kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,4583
EURO
34,7624
STERLIN
40,6217
BITCOIN
$61.581
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
12°C
LONDRA
12°C
Hafif yağmur
Cuma Hafif yağmur
12°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Pazar Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Pazartesi hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C

Denizde aramalara devam

Barış müzakerelerinin askıda olduğu Kıbrıs’ta hem Türk, hem de Rum tarafı gaz aramalarına devam edeceklerini duyurdu.

Denizde aramalara devam
10.01.2015
0
A+
A-

Barış müzakerelerinin askıda olduğu Kıbrıs’ta hem Türk, hem de Rum tarafı gaz aramalarına devam edeceklerini duyurdu.

barbaros

Barbaros Hayrettin Paşa gemisi, Ekim 2014’ten bu yana Akdeniz’de petrol arama çalışmaları yürütüyor

Akdeniz’de doğalgaz arama çalışmalarını sürdüren ve Rum tarafının müzakere masasından kalkmasına neden olan Barbaros Hayrettin Paşa adlı sismik araştırma gemisi, çalışmalarına 6 Nisan’a kadar devam edecek.

Konuyla ilgili yaptığı açıklamada Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Rum tarafının kendi keşif faaliyetlerini uzatma kararı alması üzerine Kıbrıs Türk tarafının da Türkiye devletine bağlı TPAO şirketine verdiği arama ruhsatının devam edeceğini duyurdu.

 

Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Rum lideri Nikos Anastasiades ise Türkiye’nin ülkesinin egemenliğini ihlal ettiğini öne sürdü.

 

KKTC Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada şunlar denildi: “[Rum tarafının] Kıbrıs Türk halkının meşru hak ve çıkarlarını dikkate almadan tek yanlı tasarruflarını sürdürmesine tepkisiz kalmamız mümkün değildir. Dolayısıyla, BHP, TPAO’ya verilen ruhsatlar çerçevesinde bölgedeki çalışmalarına devam edecektir.

 

“Kıbrıs Türk halkının hak ve çıkarlarının korunması amacıyla sondaj faaliyetlerine başlanması da dahil gereken tüm çalışmalara Türkiye’yle işbirliği içerisinde devam edilecektir.

 

“Kıbrıs Türk tarafı, kapsamlı bir çözüme ulaşılana kadar, Ada çevresinde bulunan doğal kaynakların araştırılması, çıkarılması ve işletilmesi faaliyetlerinin tarafların karşılıklı belirleyecekleri bir işbirliği çerçevesinde yürütülmesinin en doğru yol olacağı yönündeki kanaatini korumaktadır.”

 

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barthe Eide’nin son bir haftadır taraflar arasında diplomasi mekiği dokumasına rağmen Rumların kendi sondaj çalışmalarını uzatacağını açıklaması sürecin çökmesine neden oldu.

 

anastasiades

Rum lideri Nikos Anastasiades

Anastasiades, Türkiye’ye ait gemilerin aramalara devam ettiği sürece barış müzakerelerinin yeniden başlayamayacağını söyledi. Artık KKTC’de nisan ayında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerine kadar bu konuda başka bir gelişmenin yaşanması beklenmiyor.

 

Barbaros gemisi, uluslararası sularda çalışmalarını sürdürüyor. Fakat Birleşmiş Milletler Deniz Kanunu Kovansiyonu’na göre bazı durumlarda ülkeler kendi karasuları dışında yapılan deniz dibi araştırmaları “münhasır ekonomik bölge” (exclusive economic zone) ihlali olarak sayabiliyor.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.