kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3119
EURO
35,1160
STERLIN
40,9511
BITCOIN
$70.739
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
11°C
LONDRA
11°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Orta şiddetli yağmur
14°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
14°C

Çatıda füze gerginliği

Çatıda füze gerginliği
25.05.2012
0
A+
A-

fuzeHaber: Figen Güneş

Türklerin yoğunluklu olarak yaşadığı Leytonstone’daki Fred Wigg Tower’in çatısına Olimpiyat döneminde Savunma Bakanlığı (MoD) tarafından füze yerleştirilmesi girişimi bina sakinlerinin ve bölge milletvekilinin sert tepkisine yol açtı. 2 Haziran’da bölge belediye meclis üyeleri ile avukatları bir toplantıda biraraya getirecek olan bina sakinleri, Savunma Bakanlığı’nı mahkemeye vermeye hazırlanıyor.

Altı yıldır binada yaşayan Kahramanmaraşkökenli iki çocuk annesi Nihal Balcı, Mayıs ayındaki ilk ve tek füze tanıtım toplantısında ordu subayları ile yüz yüze konuştuğunu, füzenin yerini medyaya açıklamalarını eleştirdigini, binanın olası saldırı halinde teröristler tarafından öncelikli hedefler arasında olacağını bundan dolayı ailesi için kaygılandığını belirtti.

Binada Kiracılar Birliği (Residents’ Association) kurma girişimi içinde olduklarını belirten Balcı, örgütlü davranarak haklarını arayacaklarını söyledi. İlk aşamada devletten mahkeme masraflarını (legal aid) alabilecek konumdaki kişilerin, dava sürecine başvurması planlanırken, Balcı artık binada yaşayan herkesin bu mahkeme sürecine ortak olması gerektiğine dikkat çekti.

Balcı, Savunma Bakanlığı personelinin füzelerin tehlikesiz olduğunu söylediğini fakat buna inanmanın zor olduğunu söyleyerek sözlerine şunları ekledi: “Büyük binada yaşamanın büyük tehlikeleri var. Bu ülkede depresyon çok yaygın. Depresyona giren bir komşu evini yakarak intihara kalkıştı. Bunun tekrarlanması halinde, çatıda füzelerin de olmasıyla can güvenliğimiz tehlikeye girecek.”

Binada yaşayan Hilal Bozkurt ise Hürriyet’e yaptığı açıklamada, “Savunma Bakanlığı kararı bize pizzacıların el ilanlarını andıran bir broşürle duyurdu” diyerek bakanlığı eleştirdi. İki çocuk annesi Bozkurt, birinci katta oturuyor. 17 katlı binada 160 daire ve toplam 15 Türk aile var. Hiçbiri karardan memnun değil. Apartmanın diğer Türk sakini Fatma Mazi toplam 5 kisilik ailesiyle binada yaşıyor. Geçtiğimiz Aralık ayındaki yangında evi hasar gören Mazi, tüm komşularının füzeler hakkında konuştuğunu söyledi.

Savunma Bakanlığı 11 Eylül benzeri saldırılara karşı hava koruması yapmak amacıyla Londra’da yapılan araştırmalar sonucunda altı yüksek binanın Olimpiyat müsabaka alanlarını görmesi bakımından uygun olduğunu açıklarken, bölge milletvekili John Cryer Savunma Bakanı Philip Hammond’a yazdığı mektupta, neden konsültasyon süreci yapılmadığını ve bina sakinlerine tazminat ödenmesi durumunun mümkün olup olmadığını gündeme getirdi.

Mektubunda, binada geçtiğimiz Aralık ayında meydana gelen ve 17 itfaiye aracı tarafından zorlukla söndürülen yangına değinen milletvekili, çatının yangının ardından orduya ait ağır askeri ekipmanı taşıyıp taşımayacağı konusunda kaygılı olduğunu belirtti.

Öte yandan MoD binaya füze yerleştirme kararının kesinleşmediğini vurgularken, Fred Wigg Tower’ın yönetiminden sorumlu Waltham Forest Belediyesi ile yasal süreç içinde olduklarını, belediye ile prensipte anlaştıklarını, Londra’yı ve Olimpiyatları daha güvenli hale getirmek için beraber çalışacaklarını duyurdu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.