kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5014
EURO
34,5863
STERLIN
40,4867
BITCOIN
$62.965
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
11°C
LONDRA
11°C
Hafif yağmur
Çarşamba Hafif yağmur
13°C
Perşembe Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Cuma Parçalı az bulutlu
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
13°C
Cumartesi orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C

İTDF Başkanı Özer: “Cumhuriyet Halk iradesi demektir”

31.10.2022
0
A+
A-

İNGİLTERE Türk Dernekleri Federasyonu (İTDF) tarafından Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 99.yılı şerefine Londra’da düzenlediği baloya birçok ünlü isim ve Cumhuriyet coşkusunu kutlamak isteyen onlarca Londralı konuk katıldı.

Onur konuğu olarak davet edilen E.Amiral siyasi analist, araştırmacı yazar Türker Ertürk ve tiyatro santaçısı, yönetmen, eğitmen Melissa Kenter yer aldı. Southwark belediye başkanı Sunil Chopra, meclis üyeleri ve sivil toplum örgütlerin temsilcileri de etkinliği katıldı.
Gecenin açılış konuşmasını yapan İngiltere Türk Dernekleri Federasyonu Başkanı Jale Özer, özellikle Cumhuriyete sahip çıkmanın öneminin arttığı günümüzde Cumhuriyetimizin 99.yılını Londra’da coşkuyla kutlamanın mutluluğunu ifade ederek şunları söyledi:

“Bugün burada 99 yıl önce kurduğumuz ve Ata’mızın en büyük eserimdir dediği Cumhuriyeti’mizin  , 1923 yılındaki kuruluş felsefesini yeniden ulusca yaratacağımıza olan inancımız, inadımız  ve kararlılığımızla çoşkuyla kutlamak için bulunuyoruz.

TBMM Milletvekilleri Çankaya Köşkünde Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın davetlisi olarak yemekteler…Ve gazi yemek sırasında hafifçe bardağına vurup, dikkatler ona çevrilince ” Efendiler, yarın Cumhuriyet’ i ilan edeceğiz” der. Ülkenin yönetim şeklinin Cumhuriyet olması gerektiğini belirtir. Ertesi gün Cumhuriyet ilan edilir. Ülkenin ilk Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk, uzun konuşmasının sonunda ‘Türkiye Cumhuriyeti Mesut, Başarılı, ve Muzaffer olacaktır’ der.

Cumhuriyet Halk iradesi demektir. Türk milleti Milli Mücadele sırasında  çocuğuyla, kadınıyla, erkeğiyle özgürlüğü için birleşmiş, halkın iradesinin ve gücünün anlamını tüm zorluklara rağmen dünyaya göstermiştir.

Türk milleti, 19 Mayıs 1919 da Samsun’a ” Ya İstiklal Ya Ölüm” parolası ile çıkan Gazi Mustafa Kemal’ in önderliğinde vatanın bölünmez bütünlüğünü gerçekleştirip, Mustafa Kemal’ in ” Milletin egemenliğini yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır” sözünü herşeyini feda ederek ispatlamışlardır. Bugün de 99. Yıl dönümünde, Cumhuriyet değerlerine ve kazanımlarına  her zamankinden daha güçlü sahip çıkarak korumaya kararlı olduğumuzu bir kez daha vurgulamak isterim.

Aramızda yabancı dostlarımız da var.onlara şunu söylemek isterim.Atatürk’ün yurtta sulh cihanda sulh şiarını benimsemiş,çağdaş,laik Türkiye Cumhuriyeti tüm dünya barışının güvencesidir.

Bu konuda Birleşik Krallıkta yaşayan Türk Toplumuna her zamankinden daha büyük bir görev düşüyor.Atatürk’ün kurduğu çağdaş ve laik Türkiye Cumhuriyeti’nin dünya milletleri için neden önemli olduğunu  her platformda anlatmayı ve çalışmalarımızda bunları prensip edinmeyi görev olarak görmeliyiz ki laik,çağdaş  Türkiye Cumhuriyeti’nde kazandığımız birikimlerimizle,bilgimizle Britanya’da sosyal,kültürel ve siyasal alandaki çalışmalara hep birlikte katkıda bulunalım.

Bu büyük bayramımızı kutlamamızda federasyonumuza maddi ve manevi destek veren kişi ve kuruluşlara,her zaman sesimiz  olan basınımıza,çatımız altındaki üye derneklerimize, ,müzik ve koro grubuna teşekkürlerimi sunarım.

Çağdaş, laik ve demokratik, bilim ve akıl yolunu, hak hukuk ve adalet yolunu, eşitliği ve insanlık yolunu savunan Cumhuriyet, Türk milletine pırıl pırıl bir özgürlük ve kalkınma yolu açmıştır. Yurdumuz için, bizler için bu aydınlık geleceği hedefleyen Büyük önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, Cumhuriyetin kuruluşuna emeği geçen kadın,erkek çocuk tüm kahramanlarımıza,şehitlerimize ve gazilerimize   sonsuz şükran ve saygılarımı sunuyorum.”

Gecenin sunuculuğunu Melek Yalçın’nın  yaptığı gece de, canlı müzik gösterileri Özgür Tandoğan Canyurt ve arkadaşları, şef Levent Gürbüz ve Hoş Seda klasik Türk sant müziği korusu ve Benan Ayvaz/Çellist Coda Lykia music & arts tarafından sahnelendi. Halk dansları kapsamında ise Eray Logo eğitiminde Zeybek gösterisi misafileri adeta büyüledi.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.