kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3292
EURO
35,0378
STERLIN
40,8971
BITCOIN
$70.721
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Orta şiddetli yağmur
11°C
LONDRA
11°C
Orta şiddetli yağmur
Cuma Orta şiddetli yağmur
14°C
Cumartesi Kapalı
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
12°C
Pazar Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
14°C

NOS Panel’inde IŞİD sorunu tartışıldı –

İngiltere Öğrenci Birliği – Network of Students (NoS) –IŞİD sorununu ele alan bir panel düzenledi.

NOS Panel’inde IŞİD sorunu tartışıldı –
05.12.2014
0
A+
A-
NOS’un düzenlediği panele konuşmacı olarak Cambridge Üniversitesi’nden Ziya Meral, King’s College’den Bill Park ve Asharq Alawsat gazetesinin editörlüğünü yapan gazeteci Mina Al-Oraibi katıldı. Panelin  moderatörlüğünü ise Oxford Üniversitesi’nde araştırmalarda bulunan Dr. Latif Taş yaptı.

NOS’un düzenlediği panele konuşmacı olarak Cambridge Üniversitesi’nden Ziya Meral, King’s College’den Bill Park ve Asharq Alawsat gazetesinin editörlüğünü yapan gazeteci Mina Al-Oraibi katıldı. Panelin moderatörlüğünü ise Oxford Üniversitesi’nde araştırmalarda bulunan Dr. Latif Taş yaptı.

 

İngiltere Öğrenci Birliği – Network of Students (NoS) –IŞİD sorununu ele alan bir panel düzenledi. Panele konuşmacı olarak Cambridge Üniversitesi’nde araştırmalar yürüten Ziya Meral, King’s College Üniversitesi öğretim üyesi Bill Park, ve Asharq Alawsat gazetesinin editörlüğünü yapan ve halen Londra’da yaşayan Mina Al-Oraibi katıldılar. Etkinliğin moderatörlüğünü ise Oxford Üniversitesi’nde araştırmalarda bulunan Dr. Latif Taş gerçekleştirdi.

Panelde ilk olarak söz alan Ziya Meral, Türk dış politikasının, Arap ülkelerinin sorunlarından etkilendiğini söyledi. Türkiye’nin bölge ülkeleri ile yaşadığı sorunların,  Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın konuşmalarından kaynaklanmadığını savunan Meral,  Türkiye’nin Ortadoğu ülkeleri ile iyiye doğru giderek artan bir ekonomik ilişkisinin olduğunun altını çizdi. Türkiye’nin Arap Baharı’ndan bu yana sınır komşuları ile normalleşme politikasına gittiğini ileri süren Meral Türkiye’nin gücünün bölgede çok abartıldığını söyleyerek, özellikle Arap Baharı’ndan sonra demokrasisi ile Türkiye’nin bölgede önemli bir aktör haline geldiğini belirtti ancak bunun çokça dile getirilmesinin sorunlara neden olduğunu kaydetti.

Panelin bir diğer konuşmacısı olan gazeteci Mina al-Oraibi ise konuşmasında IŞİD’in bölgede güçlenmesinin nedenleri üzerinde durdu. Irak’taki IŞİD varlığının Suriye’dekinden farklı bir görünüme sahip olduğunu belirten Al-Oraibi, Irak’ın çeşitli bölgelerinde Irak yönetiminin söz sahibi olmadığını ve Musul’un çeşitli suç örgütlerinin tekelinde olduğunu savundu. Uluslararası güçlerin bir ‘Irak halkı’ oluşturma projelerinin başarısız olduğunu ifade eden Irak’lı gazeteci, bu fikrin, bölgede dini ve etnik olarak bölünmelerin yaşanmasına neden olduğunu ve bu durumun IŞİD’in büyümesine ve gelişmesine katkı sağladığını söyledi. Suriye’de gelişmeleri de değerlendiren Mina al-Oraibi, geçtiğimiz hafta Rusya devlet başkanı Putin’in ilk defa resmi olarak Suriye Dışişleri Bakanı ile görüşme gerçekleştirdiğini, görüşmenin bölgede Rusya’nın etkisinin artacağına işaret ettiğini ileri sürdü.

Toplanrının son konuşmacısı olan akadamisyen Bill Park’ın değerlendirmeleri ise bölgede var olan ve gittikçe ağırlığını hissettiren Kürdistan ve peşmerge güçleri oldu. Barzani’nin bölgede saygınlığını yitirmeye başladığını savunan Park, Barzani’nin özellikle Suriye’deki PYD güçleri ile kötü ilişkilerinin gelecekte beklenmedik sonuçlara yol açabileceği tahmininde bulundu.  İki taraf arasındaki çelişkilerin zaman zaman Öcalan ile Barzani’yi karşı karşıya getirdiğini iddia eden Bill Park,  Irak’ta yaşanan olumsuz gelişmelerin, Nuri Maliki’nin politikalarından kaynaklandığını öne sürdü. sebebiyle ortaya çıktığını söyleyen Park, Şii askeri güçlerinin ise Irak’ın sorunlu bölgelerinin Kürtler tarafından ele geçirilmesini benimsemediklerini söyledi. Bill Park konuşmasında Türkiye ile Kürdistan özerk bölgesinin özellikle enerji konularında yakın bir ilişkiye girdiklerini bunun da Bağdat yönetimini rahatsız ettiğini sözlerine ekledi. Türklerin PYD ye güvenilmemesi gerektiğinine inandıklarına işaret eden Park, Ankara ile Bağdat yönetimlerinin PYD üzerine hakim güç oluşturma için çaba gösterdiklerini kaydetti.

 

londra_nos panel 2

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.