kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,5729
EURO
34,9012
STERLIN
40,5736
BITCOIN
$66.860
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Parçalı bulutlu
12°C
LONDRA
12°C
Parçalı bulutlu
Perşembe Hafif yağmur
11°C
Cuma Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
13°C
Cumartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C
Pazar hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
15°C

ADDP: ‘‘Kadın, yaşam, özgürlük’’

ADDP: ‘‘Kadın, yaşam, özgürlük’’
28.09.2022
0
A+
A-

Atatürkçü Düşünce Dünya Platformu (ADDP), bir açıklama yayımlayarak İran’da Jina Mahsa Amini’nin katledilmesine tepki gösterdi. ADDP, ‘Kadın, yaşam özgürlük’ başlıklı açıklamasıyla İran’da katledilen Jina Mahsa Amini ile ilişkin bildiri paylaştı.

Atatürkçü Düşünce Dünya Platformu ve İngiltere Atatürkçü Düşünce Derneği başkanı şu açıklamayı yaptı:

”13 Eylül Salı günü, Tahran’da, ‘uygunsuz’ bir başörtüsü taktığı için ahlak polisi tarafından tutuklanıp, ‘başörtüyü doğru takmak’ konusunda rehberlik dersi için gözaltı merkezine götürülürken gördüğü şiddetten sonra komaya giren ve 16 Eylül’de kalp krizinden ölen #MahsaAmini için sesini yükselten binlerce protestocuya katılıyoruz!

22 yaşındaki genç bir kadının bir başörtüsü için polis nezaretinde aldığı yaralardan sonra bu şekilde ölümü, zorunlu tesettür kurallarına karşı gelen kadınların şiddete maruz kalmaları, insan haklarına aykırıdır. Kadınların giyim ve kuşamları için cezalandırılması, özgürlüğe ve kadın haklarına aykırıdır. Mahsa Amin’inin ölümü, İran’da kadın insan hakları savunucularına yönelik devam eden baskıların, saldırıların trajik bir sonucudur.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyon başkanlığından da belirtildiği gibi, bu trajik ölümün, İran’da yetkili ve bağımsız bir makam tarafından, acil, tarafsız olarak soruşturulması gereklidir.

Bizler; yurt dışında Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün insanlık ve barış felsefesini tanıtan, yayan ve savunan Atatürkçüler olarak, laiklik ilkesinin önemini bir kez daha vurguluyoruz! Laik düzen içinde kadın erkek eşitliği, Atatürkçü çağdaşlaşmanın temelidir. Laiklik insan haklarının, demokrasinin, özgür düşüncenin ve özellikle kadın haklarının güvencesidir. Atatürk’ün kadın hakları konusunda tüm dünyaya örnek olacak kararları, Rıza Şah döneminde İran’ın modernleşmesinde de etkili olmuştur.

İran’da 43 yıl önce yapılan İslam Devrimi ile birçok hakları ellerinden alınan, ve son yıllarda ayrımcılığa, baskıya karşı korkusuzca birleşip seslerini yükselten kadınların mücadelesini destekliyoruz.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.