kıbrıs ingiltere londra lefkoşa
DOLAR
32,3551
EURO
35,0070
STERLIN
40,9324
BITCOIN
$69.912
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
LONDRA
Hafif yağmur
13°C
LONDRA
13°C
Hafif yağmur
Cumartesi Kapalı
12°C
Pazar Orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
10°C
Pazartesi Hafif yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
9°C
Salı orta şiddetli yağmur
="http://www.w3.org/2000/svg" viewBox="0 0 300 300" enable-background="new 0 0 300 300">
14°C

Barış ve Federal Kıbrıs Platformu (UK): “Sivil toplum masada olmalı”

Barış ve Federal Kıbrıs Platformu (UK): “Sivil toplum masada olmalı”
21.02.2022
0
A+
A-

Barış ve Federal Kıbrıs Platformu (UK), Kıbrıs’ta barışa ulaşmanın ancak yeni bir yapılanma ile mümkün olduğunu vurguladı İngiltere’de yaşayan Kıbrıslı Türklerin barış hareketi “Barış ve Federal Kıbrıs Platformu (UK)”, yayınladığı basın bildirisi ile, Kıbrıs’ta barışa ulaşmanın tek yolunun sivil toplum örgütlerinin toplumlararası görüşme sürecine doğrudan katılımı ile mümkün olacağını ortaya koydu.

 Platformun yayınladığı basın bildirisinin tam metni şöyle:

 

“İngiltere’de yaşayan ve Kıbrıs’ta kalıcı barışın ancak Fedral bir çözümle kurulabileceğini savunan Kıbrıslıtürklerin barış hareketi, Barış ve Fedral Kıbrıs Platformu (UK), yurdumuz Kıbrıs’ta toplumsal dinamikler ve toplumlararası görüşme süreçleri yeniden yapılanmadıkça, adamızda kalıcı barışın ulaşılmaz bir hayal olduğunu, tüm Kıbrıslılarla paylaşmak ister. Tartışmasız biliyoruz ki, Denktaş ile Kleridis arasında görüşmelerin başladığı 1968’den beri, Kıbrıslırum ve Kıbrıslıtürk liderlerinin doğrudan katıldığı veya atadığı görüşmeciler tarafından sürdürülen görüşmeler, bizleri kalıcı bir barışa götürememiştir!

 

“1963’ten beri dünya gündemine oturan Kıbrıs meselesi, sorunu çözmek için, iyi niyet görevlerini yürüten BM Genel sekreterlerinin dokuzuncusunu da sorunu çözemeden, emekli edeceğe benzemektedir. Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kuruluş anlaşmalarında GARANTÖR olarak sunulan, İngiltere, Türkiye ve Yunanistan’ın, ada insanlarının barış ve istikrara ulaşmasında gerekli uzlaşmacı katkıyı yapmadıkları ortadadır.

 

“Kıbrıslıtürklerin bir an önce özgür iradeleri ile karar verebilme yetkilerini geri almaları ve tüm dış müdahalelere karşı direnerek, Federal Kıbrıs mücadelesini kalıcı ve sürdürülebilir bir anlaşma ile sonuçlandırmaya odaklanmalarını, toplumumuzun geleceği için en gerçekçi seçenek olarak görüyoruz. Bu anlamda, Kıbrıs’ta kalıcı barışı Federal bir Kıbrıs’ta gören, siyasi partilere, sivil örgütlenmelere, sendikalara ve meslek örgütlerine, Federal Kıbrıs yolunda çabalarını birleştirerek, birlikte mücadele yolu bulmaları çağrısında bulunuyoruz.

 

“Kıbrıs’ta 1955’lerden beri milliyetçillik demagojileri etkisinde, emperyalizmin ve yerli işbirlikçilerinin planladığı çatışmalarda silah altına alınan ve savaşlarda canlarını, yerlerini, mülklerini kaybeden istisnasız bütün Kıbrıslılar olmuştur! Bundan dolayı, barışın kurulduğu ortak bir Kıbrıs ülkesi (Federal Bileşik Kıbrıs) yaratmak, bütün Kıbrıslıların çıkarınadır. Bu hedefe ulaşmak için de, tüm Kıbrıslılar olarak, barıştan yana siyasi ve sivil örgüt temsilcilerimiz ile, etnik toplum çıkarları temelinde değil, bütün adaya, biz adalıların ortak çıkarlarını gözetecek bir barışı getirmek istiyoruz. Bunun için, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin iyi niyet misyonu çerçevesinde oluşturduğu görüşme masasında katılımcı taraf olarak aktif yer almayı, olmazsa olmaz bir gereklilik olarak görürüz.

 

“Son yıllarda Kıbrıs sivil toplumunun görüşme süreçlerine taraf yapılması yönünde, iki tarafın yönetimlerine çağrıda bulunan BM Genel Sekreteri’ne ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne,

 

“Ve 2004 yılında Kıbrıs Cumhuriyeti’ni üye yapan, ancak AB müktesebatını Cumhuriyet’in Kuzey topraklarında yürürlüğe sokmayan Avrupa Birliği yetkili organlarına ve Birliğin üye ülkelerine;

 

“• Kıbrıs meselesini barışçı ve sürdürülebilir bir federal çözüme ulaştırmada, samimiyetlerini göstermek için etkili katkılar yapmaları çağrısını yaparız.

 

“• Bugüne kadar gözardı ettikleri, Emekçi Örgütlerinin seslerine dikkatle kulak vermelerinin, bağlar geliştirmelerinin önemine dikkat çekeriz.

 

“• Ve önemli bir vurgulama olarak, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği yetkililerini, Kıbrıs’ın her iki toplumunun sivil örgütlerinin, demokratik yollarla seçecekleri temsilcilerinin, görüşme masaları etrafında aktif görev almalarını teşvik etmeye davet ederiz.

 

“Son olarak, yukardaki önerilerimiz çerçevesinde, sivil toplumun, siyasi örgütlerin, sendikaların ve meslek örgütlerinin, Toplumlararası görüşme masalarında doğrudan müdahil olmasının, Federal Çözüm’e ulaşmada, daha üretken ve sonuca götürücü olacağına inanırız. Buna ulaşmak için de, hem Birleşmiş Milletler Örgütü’nün, hem de  Avrupa Birliği’nin, bu konuda etkili tavır almaya  ikna edilmesi için, tüm Kıbrıslıları aktif görev almaya davet ederiz.”

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.