kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
STERLIN
40,1714
BITCOIN
$63.886
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Parçalı az bulutlu
11°C
LONDRA
11°C
Parçalı az bulutlu
Pazar Parçalı bulutlu
10°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Salı Parçalı az bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Çarşamba hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C

Oy hakkı 2014’de uygulanacak

Oy hakkı 2014’de uygulanacak
25.06.2012
0
A+
A-

Türkiye’de Mayıs ayında yasalaşan yurtdışında yaşayan Türkiyelilerin oy kullanma hakkı, 2014 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde uygulamaya konulacak.

akraba_son
Londra’da görev yapan basın mensubları ile kahvaltıda buluşan Başbakanlığa bağlı Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları kurumu Başkanı Kemal Yurtnaç, vatandaşların yurt dışı seçmen kütüklerine kaydolarak seçim döneminde tanınan 38 gün içinde oylarını konsolosluk ya da ilan edilen sandık yerlerinde kullanabileceklerini duyurdu. “Yurtdışında 6 milyon nüfusumuz olduğunu tahmin ediyoruz. 2.2 milyon da kayıtlı seçmen bulunuyor. Bunların yüzde 7-8’i geçmiş seçimlerde gümrüklerde oy kullandı. Son seçimde bu oran yüzde 5’e kadar geriledi. Vatandaşımız artık kendi bulunduğu ülkede oy vermek istediği mesajını verdi” diyen Yurtnaç, göç eden nüfusun oy hakkının önemine vurgu yaptı.

Yurtdışında ABD ve Avrupa’da yaşayan Türklerin bulunduğu tüm ülkeleri ziyaret eden ve son olarak da İngiltere’ye gelen heyet başkanı Yurtnaç, İngiltere üzerine çalışan iki uzmanları bulunduğunu ve kurumun 2010 yılında başbakanlığa bağlı olarak hizmete girdiğini söyledi. Kurumda 8 daire başkanlığı bulunduğunu, 1961 yılında Türkiye’den Avrupa’ya başlayan ilk göç dalgasından 50 yıl sonra ancak böyle bir başkanlığın kurulduğunu kaydetti.

Daire Başkanı Murat Gürbüz, uzmanlar Muhammet Sağlam, Hüseyin Gündoğar, uzman yardımcısı Zeki Çelik ile basın müşaviri Mehtap Altınok’tan oluşan heyetin geçtiğimiz hafta içinde İngiltere’ye düzenlediği ziyaretin ardından Başbakanlığa bağlı Yurtdışı Türkleri adına yayınlanan dergide, buradaki Türkçe konuşan toplumun yaşamına ilişkin makalelere yer verilecek.

DEVLET HİZMETTE GECİKTİ

Türkiye’nin Londra Başkonsolosu Ahmet Deminok ve Muavin Konsolos Bilal Çamlık’ın da katıldığı toplantıda kurum ile ilgili bilgiler veren Yurtnaç, “Devletimiz ne yazık ki yurtdışındaki vatandaşlarına hizmette gecikmiştir. Yakında Danışma Kurulu da hayata geçerek kurumumuz daha etkin ve verimli çalışmış olacaktır. Toplam 650 kişi danışma kurulunda yer almak için başvurdu. Toplam 70 kişilik bir kurul oluştu, bunun üç kişisi İngiltere’den seçildi.” dedi.

Yurtdışında açılan Yunus Emre Kültür Merkezleri ile hem kendi vatandaşımıza hem de o ülke insanlarına kültürümüzü öğretmeye çalışıyoruz” diyen Yurtnaç, Türkiye’nin yabancı öğrencilere bu yıl içinde 11 bin tanesine burs yardımı sağlayarak üniversitelerini açtığını, mezun olan öğrencilerin ileride Türkiye’ye bir köprü olacağını belirtti.

Yurtnaç, Avrupa’daki Türklerin ortak sorunları arasında “eğitim” ve “birlikte hareket edememeyi” göstererek, yurt dışındaki vatandaşlara bulundukları ülke vatandaşı olarak siyasete ilgi duymaları, vatandaşlık haklarını kullanmaları ve lobi faaliyetlerine katılmalarını istedi.

Yurtdışı Türkler ve Akrabalar Topluluğu başkan ve uzmanları, ayrıca İngiltere’deki dernek temsilci ve yöneticileriyle de biraraya gelerek, fikir alışverişinde bulundu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.