kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5581
EURO
34,9788
STERLIN
40,6175
BITCOIN
$64.338
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
11°C
LONDRA
11°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Kapalı
13°C
Cumartesi Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
13°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C
Pazartesi kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C

İMECE’den kadın depremzedeler için kampanya

İMECE’den kadın depremzedeler için kampanya
20.03.2023
0
A+
A-

Türkiye’de 6 Şubat’ta meydana gelen deprem felaketinin ardından, İMECE Kadın Merkezi ‘Give you as you live’ sayfası üzerinden kampanya başlattı.

İMECE Kadın Merkezi, kadınlara ve kız çocuklarına yönelik her türlü şiddetin karşısında olan bir kurum olarak bilinmektedir. Türk, Kürt ve Kıbrıslı Türk kadınları ile Siyahi, Asyalı, etnik azınlık, mülteci (BAMER) ve göçmen kadınları yaşam kalitelerini iyileştirmeleri için destekliyor ve güçlendiriyor. 1982 yılında kurulan İMECE Kadın Merkezi kadınlara özel bir alandır.

Kampanya hakkında İMECE şu açıklamayı yaptı:

‘‘Güney Türkiye ve kuzeybatı Suriye’de meydana gelen bir dizi yıkıcı deprem, 55.700’den fazla kişinin ölümüne ve 110.000’den fazla kişinin yaralanmasına neden oldu. Kışın sert koşullarında barınaksız kalan bireyler, hayatta kalmak için ek zorluklarla karşı karşıya kaldılar.

Depremlerin bölgedeki kadınlar ve çocuklar üzerindeki etkisi felaketti ve yüz binlerce kişinin çaresiz koşullarda yaşamasına neden oldu. İmece Kadın Merkezi olarak, depremin korkunç artçı sarsıntılarından etkilenen kadınlar ve çocukları desteklemek için bir yardım kampanyası başlattık.

Kadınlar ve kızlar gibi toplumun bazı kesimleri, deprem gibi felaketlerin ardından özellikle büyük ölçüde zarar görürler. On binlerce kadın ve kız, evlerini, ailelerini, geçimlerini ve sevdiklerini kaybettiklerinde, geçici çadırlarda çalışma sorumluluğuyla, yiyecek bulma ve pişirme, temiz su bulunabilen yerlerde yıkama ve temizleme gibi görevlerle baş başa kalırlar.

Hastalara bakmak, yardım için sıraya girmek, sıkışık yaşam alanlarını organize etmek gibi işlerde genellikle kadınlar görev alırlar. Ayrıca, hayatta kalan uzak akrabalarının bakımı konusunda da kadınlar sorumluluk alırlar.

Mevcut eşitsizlikler ve cinsiyet rolleri nedeniyle, deprem gibi afetlerden etkilenen kadınlar ve kızlar farklı şekilde etkilenir ve ihtiyaçlarına uygun hedefli destek gerektirir.

Depremden etkilenen bölgelerde 356.000 hamile kadın var. Bu kadınların 36.000’inin önümüzdeki haftalarda doğum yapması bekleniyor. Bazıları ciddi stres altında, zorlu koşullarda çadırlarda yaşıyor ve hamilelik/doğum için olası riskleri ve zorlukları beraberinde getiriyor.

Tuvaletlerin, temizlik tesislerinin ve sıhhi ürünlerin eksikliği, enfeksiyon riskini ve sonuç olarak kötü sağlık koşullarını beraberinde getiren başlıca sıkıntı kaynaklarıdır.

Afet bölgesindeki en yoksul ailelerden gelen çocuklar ve özellikle kız çocukları ve kadınlar sömürü ve istismar riski altındadır. Enkaz altından kurtarıldığı bilinen kız ve çocukların şimdi de kayıp olduğu bildiriliyor.

Türkiye, Avrupa’daki en yüksek çocuk yaşta evlilik oranlarından birine sahiptir. Afet birçok okulu yok ettiği ve eğitimde kesintiye uğradığı için, çok sayıda kız çocuğu okuldan alınıyor ve hayatta kalmak için evlenmeye ya da evlenmeye zorlanıyor.

Çok sayıda kadın, depremin sarsıntılarının hissedilmesiyle trajik sonlarından önce çocuklarını ve bebeklerini kurtarmak için çocuklarının odalarındaki molozların altında bulundu.

İmece Kadın Merkezi olarak sizlerin de desteğiyle sahada çalışan kadın kuruluşlarına ulaşarak onların tepkilerini artırmak, depremden sağ kurtulan kadın ve çocuklara destek olmak için yaşamsal yardım sağlamak istiyoruz. Devam eden artçı sarsıntılardan kurtulmak için hayatlarını kurmaya başlarlar.

Bu felaketin geride bıraktığı enkazı kaldırmak ve kaldırmak için hep birlikte, dayanışma ve kardeşlik ile yanlarında olabilirdik.’’

 

ETİKETLER: , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.