmedi. Hazırlanacak anayasanın özgürlükçü, sivil, katılımcı, çoğulcu ve demokratik bir Anayasa olması ancak tüm bu sorunlara çözüm bulacak bir içerikte olmasına bağlıdır. Bununla da yetinmemeli bu sorunları çözümsüz bırakan katı merkezci, tekçi yapı demokratik bir tarzda yeniden yapılandırılmalıdır.’

Türkiye’nin demokratikleşmesi ve Kürt sorununa eşitlik temelinde çözüm bulunması için yeni çağdaş, demokratik ve özgürlükçü bir Anayasanın bu çerçevede hazırlanması gerektiğini ve parti olarak önerilerinin de altını çizen Dağtekin; ‘Öncelikle şunu belirtmeliyim ki; Anayasa yapmak teknik bir iştir ve bu iş uzmanlarınca yapılır. Ama çerçevesi, toplum kesimlerinin tümünün katılımıyla olmalıdır. Bu yüzden yeni bir Anayasa için önerilerimizi yedi başlıkta topladığımız sorunlar için somutlaştırıyoruz. Bunlar: Demokratik ortam, etkin katılım, özgürlükçü bir felsefe, geçmişin hasar tespiti, çoğulcu yapını tanınması, Kürt halkının haklı taleplerinin kabulü, federal yapılanma, vesayetsiz bir düzen, yargı, inanç özgürlüğü ve laiklik, etnik ve dini gruplar, sosyal haklar ve adem-i merkeziyetçi sistemdir’ şeklinde konuştu.

Yeni Anayasa çalışmalarının artık ertelenmemesi gerektiğini vurgulayan Dağtekin; ‘Üst başlıklarıyla verdiğimiz önerilerimizin dikkate alınarak yeni anayasa çalışması hızlandırılmalı ve ivedilikle uygulamaya geçilmelidir’ dedi.

Seminerin ikinci bölümünde ise; izleyicilerin sorularına cevap verildi.

Hak-Par Genel Başkan Yardımcısı Hasan Dağtekin tarafından verilen “Yeni Anayasa ve Kürt Sorunun Çözümü” konulu seminerin ikincisi ise 25 Haziran Pazartesi günü SOAS Londra Üniversitesi’nde yapıldı.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.