kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,4768
EURO
34,8408
STERLIN
40,6348
BITCOIN
$61.666
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
12°C
LONDRA
12°C
Hafif yağmur
Cuma Hafif yağmur
12°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Pazar Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Pazartesi hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C

İADD, Lozan Barış Antlaşması ve 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramını unutmadı

İADD, Lozan Barış Antlaşması ve 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramını unutmadı
19.07.2022
0
A+
A-

İNGİLTERE Atatürkçü Düşünce Derneği Lozan Barış Antlaşması’nın 99. Yılı ve 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı nedeniyle iki ayrı basın açıklaması yayımladı.

İADD tarafından ‘Türkiye Cumhuriyeti’nin tapusu olan Lozan Barış Antlaşması’nın 99. yılını onurla idrak ediyoruz’ başlıklı açıklama şöyle:

‘‘Türkiye Cumhuriyeti’nin tapusu olan Lozan Barış Antlaşması’nın önemi: Gazi Mustafa Kemal önderliğinde emperyalizm çağında ve emperyalizme karşı verilen ‘ilk kurtuluş savaşı’ oluşunun dünya tarih tutanağına geçmiş olmasıdır. Bununla ülkemiz, emperyalizme bağımlı, sömürge-yarı sömürge, köle ülkelerin başlattıkları emperyalizme karşı bağımsızlık savaşlarının da onurlu öncüsü olmaktadır.

Barıştan hemen sonra, 29 Ekim 1923’te, T.B.M.M. hükümetinin cumhuriyeti ilan etmesi, bununla kayıtsız şartsız egemenliği ele geçiren Türkiye halkı yönetim biçiminden kıyafet devrimine, şapka devriminden harf devrimine, dil devriminden Medeni Kanunun çıkarılmasına, eğitim devrimine, tarih devrimine adeta koşmuş ve yaşam biçimi yeni ve modern bir aşamaya ulaşmıştır. Artık, Türkiye Cumhuriyeti çağdaş dünyanın yolunu tutmuş bir devlettir ve de antiemperyalist düzlemde demokratikleşmeye yönelmiştir.

Bu yüzdendir ki; Lozan Antlaşması özgür ve bağımsız bir ulusun doğmasına sebep olan iradeyi, Sevr ise kendi çıkarları için ezilmiş ve sömürge olarak yaşamayı kabul etmiş bir anlayışı temsil etmektedir.  Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Lozan’da mücadele, azim ve üstün bir diplomasi örneği gösteren İsmet İnönü ve çalışma arkadaşlarını saygı, minnet ve şükranla anıyoruz.’’

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ’NİN “BARIŞ VE ÖZGÜRLÜK BAYRAMI” KUTLU OLSUN

İADD tarafından 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı ile ilişkin açıklama şöyle:

‘‘Bu hafta aynı zamanda Kıbrıs’ı Yunanistan’a ilhak etmek amacıyla 15 Temmuz 1974 ‘te yapılan Yunan darbesi karşısında, Türkiye’nin uluslararası antlaşmalardan doğan hakkını kullanarak 20 Temmuz 1974’te gerçekleştirdiği ‘Barış ve Özgürlük Harekâtı’nın 48.yılını büyük bir coşkuyla kutluyoruz.

İngiltere Atatürkçü Düşünce Derneği olarak her zaman Kıbrıs Adası’nda eşit haklara sahip iki devletin varlığını savunuyoruz ve diyoruz ki Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ilelebet özgür ve bağımsız bir devlet olarak yaşayacaktır.

Bu zaferin gerçekleşmesine neden olan başta dönemin Başbakanı Bülent Ecevit, Kıbrıs davasına ömrünü harcayan Rauf Denktaş, Dr. Fazıl Küçük olmak üzere, kahraman Türk Silahlı Kuvvetlerini, Mücahit Kıbrıs Türk Halkı’nı ve canlarını feda eden tüm şehitlerimizi, gazilerimizi şükran ve minnetle anıyoruz.’’

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.