kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,4978
EURO
34,8187
STERLIN
40,5626
BITCOIN
$61.471
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
12°C
LONDRA
12°C
Hafif yağmur
Cuma Hafif yağmur
10°C
Cumartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Pazar Parçalı az bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C

Kraliçe’nin ‘elmas jübilesi’ coşkusu

Kraliçe’nin ‘elmas jübilesi’ coşkusu
31.05.2012
0
A+
A-

kralice-0İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth’in tahttaki 60’ıncı yıldönümü şenlikleri için geri sayım başladı. Pazartesi ve Salı günleri resmi tatil ilan edilirken, Londra başta olmak üzere ülkenin dört bir yanında Kraliçe’nin ‘elmas yılı’ kutlanacak.

Babası Kral 6. George’un ölümü üzerine 1952 yılında kraliçe olan, 3 Haziran 1953 yılında da taç giyen 86 yaşındaki Kraliçe Elizabeth’in “ Elmas Jübile”si için tüm ülke  3 Haziran’da dev partilere hazırlanıyor.

2 ve 5 haziran tarihleri arasındaki resmi kutlamalar çerçevesinde, Londra uzun yıllardır görülmemişçapta konserler, hava şovları ve piknikler için hazırlanırken, sokak partilerinde de komşular biraraya gelecek.

Okulların da bir hafta tatil yapacağı “Jübile haftası” nedeniyle İngiltere’de bazıları bunu fırsat bilip tatile gitmeye hazırlanırken, binlerce kişinin de akın akın törenleri izlemek için Londra’ya gelmesi bekleniyor. Kraliçe 2. Elizabeth için ilk resmi tören 2 Haziran Cumartesi günü yapılacak. Kraliçe, eşi Edinburgh Dükü Prens Philip ile tüm kraliyet ailesi o günü Epsom Derbys’inde at yarışlarında geçirecek. 3 Haziran’da ise tüm ülkede sokak partileri, pikniklerle Kraliçe’nin tahta geçişinin 60’ıncı yıldönümü kutlanacak. Thames Nehrinde bin tekne, aralarında Kraliçe, eşi, çocukları, eşleri,torunları, yakın akraba ve dostlarından oluşacak yüzlerce kişiyi taşıyarak, kentte tam şenlik havası yaratacak.

Ertesi gün 4 haziranda ise Buckingham Sarayının hemen önündeki Kraliçe Victoria Anıtının çevresinde , bugüne kadar başkentte görülmemiştürde bir konser düzenlenecek. Take That gurubundan Gary Barlow’un hazırladığı ve BBC’nin başvuranlar arasından kurayla belirleyeceği 10 bin kişinin Kraliyet Ailesi, ünlülerle izleyeceği bu dev konser akşam saatlerinde başlayacak. Aralarında Tom Jones, Elton John, Paul McCartney, Cliff Richard, Madness, Annie Lennox,Shirley Bassey, Jools Holland, Jessie J, JLS gibi ünlü isim ve grupların her alacağı müzik şöleni coşturacak. Bunun yanısıra aynı saatlerde 2012 adet meşale ülkenin farklı bölgelerinde yakılacak.

5 haziran Salı günü ise başkent Londra’da hem dini tören hem kutlamalar yapılarak, 60’ıncı elmas jübile törenleri sona erecek. Salı günü Kraliçe, eşi ve tüm aile fertleri St. Paul Katedrali’ndeki dini servise katılarak, Kraliçe’nin tahtta geçen 60 yılına şükranlarını dualarla dile getirecek. Burdan kortej, City Belediye Başkanının rezidansı Mansion House’a geçerek, kutlamaya devam edecek. Daha sonra Westminster Hall’da öğlen yemeği verilecek. Buradan arabalarla katılan tüm Kraliyet Ailesi üyeleri, Buckingham Sarayına doğru yola çıkarak halkı selamlayacak. Kutlama töreni, Kraliçe 2. Elizabeth’in Buckingham Sarayı balkonuna çıkışı ve toplanan binlerce kişiyi selamlamasıyla son bulacak.

60 YILDA 12 BAŞBAKAN

Dünyanın Tayland Kralından sonra en uzun süreli tahtta bulunan kişisi olan Kraliçe Elizabeth, 1952’den 2012 yılına kadar 12 başbakanla çalıştı. Sir Winston Churchill’le Kraliçeliğe adım atan 2. Elizabeth, kendisi tahta geçtikten sonra doğan başbakanlarla çalıştı. Tony Blair ve David Cameron , Kraliçe’nin çocukları yaşındaki başbakanlar oldu. Bu arada Commonwealth İngiliz Uluslar Topluluğunun da başı olan Kraliçe, aynı zamanda 16 ülkenin de sembolik olarak başı.Kutlama törenleri bu ülkelerde de yapılacak. Bugüne kadar aralarında Türkiye de bulunan 116 ülkeyi ziyaret eden, 100’den fazla devlet başkanını İngiltere’de ağırlayan Kraliçe Elizabeth, 65 yıldır Edinburgh Dükü Prens Philip ile evli. 4 çocuk ve 8 torun sahibi Kraliçe, dünyanın gelmişgeçmişen fazla devlet tecrübesine sahip kadını olarak kabul ediliyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.